jonathan Napisano 5 Grudnia Share Napisano 5 Grudnia (edytowane) Czytając ostatnio kilka forów natrafiłem na kilka zdjęć z okolic mojego miejsca zamieszkania. Postanowiłem poczynić model w skali 1/72 z małą scenka. na początku myślałem o dioramie: Jednak zdjęcie jest na tyle niewyraźne że trudno rozpoznać wersje pojazdów, a tym bardziej numery i szczegóły. Postanowiłem więc skupić się na jednym pojeździe Tu pomogło trochę AI Z poszukiwań wyszło że pojazd należał do 19 dywizji pancernej pod dowództwem Hansa Källnera. Pojazd z numerem bocznym 201, niestety udało mi się znaleźć tylko to zdjęcie wyżej i jedną planszę I teraz pytanie a raczej prośba. Może ktoś z Was natrafił na jakieś inne zdjęcia bądź rysunki. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i poradę. Może kolega @meser262 jest w stanie w swej przeogromnej wiedzy na temat niemiaszków udzielić jakiś wskazówek. Edytowane 5 Grudnia przez jonathan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano Sobota o 10:40 Share Napisano Sobota o 10:40 Dziękuję za miłe słowa. Kolorowy obrazek sugeruje że pojazd (wieża) malowana była w kropki (zasadzka). Jest to przekłamanie. Pojazd pochodzi z wcześniejszej produkcji. Te "kropki na boku wieży to jakaś wada zdjęcia - moim zdaniem. Pojazd pochodzi z montowni Daimler-Benz , kamuflaż trójbarwny. Daimler-Benz montował wersję "G" od maja 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano Sobota o 11:57 Share Napisano Sobota o 11:57 A to nie odpryski zimmeritu od jakiegoś pobliskiego wybuchu? Oderwało kamuflaż z wierzchnią warstwą i wyszło trochę szarego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano Sobota o 14:05 Autor Share Napisano Sobota o 14:05 Niski lewy wentylator. No to malowanie to zagadka. Może to po prostu jakieś błotne odpryski. Widać że schürzen są pokiereszowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano Sobota o 18:32 Share Napisano Sobota o 18:32 6 godzin temu, Merten napisał: A to nie odpryski zimmeritu od jakiegoś pobliskiego wybuchu? Oderwało kamuflaż z wierzchnią warstwą i wyszło trochę szarego? Środkowa boczna osłona podziurawiona podobnie też okrągła tuba, ale bok wieży cały - razem z tylną boczną częścią boku wieży. I dlatego to mi nie pasuje. Wygląda tak jakby ktoś mieszał coś w tym zdjęciu, aby to podkreślić. Wygląda mało realistycznie. "Parę" takich zdjęć z uszkodzoną pastą widziałem i wyglądało to zupełnie inaczej. 4 godziny temu, jonathan napisał: Niski lewy wentylator. To dość wczesna maszyna - nie wiadomo czy miała już zainstalowane gniazda na wieży do dźwigu które mieli montować w warsztatach polowych. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano Sobota o 18:46 Autor Share Napisano Sobota o 18:46 No właśnie to mnie zastanawia. Czy ona w ogóle ma na sobie zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano Sobota o 19:03 Share Napisano Sobota o 19:03 14 minut temu, jonathan napisał: No właśnie to mnie zastanawia. Czy ona w ogóle ma na sobie zimmerit. Pasta nakładana od września 1943 roku do sierpnia /września 1944 roku. Ma takowy na 100%. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano Sobota o 19:17 Autor Share Napisano Sobota o 19:17 No widzisz, o tym właśnie pisałem. Ja gapiąc się na zdjęcie zrobiłbym gładką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi