gustlik Napisano 23 Listopada 2024 Share Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) Witam, zakładam temat warsztatowy, tematem pracy będzie model Rfm panzer iv G. Chciałbym go wykonać na podstawie jednego zdjecia z panzerwreck. Dysponuję tylko jedną fotografią, nieznana jest jednostka ani dokladna lokalizacja. Na fotce pojazd w wersji dowodzenia z zimmeritem. Czołg to składak, wanna w wersji G zakładów nibelungebwerk, wieża krupp lub vomag w wersji H z zimmeritem, kamuflaż jak dla mnie trudny do identyfikacji ale pójdę w trójbarwny z resztkami zimowego malowania. Oznaczenie też nie jasne, widać tylko dwa zera oraz napis Rita. Na zdjęciu widoczny zaślepiony mg wieżowy co sugeruje że to pojazd w wersji dowodzenia. Myślę że z tego modelu po pewnych drobnych przeróbkach można wykonać ten pojazd, zimmerit będzie robiony masą dwuskładnikową tamiya. Narazie skleiłem wannę ale jestem teraz na dyżurze i jutro wrzucę jakieś zdjęcia. Pozdrawiam. Edytowane 23 Listopada 2024 przez gustlik 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 24 Listopada 2024 Autor Share Napisano 24 Listopada 2024 (edytowane) Wanna sklejona pod nakładanie zimmeritu, pozostałe elementy jak wózki jezdne i inne drobne elementy po paście. Na fotografii z epoki widać że pasta jest na przednim dokręcanym pancerzu ale już na powierzchni gdzie są włazy inspekcyjne powierzchnia jest gładka. Pozdrawiam. Edytowane 24 Listopada 2024 przez gustlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 28 Listopada 2024 Autor Share Napisano 28 Listopada 2024 Zrobilem zimmerit na kadłubie i skleiłem wszysto do kupy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Listopada 2024 Share Napisano 29 Listopada 2024 Fajnie że swój, a nie chciałeś zrobić węższe paski np przy mg tak jak na zdjęciu tej czwórki ?, tu chyba tym mniejszym kółkiem by się przydało jak trumpeterem robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 29 Listopada 2024 Autor Share Napisano 29 Listopada 2024 Generalnie staram sie unikac pojazdów z zimmeritem, srednio mi to wychodzi ale ten panzer iv wyjatkowo mi sie spodobał. Na płaskim pancerzu tak, ale tam są śruby z dodatkowym pancerzem i finalnie by to wygladało gorzej, poza tym na moim zdjeciu referencyjnym są pionowe. Jak robię model to to co widać i umiem zrobić staram sie odwzorować. Ppza tym dodałem trochę elementów z tyłu i przodu kadłuba. Niektóre części to resztki z pojazdów Dragona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Listopada 2024 Share Napisano 29 Listopada 2024 No spoko, czaję, te śruby jednak można śmiało sciać ostrym nożykiem nowym , później nawiercasz w tym miejscu znacznik na wylot, i łatwiej odciskać zimmerit bez śrub, tu ścinałem i później je wklejalem na miejsce i wyszło nienajgorzej, no też nie jest to takie proste, wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 29 Listopada 2024 Autor Share Napisano 29 Listopada 2024 Nie pomyslalem o odcieciu srub i potem ich doklejeniu, będę miał to na uwadze na przyszłość. Przy czym tak jak pisałem u mnie są pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 1 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2024 Udalo mi sie kupić gąsienice masterclub, odebralem przesylke jednak okazalo sie ze są żywiczne, czyżby masterclub już nie produkował metalowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Grudnia 2024 Share Napisano 1 Grudnia 2024 najpierw były żywiczne w torebkach, później w pudełeczkach takie jak te. Jako ostatnie pojawiły się metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 1 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2024 Dzieki za odpowiedź, kupiłem z trzeciej ręki, na szybko złożyłem kilka ogniw ale wszystkie otwory wymagaja przewiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 5 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2024 Kadłub i wieża z grubsza zrobione. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Grudnia 2024 Share Napisano 5 Grudnia 2024 Nie czyścisz części z nadlewek i śladów łączenia z formą przed przyklejeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 5 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2024 Czyszcze, jak cos przeoczylem, czesto wychodzi dopiero na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 16 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2024 Model z grubsza złożony, zostało kilka poprawek i dorobienia drobnych elementów. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia (edytowane) Witam, dawni nic nie dodawałem, pojazd w sunie gotowy do malowania, jednocześnie pracuję nad budynkiem jaki bedzie z panzerem na mini dioramie, wymaga on jeszcze trochę pracy, okna wsadzone na sucho. Całość uzupełnią dwie figurki Amerykańców. Pozdrawiam Edytowane 3 Stycznia przez gustlik 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Sam dłubałeś ten budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia (edytowane) Gotowiec z rt-diorama. Ja tylko zrobiłem rynnę, izolatory miniart dodam jeszcze klamki do drzwi. Edytowane 3 Stycznia przez gustlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano Piątek o 06:35 Autor Share Napisano Piątek o 06:35 Wanna w trakcie malowania. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi