jonathan Napisano 5 Grudnia 2024 Napisano 5 Grudnia 2024 (edytowane) Czytając ostatnio kilka forów natrafiłem na kilka zdjęć z okolic mojego miejsca zamieszkania. Postanowiłem poczynić model w skali 1/72 z małą scenka. na początku myślałem o dioramie: Jednak zdjęcie jest na tyle niewyraźne że trudno rozpoznać wersje pojazdów, a tym bardziej numery i szczegóły. Postanowiłem więc skupić się na jednym pojeździe Tu pomogło trochę AI Z poszukiwań wyszło że pojazd należał do 19 dywizji pancernej pod dowództwem Hansa Källnera. Pojazd z numerem bocznym 201, niestety udało mi się znaleźć tylko to zdjęcie wyżej i jedną planszę I teraz pytanie a raczej prośba. Może ktoś z Was natrafił na jakieś inne zdjęcia bądź rysunki. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i poradę. Może kolega @meser262 jest w stanie w swej przeogromnej wiedzy na temat niemiaszków udzielić jakiś wskazówek. Edytowane 5 Grudnia 2024 przez jonathan 2 Cytuj
meser262 Napisano 7 Grudnia 2024 Napisano 7 Grudnia 2024 Dziękuję za miłe słowa. Kolorowy obrazek sugeruje że pojazd (wieża) malowana była w kropki (zasadzka). Jest to przekłamanie. Pojazd pochodzi z wcześniejszej produkcji. Te "kropki na boku wieży to jakaś wada zdjęcia - moim zdaniem. Pojazd pochodzi z montowni Daimler-Benz , kamuflaż trójbarwny. Daimler-Benz montował wersję "G" od maja 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj
Merten Napisano 7 Grudnia 2024 Napisano 7 Grudnia 2024 A to nie odpryski zimmeritu od jakiegoś pobliskiego wybuchu? Oderwało kamuflaż z wierzchnią warstwą i wyszło trochę szarego? Cytuj
jonathan Napisano 7 Grudnia 2024 Autor Napisano 7 Grudnia 2024 Niski lewy wentylator. No to malowanie to zagadka. Może to po prostu jakieś błotne odpryski. Widać że schürzen są pokiereszowane. Cytuj
meser262 Napisano 7 Grudnia 2024 Napisano 7 Grudnia 2024 6 godzin temu, Merten napisał: A to nie odpryski zimmeritu od jakiegoś pobliskiego wybuchu? Oderwało kamuflaż z wierzchnią warstwą i wyszło trochę szarego? Środkowa boczna osłona podziurawiona podobnie też okrągła tuba, ale bok wieży cały - razem z tylną boczną częścią boku wieży. I dlatego to mi nie pasuje. Wygląda tak jakby ktoś mieszał coś w tym zdjęciu, aby to podkreślić. Wygląda mało realistycznie. "Parę" takich zdjęć z uszkodzoną pastą widziałem i wyglądało to zupełnie inaczej. 4 godziny temu, jonathan napisał: Niski lewy wentylator. To dość wczesna maszyna - nie wiadomo czy miała już zainstalowane gniazda na wieży do dźwigu które mieli montować w warsztatach polowych. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
jonathan Napisano 7 Grudnia 2024 Autor Napisano 7 Grudnia 2024 No właśnie to mnie zastanawia. Czy ona w ogóle ma na sobie zimmerit. Cytuj
meser262 Napisano 7 Grudnia 2024 Napisano 7 Grudnia 2024 14 minut temu, jonathan napisał: No właśnie to mnie zastanawia. Czy ona w ogóle ma na sobie zimmerit. Pasta nakładana od września 1943 roku do sierpnia /września 1944 roku. Ma takowy na 100%. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
jonathan Napisano 7 Grudnia 2024 Autor Napisano 7 Grudnia 2024 No widzisz, o tym właśnie pisałem. Ja gapiąc się na zdjęcie zrobiłbym gładką Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi