ShaDow FoX Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Zajrzałem do kartonu, który od 2-3 lat leży w piwnicy, a tam: abrams z LEE, Elefant z Italeri, i inne rozebrane 72-ójki z początków mojego modelarstwa plastikowego. Wybrałem IV Italeri, którą kiedyś chciałem przerobić na tą wersję z krótką lufą gąsienice to jedna wielka masakra aż wstyd o nich pisać ale do konkretów: aby zrekonstruować lufę zrobiłem ją z rurki od anteny radiowej, właz przeszczepiłem od wczesnej wersji tygrysa (LEE) te niby koce i czy coś tam innego to skala 35 od figurek, same figurki to gnioty Italeri, śnieg to soda, a drzewka to korzenie pomalowane na wzór brzózek. Sam czołg i figurki mają sporo błędów, ale to kolejna rozgrzewka czekam na SU-85 i T-34/85 od Wawrzula, przy których się postaram. pozdrawiam Przepraszam za zdjęcia, ale nie dorobiłem się jeszcze domowego studia, a i pogoda nie dopisuje, na czarnym tle kiepskie zdjęcia wyszły (gadam tak jak by te były dobre ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 ShaDow FoX a ten śnieg co go nie wiem skąd wziąłeś to się nie roztopi? :P a tak serio to bardzo mi się podoba ale i tak Italerką z niego kipi XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 nieco przesadziłeś z błotem i śniegiem na układzie jezdnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 20 Listopada 2008 Autor Share Napisano 20 Listopada 2008 Musiałem, bo jak już wyżej napisałem gąsienice były masakrycznie przyklejone taki jakby kamuflaż zastosowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Aha i jeszcze jedno, bardzo ciekawy sposób na drzewa. Nie obrazisz się jak kiedyś wykorzystam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Ten śnieg to naprawde soda? Wygląda jak pianka po goleniu... Model nawet fajny tylko te paczki na wieży takie czyste i ładne, a co do brzóz to powinny mieć więcej tych czarnych kropek i powinny być mniejsze (te kropki oczywiście) A tu moje pytanie do ekspertów, dlaczego soda po jakimś czasie na modelu wydziela taką dziwną woń? Np. tak było w moim tygrysie i musiałem z niego zrezygnować, może coś źle zrobiłem, np złego kleju użyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Otarcia na pancerzu trochę za duże,natomiast drzewa(korzenie do góry nogami o ile się nie mylę) nie mają faktury drzewa,są zbyt sztuczne,i zrobine jakby trochę na odwalA propos śniegu to fajny w swojej ofercie ma Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 No... ten faktycznie przypomina bitą śmietanę. Na dioramce jeszcze tak nie razi ale ka kołach można go jeszcze pdrasować. W zeszłym roku też zrobiłem śnieg z sody: http://picasaweb.google.pl/Zbigniew.Perski/Diorama_01# utrwalany lakierem do włosów i nie śmierdzi a trzyma się jak beton. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Listopada 2008 Share Napisano 21 Listopada 2008 ja też w kwestii szczegółowej - pnie drzew możesz przecierać w pionie grubym papierem ściernym, wtedy nie są gładkie i mają fakturę. no i wybierz się na spacer i obejrzyj sobie parę brzóz... :-) zerknij też tutaj, chociaż nie twierdzę, że są wiele lepsze: viewtopic.php?t=9781 idziesz dobrą drogą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 21 Listopada 2008 Autor Share Napisano 21 Listopada 2008 Dzięki za uwagi tak jak mówiłem mała rozgrzewka, ale to mnie nie usprawiedliwia od tych błędów, z tymi brzózkami to wiem, że w ogóle nie przypominają brzózek wszystko będę szkolił, właśnie odebrałem paczkę od kolegi Wawrzula i w niedługim czasie zaprezentuje su i teciaka, dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 W zeszłym roku też zrobiłem śnieg z sody, utrwalany lakierem do włosów i nie śmierdzi a trzyma się jak beton. A jak jeżeli można zapytać? najpierw sode na model a dopiero później lakierem psiknąć czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 Za dużo śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 22 Listopada 2008 Share Napisano 22 Listopada 2008 panowie powiem wprost - jestem jeszcze zielony w tematyce czołgów, chciałbym zapytać jak to jest z tą sodą?? gdzie się toto kupuje, jak się z tym krok po kroku postępuje?? bo efekt mi się bardzo podoba (moje próby dotychczas ograniczały się do śniegu w sprayu który jak się okazało z czasem znika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 22 Listopada 2008 Autor Share Napisano 22 Listopada 2008 Sklep spożywczy, koszt około 70 gr, mieszasz z wikolem + woda do stanu podobnego hmmmm jak kefir, jogurt. Nakładasz tam gdzie chcesz i po wyschnięciu powstaje takie cuś jak na wyżej pokazanych zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi