Skocz do zawartości

M4A3 Sherman 75mm late, M4 Sherman (Tamiya), M4 Sherman US Marines (Italeri) 1:35, warsztat zbiorczy

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Same oczy nie wyglądają źle, wyglądają jak oczy 🙂, gorzej z położeniem tego, też kupiłem od nich patki na kołnierz i nie dało się tego położyć w żaden sposób, żadne płyny pod i na nic nie dały ,ślizgały się , też trzeba było je docinać, ostatecznie wolałem się męczyć z malowaniem, no ale może to i pomysł na lakier, byle się nie odznaczały z twarzy  i będzie ok.

Napisano (edytowane)

Zaletą jest to, że się błyszczą, zapomniałem dodać...

EDIT: zdecydowanie trzeba je odwrotnie nakładać, wtedy ciemny pasek u dołu imitować będzie górne rzęsy i buźka nabierze weselszego wyrazu.

M4 po delikatnym jasnobrązowym łoszu i po "awaryjnym" otwarciu włazu kierowcy, coby wsadzić któregoś z kierowców. Oba włazy miały być zamknięte na głucho i zaizolowane przed wodą pastą Bostik, a jedynie dowódca miał wystawać z wieży, ale nie mam zdjęć i nie będę robił SF, skoro tyle wysiłku wkładam w dobór akuratnych kalek i odtworzenie osłon na działo i km.

Edytowane przez Lipstein

• 1 month later...

Brnę dalej z M4-ką, złożone wszystkie części, kalki, bardzo słaby łosz, matowy lakier Tamiya, delikatne przetarcia i obicia robione czarną kredką ołówkową i pierwsze kurzenie wierzchu kadłuba oraz paćkanie Dust Effect-em na gąsienicach:

IMG_8787.JPG

IMG_8788.JPG

IMG_8789.JPG

IMG_8790.JPG

IMG_8791.JPG

• Like 1

• 4 months later...

Miałem pomysł na zrobienie winietki przedstawiającej ten pojazd wyjeżdżający z plaży, z piachu lub z wody przez wąski stromy parów w głąb lądu, ale póki co szukam natchnienia ☺️ A M4 trafił do gabloty obok braciszka

DSC_2697.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 3

Napisano (edytowane)

M4 miał stać docelowo na czymś takim, co pokleiłem ze styroduru chyba ze 2 lata temu i trafiło na najwyższą półkę:

DSC_2699.JPG

DSC_2702.JPG

IMG_8807.JPG

IMG_8808.JPG

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Te zasieki to tak na chwilę, przystawione do sprawdzenia czy pasują to reszty... swoją drogą produkt wykonany własnoręcznie chyba jeszcze na studiach.

Jeśli ktoś ma na zbyciu jakiś niepotrzebny MG34 lub MG 42 i niemieckie skrzynki amunicyjne obojętnie jakiej firmy i jakości to chętnie przygarnę 

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Roślinki:  mniej więcej taką trawę widziałem na wydmach w maju w rejonie Courseulles-sur-Mer (plaża Juno), a z relacji wynika, że na niektórych odcinkach natarcia żołnierze używali masek pgaz żeby chronić się przed dymem z podpalonej trawy na wydmach. Znalazłem też 1 pogiętą matę Marstona

IMG_8813.JPG

IMG_8816.JPG

IMG_8819.JPG

IMG_8821.JPG

IMG_8825.JPG

obsiałem też drugie zbocze wąwozu - eksperymentalnie:

IMG_8822.JPG

IMG_8823.JPG

IMG_8824.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 2

Napisano (edytowane)

M4A3 na razie po bardzo delikatnym łoszu kadłuba i wieży, bo nie mam koncepcji na późniejszą ekspozycję modelu; docelowo ma on oznaczenia z dywizji biorącej udział w Operacji Cobra z końca lipca 1944

IMG_8826.JPG

IMG_8827.JPG

IMG_8828.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

3 godziny temu, Lipstein napisał:

M4A3 na razie po bardzo delikatnym łoszu kadłuba i wieży, bo nie mam koncepcji na późniejszą ekspozycję modelu; docelowo ma on oznaczenia z Operacji Cobra z końca lipca 1944

IMG_8826.JPG

IMG_8827.JPG

IMG_8828.JPG

A w końcu lipca 1944, we Francji, już jeździła ta wersja Shermana?

