Skocz do zawartości

Panther Ausf. G 201 19th Panzer Division Warszawa 1944

jonathan

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając ostatnio kilka forów natrafiłem na kilka zdjęć z okolic mojego miejsca zamieszkania.

Postanowiłem poczynić model w skali 1/72 z małą scenka.

na początku myślałem o dioramie:

image.jpeg.f9c1549c4a28dcc4fbcc99e43218015c.jpeg

Jednak zdjęcie jest na tyle niewyraźne że trudno rozpoznać wersje pojazdów, a tym bardziej numery i szczegóły.

Postanowiłem więc skupić się na jednym pojeździe

image.thumb.jpeg.a10d670c0a7e19e1a4363bbab0ac9ad7.jpeg

Tu pomogło trochę AI

image.thumb.jpeg.9bc3dcb7de444f535b56647afeb109e2.jpeg

Z poszukiwań wyszło że pojazd należał do 19 dywizji pancernej pod dowództwem Hansa Källnera.

Pojazd z numerem bocznym 201, niestety udało mi się znaleźć tylko to zdjęcie wyżej i jedną planszę

image.jpeg.ad34c3dbf2228fb8ccab35f9711c5292.jpeg

I teraz pytanie a raczej prośba.

Może ktoś z Was natrafił na jakieś inne zdjęcia bądź rysunki. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i poradę.

Może kolega @meser262 jest w stanie w swej przeogromnej wiedzy na temat niemiaszków udzielić jakiś wskazówek.

Edytowane przez jonathan
  • Like 2

Dziękuję za miłe słowa. 
Kolorowy obrazek sugeruje że pojazd (wieża) malowana była w kropki (zasadzka). Jest to przekłamanie. Pojazd pochodzi z wcześniejszej produkcji. 
Te "kropki na boku wieży to jakaś wada zdjęcia - moim zdaniem. Pojazd pochodzi z montowni Daimler-Benz , kamuflaż  trójbarwny.
Daimler-Benz montował wersję "G" od maja 1944 roku.

Pozdrawiam
Krzysztof

• Like 2

6 godzin temu, Merten napisał:

A to nie odpryski zimmeritu od jakiegoś pobliskiego wybuchu? Oderwało kamuflaż z wierzchnią warstwą i wyszło trochę szarego?

Środkowa boczna osłona podziurawiona podobnie też okrągła tuba, ale bok wieży cały - razem z tylną boczną częścią boku wieży.

I dlatego to mi nie pasuje. Wygląda tak jakby ktoś mieszał coś w tym zdjęciu, aby to podkreślić. Wygląda mało realistycznie.

"Parę" takich zdjęć z uszkodzoną pastą widziałem i wyglądało to zupełnie inaczej.

4 godziny temu, jonathan napisał:

Niski lewy wentylator.

To dość wczesna maszyna - nie wiadomo czy miała już zainstalowane gniazda na wieży do dźwigu które mieli montować w warsztatach polowych.

Pozdrawiam

Krzysztof 

• Like 1

14 minut temu, jonathan napisał:

No właśnie to mnie zastanawia. Czy ona w ogóle ma na sobie zimmerit.

Pasta nakładana od września 1943 roku do sierpnia /września 1944 roku. Ma takowy na 100%.

Pozdrawiam

Krzysztof