Skocz do zawartości

Wydruki 3D pancerki w 72 - zbiorczo

mysiek13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, w związku z dynamicznym rozwojem technologii wydruku 3D proponuję otworzyć temat oceniający merytorykę oraz łatwość pracy z takimi modelami, na razie w 72.

U mnie sporo bardzo dobrze wyglądających "w necie"modeli wylądowało na śmietniku bo np nie udało mi się odciąć wszystkich podpór prawidłowo, lub elementy popękały przy wycinaniu. Innym powodem negatywnej oceny był "słaby" wydruk - widoczne linie i warstwy druku nie do usunięcia...

Z mojej prywatnej oceny, odczucia na razie najlepiej wypadają:

1. Red Tank Miniatures z Torunia- mam ich MTLB i Topasa - świetny wydruk, bardzo "technologiczny" do wycięcia obróbki, polecam

2. Syndicate - dodatki w 72, min do Fiata z FtF, M3 Halftrack podwozie i działo ppanc brytyjskie 17 funtowe - super jakość , fajnie technologicznie

3. Microworld/ Martola - fajne dodatki - lufy, koła itd, dobra jakość wydruku

4. Przemek P...  - chyba teraz EMP 3D )  jest na wszystkich dużych imprezach modelarskich  - mam od niego sporo dodatków, nie kupowałem chyba całego modelu, ale dodatki zawsze pierwsza klasa, zdecydowanie do polecenia

5.  GPM - ciekawe tematy. polskie.  W niektórych modelach nieco uproszczeń, u mnie jakość druku zawsze ok ( ale niektóry się skarżyli np na Bizona). Fajne w obróbce. przyjazne modelarzowi.

Jak Wasze oceny FA miniatures i Katmodel ? - maja w ofercie sporo "poloników" i ciekawy jestem Waszej opinii.... Mnie najbardziej interesują :

https://katmodelshop.pl/pl/p/DEMARKO_ST-775-20W_172/899

https://katmodelshop.pl/pl/p/JELCZ-882.62_Tractor_172/894

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Edytowane przez mysiek13
  • Thanks 1

51 minut temu, mysiek13 napisał:

proponuję otworzyć temat

Dobry pomysł :super:

Będzie można znaleźć w jednym miejscu linki do producentów.

53 minuty temu, mysiek13 napisał:

GPM - ciekawe tematy. polskie.

Tu np. w modelu cysterny Jelcza 325 otwory w oponach są większe od średnicy felg

• Confused 1

Katmodel mogę polecić mam i całe modele K2 Twardy czy MTLB Strzała oraz dodatki .Aż przyjemnie się robi oczywiście 1 :72 .

• Like 1

• 1 month later...

Dostałem właśnie przesyłkę "na próbę" z KAT Model - silniki i koła do Mi8, silnik do Jaka 9 i wózki transportowe do rakiet, żeby za dużo nie wtopić przy zamówieniu a zorientować się jaka jakość druku.

No i szczególnie dla silników do Mi 8 oraz wózków na rakiety jakość druku jest po prostu rewelacyjna/oszałamiająca , również projekt żeby łatwo odcinać podpory bardzo przemyślany....

Koła do Mi 8 są w 2 rodzajach napompowane i z ugięciem ( dla mnie trochę przesadnym) - też fajny detal. Ogólnie stos ceny do zawartości i jakości BDB ( z wielkich liter). No i teraz mam cholerna finansową zagadkę ( przy tej ilości zapudełkowanych, niedotkniętych modeli) w postaci Jelcza z naczepą pod czołgową :)  : :) 

Obok RED TANK Miniatures jeśli chodzi o jakość druku i przyjazność modelarzowi zdecydowanie mój faworyt,,, 10/10...

Dla uatrakcyjnienia tematu, wnioskuje o dodawanie zdjęć opisywanych zestawów.

• Like 1