Pozdrawiam, Przemek

Edytowane przez PrzemekW

Napisano (edytowane)

Oznaczenie SN jest na nim fikcyjne, a tego faktu - przyznam - dokładnie nie sprawdziłem...

Sherman Minutia: "Niektóre z pierwszych M4A3(75)W zostały wysłane do Europy w tygodniach i miesiącach po inwazji na Normandię 6 czerwca 1944 roku. W ciągu pierwszych 83 dni kampanii straty czołgów średnich w armii amerykańskiej były wyższe niż oczekiwano, wynosząc średnio 11 dziennie (...) Wśród dostarczonych czołgów zastępczych znalazła się spora liczba różnych typów czołgów M4A3 – 75 mm, 76 mm, 105 mm oraz czołgów szturmowych M4A3E2 [Jumbo] (...) Według stanu na 17 września 1944 roku 92 czołgi M4A3(75) były lub zostały zwodowane na plaży Utah, a kolejne 53 w Omaha (... )Zdjęcie powyżej przedstawia pierwsze czołgi M4A3(75)W, które trafiły do ETO (wraz z kilkoma lekkimi czołgami M5A1) na skład w Normandii w lipcu lub sierpniu 1944 r. Czołgi te najwyraźniej zostały przetworzone i przygotowane do wydania."

Piotrkur - dzięki, bardzo się starałem...

Edytowane przez Lipstein

M4/podstawka: wykorzystuję wszystkie możliwe gadżety do tej podstawki: przeszkody p.panc z Tamki, elementy wyposażenia też, drut kolczasty już tak pozostanie. Jak nazbieram kasę i nauczę się robić fale, zrobię płytką imitację wody na krawędzi podstawki.

Na chwile obecną wygląda to tak:

IMG_8829.JPG

IMG_8830.JPG

IMG_8831.JPG

• Like 6

Wyrobiłeś się. Fajny grunt i naturalnie to wygląda. Ja bym zostawił-jeśli efekt ma być suchej dioramy. Weź hamerykanów, jak za szmaty gebelsów wyciągają jako jeńców 😀. Jeden kopie w dupę gebelsa, aby przyspieszył marsz bo się ociąga 😃

Edytowane przez MayonesEXG7

Założenie jest takie, że za tymi workami mają być porozrzucane niemieckie szpeje, skrzynki amunicyjne, menażki i nawet 1 mgieta się znalazła, ale to raczej niemożliwe, żeby przy gwałtownym odwrocie została jakakolwiek broń, zwłaszcza maszynowa... 

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, MayonesEXG7 napisał:

Wyrobiłeś się

No nie bardzo.... Przerwa od kwietnia to raczej powoduje u mnie downgrade w modelarstwie... Ale dzięki za miłe słowo.

Grunt wygląda naturalnie, bo to same naturalne materiały naniesione na klej do drewna Patex:  piasek różnych kolorów i ziarnistości, zmielone liście,  wysuszone cienkie korzonki roślin, jakieś kłącza, tylko ten mech islandzki chyba nie za bardzo pasuje do reszty; wyższa trawa po drugiej stronie to konopie używane kiedyś przez hydraulików do uszczelniania połączeń rur, tylko przycięte na różne wysokości.

Edytowane przez Lipstein

• 2 weeks later...

Pytanie do znawców tematu "Zrób wodę na dioramie": jak uszczelniacie ściankę która ma być przeźroczysta z resztą podstawki, zanim żywica stwardnieje? tutaj mam dość długi fragment, ok. 12cm i nie mam patentu