skala72 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Na warsztat trafił BT-7 wz.1937 - 1/72 UniModels, miała to być wersja z reflektorami, ale jak się okazało nie ma ich na stanie. BeTek będzie z okresu ataku na Polskę. Na pierwszy ogień poszła wieża. Wieża cz.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Witam! Pozwolę sobie nieskromnie zaśmiecić ci wątek linkiem do moich wypocin: viewtopic.php?t=7782&highlight=bt7 Opisałem tam mniej więcej to co może być przydatne przy pracy nad tym modelem. Może się coś z tego ci się przyda. Życzę miłej zabawy przy budowie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 Dzisiaj chciałem kupić lufę, ale sorry, ani na dworcu centralnym, ani w tym Jadarze nie było, zamówiłem na centralnym, mam dostać maila. Co do reszty blaszek, to .. cena mnie powaliła, 45 zeta w Jadarze i na dodatek nie było. Powiem szczerze, że centralny jest super. ps. popraw zdjęcie finałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Witam! popraw zdjęcie finałowe. A co z nimi nie tak Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Listopada 2008 Autor Share Napisano 17 Listopada 2008 Witam!popraw zdjęcie finałowe. A co z nimi nie tak A nie ma go, wszystkie są, a finalnego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Witam! wszystkie są, a finalnego nie Sprawdzałem : u mnie wszystkie są Te tutaj też: viewtopic.php?t=8233 Chyba nie rozumiem co się dzieje Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Listopada 2008 Autor Share Napisano 18 Listopada 2008 Witam!wszystkie są, a finalnego nie Sprawdzałem : u mnie wszystkie są Te tutaj też: viewtopic.php?t=8233 Chyba nie rozumiem co się dzieje Pozdrawiam! Już wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Listopada 2008 Autor Share Napisano 23 Listopada 2008 No i wreszcie chwila czasu i wieża zrobiona, pozostało tylko doszlifowanie i do polerowanie. Wszystko dorabiałem własnoręcznie, poza lufą oczywiście. Przy ocenianiu proszę wziąć pod uwagę, że to jest skala 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 23 Listopada 2008 Share Napisano 23 Listopada 2008 Przy ocenianiu proszę wziąć pod uwagę, że to jest skala 1/72. Dobre :] Nie, nie mogę powiedzieć, fajnie zmodernizowana wieżyczka. + za własną inwęcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Listopada 2008 Autor Share Napisano 30 Listopada 2008 stała się tragedia, właz zalał się klejem, ale mam nadzieję, że jakoś wyjdę z tego. PS. Ciężko idzie, samem problemy, jeszcze dużo wody upłynie nim będzie mi się wszystko udawało, ale nauka nie idzie w las. Dorobione poręcze i uchwyt do klapy Po pierwszym malowaniu (pędzelek) więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Jak na razie pięknie Ci wychodzi. Ciekaw jestem jak wyjdzie kamuflaż. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Co do kamuflażu, to będę się starał, aby wyszedł jak najlepiej. Farby są już przygotowane. Ma być taki, dobrze, że na każdym czołgu są one inaczej malowane, a nie identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Fajnie Ci wychodzi malowanie pędzelkami, to Ci zadam takie pytanie Jakimi farbami malujesz i jakiego używasz rozcieńczalnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Dzięki, maluję farbami akrylowymi Model Master, Pactra i Agama. Za rozcieńczalnik robi mi woda. Bardzo ważne jest wymieszanie farby i odpowiednia proporcja, np. na pięć kropel farby daję jedną-dwie krople wody i bardzo dokładnie mieszam. Trzeba zwrócić uwagę na gęstość farby, mimo, że ten sam producent, są różnice. Update: gąski pomalowane, kolor jest bardziej stalowy, czyli lekko grafitowy. Rury wydechowe, mam zamiar przerobić z plastikowych na metalowe, a dokładnie wykonać je z blaszki takiej samej jak elementy foto trawione, a następnie podgrzać tak aby nabrały kolorystyki wypalonych. więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Ekstra! Jedna rzecz: to łączenie boku z górą kadłuba: jest tam jakaś podejrzana szpara. Czy w oryginale tam też przebiegało łączenie blach? Jeśli nie to warto by to jeszcze zaszpachlować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Było łączenie i to na 100%, ale nie tak widoczne, góra była lekko spaczona i za cholerę nie mogłem docisnąć, niepotrzebne są odlewy na wierzchu, strasznie przeszkadzają, można by było zaszpachlować, anie nie wiem czy dałbym radę później wydłubać nadwyżkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 OK. Andrzej LK (chyba on?) radził komuś na tym forum użycie budowlanej szpachlówki akrylowej. Nadmiar można ściągnąć mokrą szmatką bo zanim zaschnie rozpuszcza się w wodzie. Sam jeszcze nie próbowałem ale nabyłem specyfik dla wypróbowania. Powinno nawet na farbę złapać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Oo, dobry pomysł, bo ta z Italerii to schnie strasznie szybko, ledwo wyciśniesz, a już zastyga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Spróbować można też szpachlówkę akrylową do drewna. Tania , dużo , świetnie się nakłada. Szybko schnie i dobrze się szlifuje. Pierwszą warstwę farby mi wypiła. Dlatego zagruntowałem i wszystko jest. Ok. Ceną bije na głowę Tamki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 dzięki za podpowiedź. Na chwilę obecną idzie tragicznie, malowanie kamo pędzelkiem to MORDĘGA - za mało pije chyba. Prośba, poproszę o dobrą receptę na błotko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Prośba, poproszę o dobrą receptę na błotko. woda,ziemia z budowy(np glinka), nieco gipsu, szczypta piasku dla faktury, barwnik w postaci startej pasteli, pigmentów bądź tempery - wodorozcieńczalne. Przepisów na błoto jest tyle, ilu modelarzy, ponownie odsyłam do google, a i tu na forum są TONY błota;) Niezła szpachla - squadron/czerwona - perfidnie szybko schnie, co dla mnie akurat ma duże znaczenie...bo ja szybko lubię( i bez 2 znaczności proszę ! ) Świetnie sie także obrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Ja do tej pory robiłem błotko mieszając szpachlę (Italeri) z odpowiednimi kolorami farb, czasami dodawałem pigmentu (sand). Mam sporo pasteli, ale jeszcze ich nie używałem, rozcieńczałem to wachą lub white spiritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi