jacek g. Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 Planuję zakup śmigłowca Mi-24 1:48, który chcę wykonać w polskim malowaniu ale niewiem który z zestawów obecnych na naszym rynku jest najlepszy (chodzi mi o poprawność elementów, linie podziału itp.) tak aby nie tracić zbyt wiele czasu na poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 To muszę Cię zmartwić. W 1/48 nie ma dobrego modelu na rynku. Najlepszy pod względem wykonania jest chyba produkt Monogramu, pakowany też przez Revella. Ale jest on w skali 1/46 bodajże i ma kilka innych błędów geometrycznych. Kilka lat temu w Minireplice była dość dokładna analiza tego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 Nie tracic czasu na poprawki powiadasz - hmmmmm.... chyba sie nie da. Do wyboru masz Monogram lub Revell ( to jedno i to samo ) oraz Trumpka lub Mini Hobby Models. Osobiscie proponuje ten ostatni. Trumpek powinien byc identyczny ale skoro nie widzialem wiec nie polecam . Slyszalem stwierdzenia, ze to kopia dwoch pierwszych ale czesci na ramkach sa inaczej rozmieszczone. Dodatkowo jest w zestawie Ispanka, Beriozka oraz otwierany luk amunicyjny Mini Hobby Model robi dwie wersje : D (80310) oraz P (80311). O ile w Monogramie czy Revellu znajdziesz obie stacje naprowadzania kierowanych pociskow rakietowych ( rozne dla wersji D i W ) oraz oba rodzaje wyrzutni pociskow dla tych typow to w MHM znajdziesz tylko te potrzebne do wykonania danej wersji. Krotko mowiac jesli chcesz zrobic wersje D to kupujesz dokladnie ten model a jesli masz w planie wersje W to wybierasz Mi-24P. Tu bedziesz musial przeniesc Berizki z za kabiny pilotow na przednia czesc kadluba oraz zamiast orginalnych w modelu wyrzutnikow pociskow zaklucajacych ASO dac te np. z zestawu Parta. Cociaz nasz ostatni smiglowiec z wersji W nr. 956 zewnetrznie wyglada jak wersja P. To, ze dwa pierwsze sa raczej w skali 1/46 i troche przykrotkie powszechnie wiadomo ale jak jest z pozostalymi tego nie wiem PS. In box wersji D z Mini Hobby Models http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=436&origin=sparte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 27 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2006 Dzięki za rady. Będę coś kombinował. Może kupie Mi-24 Trampetera wersję P i przerobie na D lub W. W końcu zgromadziłem niezłą dokumentacje do tego śmigłowca, PKL, Mi-24 D/W z Kagero, czeskie WWP Hind in detail i moje prywatne zdjęcia co zrobiłem w Radomiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Sierpnia 2006 Share Napisano 27 Sierpnia 2006 No to kombinuj a my czekamy. Olej jednak trumpka bo cos mi swita jednak, ze go widzialem i wygladal na kopie Monogramu. Postaraj sie dorwac gdzies MHM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 No to kombinuj a my czekamy. Olej jednak trumpka bo cos mi swita jednak, ze go widzialem i wygladal na kopie Monogramu. Postaraj sie dorwac gdzies MHM Trumpek to przeryty na wklęsło MONOGRAM. MHM jest dostępny w www.da-ta.com.pl ... a na Twoim miejscu zaszałałbym z Trumpkiem w 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 DA-Ta nie ma w oficjalnej ofercie MHM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 DA-Ta nie ma w oficjalnej ofercie MHM. Wojtek moze i nie ma ale warto spytac. Krystian ma racje z tym trumpkiem. Wychodzi na to, ze to rozne modele. Kiedys myslalem, ze MHM to jakas przykrywka trumpka dla sprzedawania modeli po innych cenach. Cos w tym jest nie tak skoro wypraski wygladaja inaczej. Przekonalem sie o tym sam, gdy zakupilem Sovremennego w 350 z MHM-u. Myslalem , ze w srodku bedzie to co juz w sieci widzialem z trumpa ale jednak nie. Wykonaniem i jakoscia wyprasek w niczym nie ustepuja trumpkowi o ile pare spraw nie rozwiazali nawet lepiej . Ciekawa firma. Szczegolnie cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek g. Napisano 28 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2006 Akurat tak się składa że dziś dzwoniłem do DA-ty powiedziano mi że model w tej skali to mają tylko trampka wersję P. A co do MhM i revel/monogram to te modele wyczerpały się nawet w hurtowni, i niewiedzą kiedy może być dostawa i czy wogóle będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 31 Sierpnia 2006 Share Napisano 31 Sierpnia 2006 Jeżeli mówimy o modelu tej firmy http://www.modellversium.de/kit/bilder/436-Bild0783.jpg ... to jest w wersji H ... stoi jak wół na półce, specjalnie sprawdzałem. Jutro, tzn ... dzisiaj będe u chłopaków i zobaczę czy na pewno jest i jaka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 5 Września 2006 Share Napisano 5 Września 2006 Byłem dopiero dzisiaj w DaTa ... stoi na półce, cena około 60zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 5 Września 2006 Share Napisano 5 Września 2006 Byłem dopiero dzisiaj w DaTa ... Nastepnym razem pozdrow Tadzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi