DamianosPL Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca Witam chciałbym sie zapytać czy po przelaniu farby emalii humbrol, revell i innych producentów w puszkach albo szklanych słoików do plastikowej butelki z zakraplaczem czy nie wyschnie z biegiem czasu? Pytam bo lepiej dla mniej jest robienie farby po ilości kropel nic uzywanie pipet. Chodzi o takie butelki z Aliexpress 50 sztuk za 15zł. Chyba ze polecacie coś innego. Wiem ze w polsce mozna kupic butelki od AK bodajże ale są drogie bo 17zł za 5 sztuk tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Te butelki praktycznie nie uszczelniają. To chiński szit. Wyschnie szybko. Jak lubisz metodę kropelkową i nie lubisz pipet to spróbuj- dla małych ilości farby - kapać za pomocą narzędzia do mieszania farby. po 4/5 kropli schodzi za jednym moczeniem narzędzia w słoiczku (ja tak robię). lub kapać za pomocą narzędzia do mieszania lub wykałaczki przystawionej do słoiczka. Ładnie będzie kapać ale więcej farby idzie zdecydowanie. Lepszy patent to zassać farbę do strzykawki i wlot strzykawki zablokować korkiem specjalnym lub igłą zwykłą. Otwór igły silikonem albo maskolem wcześniej zaślepić. Składować w pozycji pionowej- tłoczyskiem do góry. Natomiast ciężko dawkować ze strzykawki kropelkami - raz się uda raz nie Wtedy musisz stosować metodę mililitrów bo masz skalę na strzykawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Ja kupiłem https://www.temu.com/pl/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601099521500166&sku_id=17592237496831&_x_ads_account=18350&_x_ads_id=1857643&_x_ns_iradname=test app&_x_ns_iradsize=&_x_ns_prodsku=&_x_ns_irmptype=mediapartner&_x_ns_sharedid=748397&_x_ns_ts=1737742088395&_x_ns_randint=7550790&_x_ns_adtype=TEXT_LINK&_x_ns_irmpgroupname="jw"&_x_ads_channel=impact&_x_ns_mp_value2=&_x_ns_mp_value3=&_x_ns_irmpname=MaxBounty.com ULC&_x_ns_irpid=10813&_x_ns_irclickid=XdK126Q1-xyKRGoXKS2D4wcVUksxqo0sC0x6Vs0&_x_sessn_id=hui45qyoyg&refer_page_name=bgt_order_detail&refer_page_id=10045_1742068935354_zzae4dbs57&refer_page_sn=10045&no_cache_id=4iwpa i są średnio szczelne. Tak z 5-6 miesięcy zanim zaschnie farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 15 Marca Autor Share Napisano 15 Marca (edytowane) Mam kilka lat akryle Italeri w tych orginalnych butelkach od nich i ani jedna nie zaschła farba. Więc troche dziwne to ze przelewajac do innego pojemnika po jakims czasie farba zasycha. To jakich butelek muszą uzywac inni producenci np AK 3gen , Vallejo ze farby jakoś nie wysychają. Jak to są te same butelki pewnie tyle ze rozlewane odrazu w fabryce przez producenta. Edytowane 15 Marca przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) Tworzywo tworzywu nierówne. Na oko takie same, a może być bardziej porowate i przepuszczalne. Ja w podobnych buteleczkach (ale kupowanych w jakiejś hurtowni opakowań) od dawna trzymam farby akrylowe Tamiya rozcieńczone MLT. Niektóre mają prawie 15 lat (!). Co jakiś czas mieszam wstrząsając, bo w każdej jest kulka, ale bywało, że stały nie ruszane po kilka lat. Być może z czasem trochę gęstnieją, ale wtedy dolewam nieco MLT. Spadku jakości malowania nie zauważyłem, choć do precyzyjnych podmalówek raczej nie używam Tamiyi. Ale jeśli chodzi o farby olejne/ftalowe, to byłbym ostrożny. Przechowywanie takich farb z dolanym rozcieńczalnikiem nie jest wskazane. Z kolei gesta farba niespecjalnie się sprawdza w buteleczce z zakraplaczem. W ogóle, to w jaki sposób farba olejna będzie zachowywać się na dłuższą metę w pojemniku z tworzywa należałoby przetestować. Ciekawe, że w odróżnieniu od akryli takie farby od zawsze sa sprzedawane w szklanych lub metalowych opakowaniach. Ale może to nie ma związku. Edytowane 17 Marca przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca 4 godziny temu, HKK napisał: Tworzywo tworzywu nierówne. Na oko takie same, a może być bardziej porowate i przepuszczalne. Ja w podobnych buteleczkach (ale kupowanych w jakiejś hurtowni opakowań) od dawna trzymam farby akrylowe Tamiya rozcieńczone MLT. Niektóre mają prawie 15 lat (!). Co jakiś czas mieszam wstrząsając, bo w każdej jest kulka, ale bywało, że stały nie ruszane po kilka lat. Być może z czasem trochę gęstnieją, ale wtedy dolewam nieco MLT. Spadku jakości malowania nie zauważyłem, choć do precyzyjnych podmalówek raczej nie używam Tamiyi. Ale jeśli chodzi o farby olejne/ftalowe, to byłbym ostrożny. Przechowywanie takich farb z dolanym rozcieńczalnikiem nie jest wskazane. Z kolei gesta farba niespecjalnie się sprawdza w buteleczce z zakraplaczem. W ogóle, to w jaki sposób farba olejna będzie zachowywać się na dłuższą metę w pojemniku z tworzywa należałoby przetestować. Ciekawe, że w odróżnieniu od akryli takie farby od zawsze sa sprzedawane w szklanych lub metalowych opakowaniach. Ale może to nie ma związku. Rozumiem dziękuje za informacje. Kupiłem wzamian 300 pipet na Ali za 20zł do emalii zeby wykorzystac te farby bo szkoda wyrzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi