Skocz do zawartości

[Kupię] Złom: A-10 Thunderbolt, Sikorski CH-54

cieciwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupię "złom" jaki mógł zostać modelarzom po budowie w/w modeli.

W wypadku A-10 chętnie kupię pozostałości żywiczne i blaszki oraz wyposażenie pod skrzydłowe i podwozia jakie mogły pozostać braci modelarskiej po budowie bardziej lub mniej 'wypasionych' wersji tego samolotu.

Niestety nie umiem powiedzieć nic więcej o modelu poza tym, że jest w skali 1:72

(zamieszczam kilka zdjęć - w takim stanie go dostałem)

W wypadku Sikorskiego CH-54 również kupię 'złom' jaki mógł pozostać po budowie tego modelu.

I niestety też nic nie umiem bliższego o tym modelu powiedzieć.

(zdjęcie)

20241121_155355_res.jpg

20241121_155400_res.jpg

20241121_155410_res.jpg

20241121_155420_res.jpg

20241121_155701_res.jpg

Edytowane przez cieciwa

• cieciwa changed the title to [Kupię] Złom: A-10 Thunderbolt, Sikorski CH-54

Tak, do tego co posiadasz. Co do śmigłowca ch-54 Tarhe, jeżeli nie masz "ciśnienia na jego szybkie sklejenie", to proponuję się wstrzymać do czasu pojawienia się przeskalowanego produktu od ICM. Tego A-10 widziałbym tylko jako fajny sylwetkowy gadżet na podstawce (w locie z pilotem jakieś skromne podwieszenie lub brak)

Edytowane przez panmopsik

Brdzo dobre Podejście moim zdaniem,popieram! 

Wrzuć modele do zmywacza podłóg sidolux i zmyj farbę badz na kilka sekund w nitro (bez szyb koniecznie!!!-ja tak uratowałem kilka modeli).jak już będzie bez farby faktycznie poszukaj dodatków trochę scratch buil , jakieś żywice , blaszki i będziesz miał wspaniałe modele . Moim zdaniem warto reanimować zamiast wyrzucać. Sam kilka modeli odratowałem w ten sposób dodając trochę  żywic,  blaszki , nowe malowanie i kalki przez co dostały  nowe życie. Fakt masz więcej pracy ale i satysfakcja znacznie większą wtedy...

Zrób tak jak podpowiada ci intuicja 😉

A-10 dodatków od kokpitu po pylony oraz bomby jest multum natomiast ch-54 z tego co widzę brakuje kół. Są w sklepach w 72ce , natomiast wirnik glowny i ogonowy to jak mnie wzrok nie myli to będzie ch-53 super stalion więc też można to dostać w formie żywicznej...bądź znaleźć taki smiglak jako sklejony złom i wykorzystać do thare...

Edytowane przez Bikernytzu

Intuicja zdecydowanie podpowiada, żeby ten plastik oddać do recyklingu 😁

Przecież to ani z technicznej, ani tym bardziej ekonomicznej strony nie ma najmniejszego sensu.. 

Dokupienie samych kalek to będzie połowa wartości nowego modelu, o jakiś żywicach, czy blaszkach nie wspominając.

Chyba, tylko dla własnej satysfakcji i udowodnienia, że się da😀  

• Like 2

Warto oczyścić, koszt żaden a pierwszy krok zrobiony. Do A-10  różnych dodatków/części jest chyba większy wybór. CH-54 1/72 na chwilę obecną nie ma innego dostępnego. Wyżej wspomniano o kołach od Res-Kit RSK-72-0361 https://reskit-models.com/index.php?route=product/search&search=ch-54&ocf=F14S2V3162756187   

Edytowane przez panmopsik

napisze tak:

to Twoje " modele" i Twoj plastik.Ale popatrz na to zblizenie - caly model do szlifowania.

Wglebne linie - do trasowania.

Mozna znalezc na ulicy kawalek starego drewna i zrobic z niego, w ciagu dwoch lat,  zaglowiec

Tylko, po co?

Model Academy - ok Model Italeri/Revell OK ( ladnie pokazana mechanizacja skrzydla )

I oczywiscie bardzo duzo dodatkow - mam pol szuflady. Od zywicy po blaszki i reszte

Ale to jest moje zdanie i moje spojrzenie na problem

A-10.jpg

Dlatego już zdecydowałem, że modele idą 'w śmieci' - jak słusznie tutaj mi wykazaliście ilość pracy i materiałów które trzeba by zainwestować przekroczy wartość nowego prostego modelu.

Dziękuję za komentarze i pomoc.

• Like 1