Grzes Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia Godzinę temu, Andzin napisał: Jest taka seria herbat ekspresowych firmy na "L", Nie przenośmy na forum tego niezbyt normalnego telewizyjnego języka. Po co tak sobie życie utrudniać zamiast napisać po prostu nazwę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia 2 godziny temu, Soris napisał: To w "piramidkach" znowu jest siateczka? Czy znowu to nie wiem, bo do picia to ona się nie nadaje Ale mam kilka siateczek w zapasie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia Dla mnie to żadna "ekspresówka" nie nadaje się do picia +/- pięć (?) lat temu Lipton zmienił materiał w "piramidkach" i próba zdobycia "siateczki" w tamtym czasie skończyła się zakupem Ramsey'a z Biedronki, stąd moje pytanie. Jak pisze Grzes powyżej, dobrze by było doprecyzować, o jaką herbatę konkretnie chodzi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 11 Kwietnia Autor Share Napisano 11 Kwietnia Kwestia smaku herbaty, skłoniła mnie do podjęcia drugiej próby wykonania filtra. I jeszcze skali 1:72 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 16 Kwietnia Autor Share Napisano 16 Kwietnia (edytowane) HASA powoli do brzegu. Wyposażenie gaśniczo-ratownicze się zainstalowało: kosz na zbiornik Bambi Bucket, kratownica podwieszenia zewnętrznego z haczykiem i głowicą sterującą (Torrentula), wciągarka. Chyba brakuje tylko Wirnika Nośnego. Tymczasem Uganda nabiera rumieńców i testuje nową podtrzymkę: Tylko trzeba uważać, jedno nieostrożne omsknięcie pędzla po pulpicie i aktywacja następuje Edytowane 16 Kwietnia przez Aleksander z Zalasu 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 16 Kwietnia Share Napisano 16 Kwietnia Świetna robota! Serce rośnie, w końcu nasza ukochana konstrukcja wychodzi z cienia... brawo! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 20 Kwietnia Autor Share Napisano 20 Kwietnia 5X-MAG dostał własnej produkcji drabinki na kadłub. Niestety rozstaw punktów mocowania nieznacznie się różni od tych zestawowych, ale tego nie widać, a co widać można zalać farbą lub zaszpachlować. Dostał też tymczasowe oczy: Miejsce skończonego EC-MJJ zajął kolejny model, przyszły 1018. Najpierw skromnie, trochę kabiny pilotów i pasażerskiej Fotele tylko przyłożone. Przekładnia główna też znalazła swoje miejsce: Początek budowy to jest najlepszy etap, trochę dłubania i już duży postęp widać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 27 Kwietnia Autor Share Napisano 27 Kwietnia 5X-MAG czeka na .... w sumie to nie wiem na co. Tymczasem na warsztat wrócił na modernizację Sokół TOPRu. Modernizacja polega na instalacji nart do podwozia. W razie gdyby był problem z dopasowaniem do przedniego podwozia, w pogotowiu czeka narta z podwoziem. Przed montażem: Okazało się że narty trzeba doszlifować tak po milimetrze z każdej strony. Ale dało radę w miarę bezboleśnie zamontować. TOPR, wrócił więc do bazy. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 15 Maja Autor Share Napisano 15 Maja Jakoś niezauważenie, linię produkcyjną opuścił 5X-MAG. Tak z zaskoczenia okazało się że nie ma już co przy nim grzebać. Aczkolwiek mam poczucie że coś jeszcze było, co mi umknęło. Na linii pozostał więc VIP 1018 i W-3PL na którego zaczęło się gięcie pierwszych blach. Tymczasem w oddali majaczy już sylwetka Anakondy w skali 1:48. Po Anakondzie STOP ze śmigłowcami, s przynajmniej na jakiś czas. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Foto rodzinne W-3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 18 Maja Autor Share Napisano 18 Maja (edytowane) 4 godziny temu, Adamsky napisał: Foto rodzinne W-3? Rodzinne foto PZL W-3 i PZL W-3A jest w sekcji galerię w wątku 5X-MAG. Foto rodziny W-3, W-3PL jak je zrobię, a to jeszcze daleko. Tymczasem do 1018 przybyli specjaliści od aranżacji wnętrz. Kabina pilotów z fotelami własnego wydruku. Edytowane 18 Maja przez Aleksander z Zalasu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 24 Maja Autor Share Napisano 24 Maja 1018 powoli wyłania się. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izzy Napisano 24 Maja Share Napisano 24 Maja Wnętrze wygląda super. Godło to kalka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 24 Maja Autor Share Napisano 24 Maja 26 minut temu, izzy napisał: Godło to kalka Tak, z jedynego słusznego źródła @Adamsky 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 30 Maja Autor Share Napisano 30 Maja Przyszedł czas na montaż osłon napędu. No i zonk. Model przekładni koliduje z rurami wylotowymi. Nie wziąłem pod uwagę ograniczeń modelu, gdzie ścianki są grubsze około 50 razy (w rzeczywistości jest mocno na styk, a co mówić jak pogrubi się ścianki). Rozwiązanie: obciąłem wejście napędu do przekładni oraz uciąłem dół przekładni o około 3mm, bo okazało się że jest za wysoka jak na warunki modelu. Na szczęście tego nie będzie widać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Czerwca Autor Share Napisano 3 Czerwca Kadłub złożony. 1018 trafił do lakierni. Gdzieniegdzie potrzeba jeszcze doszlifować. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Zaje**sta podstawka do lakierowania Gratuluję konsekwencji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca (edytowane) W dniu 4.06.2025 o 10:38, leon napisał: **sta podstawka do lakierowania Cóż, trzeba sobie jakoś radzić . Że względu na to, że Wirnik Nośny zajmuje dużo miejsca, którego już brakuje na półkach, zrobiłem model wirnika bez łopat. Czyli w ramionach pojawiły się grzebienie do montażu łopat. W razie gdyby jednak naszła ochota na zamontowanie łopat, przygotowałem także same łopaty (te z zestawu mają inny sposób montażu). Dla porównania łopata zestawowa (biała) i moja (szara). Łopata jest prosta (za wyjątkiem skręcenia geometrycznego, którego na zdjęciach nie widać). Chyba tylko kadłuba nie zrobiłem w Sokole, a miał być tylko nosek do Głuszca . Edytowane 22 Czerwca przez Aleksander z Zalasu Literówki poprawienie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Da się zrobić w tych łopatach taką szczelinę? Ciekawi mnie czy nie osłabi to całości i po pewnym czasie w tym miejscu nie nastąpi "zwis". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 22 Czerwca Autor Share Napisano 22 Czerwca 46 minut temu, zenek_65 napisał: Da się zrobić w tych łopatach taką szczelinę? Da się zrobić, tylko czy w skali to będzie widoczne? Na pewno osłabi to łopatę. O ile w oryginale dźwigar przenosi całe obciążenie, to w modelu, który jest dość długi i cienki oraz praktycznie cała masa łopaty była by za szczeliną, to nawet dotknięcie może złamać łopatę. Wydaje mi się, że w tym miejscu trzeba pójść na kompromis. Zawsze można narysować/namalować szczelinę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Niedziela o 09:28 Autor Share Napisano Niedziela o 09:28 Ponieważ tracę już powoli zapał, chęć, cierpliwość i co tam jeszcze potrzebne w modelarstwie, zacząłem etap kolorowania 1018. Zaskoczyła mnie reakcja kalki numeru bocznego na specyfik Wamodu pod/na kalki, chyba będzie malowany numer. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi