Jump to content

Mi-24

jacek g.
 Share

Recommended Posts

Planuję zakup śmigłowca Mi-24 1:48, który chcę wykonać w polskim malowaniu ale niewiem który z zestawów obecnych na naszym rynku jest najlepszy (chodzi mi o poprawność elementów, linie podziału itp.) tak aby nie tracić zbyt wiele czasu na poprawki.

To muszę Cię zmartwić. W 1/48 nie ma dobrego modelu na rynku. Najlepszy pod względem wykonania jest chyba produkt Monogramu, pakowany też przez Revella. Ale jest on w skali 1/46 bodajże i ma kilka innych błędów geometrycznych. Kilka lat temu w Minireplice była dość dokładna analiza tego zestawu.

Nie tracic czasu na poprawki powiadasz - hmmmmm.... chyba sie nie da. Do wyboru masz Monogram lub Revell ( to jedno i to samo ) oraz Trumpka lub Mini Hobby Models. Osobiscie proponuje ten ostatni. Trumpek powinien byc identyczny ale skoro nie widzialem wiec nie polecam . Slyszalem stwierdzenia, ze to kopia dwoch pierwszych ale czesci na ramkach sa inaczej rozmieszczone. Dodatkowo jest w zestawie Ispanka, Beriozka oraz otwierany luk amunicyjny Mini Hobby Model robi dwie wersje : D (80310) oraz P (80311). O ile w Monogramie czy Revellu znajdziesz obie stacje naprowadzania kierowanych pociskow rakietowych ( rozne dla wersji D i W ) oraz oba rodzaje wyrzutni pociskow dla tych typow to w MHM znajdziesz tylko te potrzebne do wykonania danej wersji. Krotko mowiac jesli chcesz zrobic wersje D to kupujesz dokladnie ten model a jesli masz w planie wersje W to wybierasz Mi-24P. Tu bedziesz musial przeniesc Berizki z za kabiny pilotow na przednia czesc kadluba oraz zamiast orginalnych w modelu wyrzutnikow pociskow zaklucajacych ASO dac te np. z zestawu Parta. Cociaz nasz ostatni smiglowiec z wersji W nr. 956 zewnetrznie wyglada jak wersja P. To, ze dwa pierwsze sa raczej w skali 1/46 i troche przykrotkie powszechnie wiadomo ale jak jest z pozostalymi tego nie wiem

PS. In box wersji D z Mini Hobby Models

http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=436&origin=sparte

Dzięki za rady.

Będę coś kombinował. Może kupie Mi-24 Trampetera wersję P i przerobie na D lub W. W końcu zgromadziłem niezłą dokumentacje do tego śmigłowca, PKL, Mi-24 D/W z Kagero, czeskie WWP Hind in detail i moje prywatne zdjęcia co zrobiłem w Radomiu.

DA-Ta nie ma w oficjalnej ofercie MHM.

Wojtek moze i nie ma ale warto spytac. Krystian ma racje z tym trumpkiem. Wychodzi na to, ze to rozne modele. Kiedys myslalem, ze MHM to jakas przykrywka trumpka dla sprzedawania modeli po innych cenach. Cos w tym jest nie tak skoro wypraski wygladaja inaczej. Przekonalem sie o tym sam, gdy zakupilem Sovremennego w 350 z MHM-u. Myslalem , ze w srodku bedzie to co juz w sieci widzialem z trumpa ale jednak nie. Wykonaniem i jakoscia wyprasek w niczym nie ustepuja trumpkowi o ile pare spraw nie rozwiazali nawet lepiej . Ciekawa firma. Szczegolnie cenowo

Akurat tak się składa że dziś dzwoniłem do DA-ty powiedziano mi że model w tej skali to mają tylko trampka wersję P. A co do MhM i revel/monogram to te modele wyczerpały się nawet w hurtowni, i niewiedzą kiedy może być dostawa i czy wogóle będzie.