Jump to content

Best Choice JAS-39D Gripen 1/48

rizzi GT
 Share

Recommended Posts

Mój ostatni zakup... Po otwarciu pudełka zrobiłem oczy jak talarki ile tego jest napakowane w środku. Model limitowanej serii 999 sztuk. Produkcja MPM plus elementy żywiczne, blaszki (barwione) i osłona kabiny Vacu, odlewy z metalu... Kalkomanie czeskie, szwedzkie, węgierskie i RPA (szkoda że nie ma polskich...). Zestaw prezentuje się super. Elementy waloryzacyjne dublują się z plastykowymi, więc jest spory wachlarz możliwości i okazja do zastosowania przeróżnych technik. Dodatkowo w zestawie znajdują się arkusze z planami i zdjęciami...

Jak by kogoś interesowało mogę zrobić lepsze zbliżenia części.

01a449cce2b528bam.jpg f20e2b58e448e9e5m.jpg

972a531fc4008635m.jpg 2513c292555dc5e1m.jpg

b3c235a3c0d57b4fm.jpg 1b2827990eefc814m.jpg

2c2cbe66a8f3b7d4m.jpg 2a7f1503c6de9435m.jpg

064667b9aef5696dm.jpg 38e2632065b88c30m.jpg

Podłącze się z pytaniem: Czy ktoś "macał" już Gripena 1/48 naszej rodzimej ulubionej przez niektórych firmy Mastercraft? Widziałem na Allegro ostatnio, i ciekaw jestem czy jest wart tych sześciu dych.

Też na to wpadłem tylko, czy w pudełku jest "chyba", czy na pewno Italeri. Oglądnąłem foty wyprasek na tej aukcji, niestety nigdzie nie widać żadnych oznaczeń na ramkach. Musiałby rzucić okiem na to posiadacz Gripena z Italeri.

BTW Ma ktoś na zbyciu kalki do Gripena ale w 1/72? Mam model Revella w poczekalni, niestety bez kalek.

Ja mam odpadki, mogę podesłać ;) Trochę tego jest...

Jakby z tych "odpadków" dało się wykombinować jakieś ciekawe malowanie, to byłbym zainteresowany - np. czeskie. Albo może zrobić go trochę sf - w polskim malowaniu lo-vis

Po otwarciu pudełka zrobiłem oczy jak talarki ile tego jest napakowane w środku.
jest spory wachlarz możliwości i okazja do zastosowania przeróżnych technik

Zycze powodzenia jak kolega zacznie montowac zywiczne elementy w kadlubie.

Pomimo tych (drobnych) problemow model wart jest grzechu.

W ostatnim numerze AERO 2008/7, Kagero zamieścił WIELKI artykuł na temat Gripena
Piękne zdjęcia są, polecam. Plany w 72 i 48, miodek. Uwaga, kalki są nie we wszystkich egzemplarzach pisma. Po lekturze od razu nabyłem Gripena D w 48, ale z Italerki...

Raczej nie miodek, tylko kiszka. Porównaj kształt kabiny w rzucie bocznym w wersji dwumiejscowej na planach i na zdjęciach. Gołym okiem widać, że plany były kreślone po ciemku i z pamięci.

W istocie na zdjęciach jest mniej wybrzuszona nad przednim fotelem. Jakie jeszcze błędy są?