Skocz do zawartości

"Kostkowy" Leopard 2A4, Ukraina, 1:72, Revell

GreGG24

Rekomendowane odpowiedzi

Otwieram galerię w trakcie budowy, po części, aby pokazać, że jeszcze żyję, po części, aby skonsultować z szanownym gronem moje postępy w tej kwestii.

W 2023 roku, po wielu debatach i przepychankach polityków, Ukraina otrzymała od kilku krajów europejskich, w tym Polski, około 70 czołgów Leopard 2, w tym około 20 w nowej wersji 2A6. Pozostałe były czołgami starszego typu 2A4. 

Z uwagi na konieczność dostosowania czołgów do wymogów pola walki, ukraińscy zbrojmistrze przystosowali je poprzez aplikacje kostek pancerza reaktywnego Kontakt-1 w miejscach narażonych szczególnie na trafienia kumulacyjnej broni przeciwpancernej.

image.thumb.png.d6f7c8e3dd68e61b53ce713e804a79d2.png

W ubiegłym roku Modeltrans wypuścił konwersję, która zawiera kostki Kontakt-1 w odpowiedniej konfiguracji, dlatego uznałem, ze mogę przystąpić do budowy tego modelu. 

Poniżej załączam zdjęcia z poszczególnych etapów budowy. Aktualnie model został pokryty surfacerem i przystępuję do fazy malowania.

• Confused 1

Napisano (edytowane)

Model to stary Revell / Matchbox, zasadniczo prosto z pudełka.

IMG_4788.jpeg

Pierwsze przymiarki konwersji Modelltrans.

IMG_3430.jpeg

Edytowane przez GreGG24
Tekst

Napisano (edytowane)

Elementy konwersji dopasowałem do zdjęć. Szczególnie na bokach wieży nie zgadzała sie liczba kostek. Gumowe fartuchy oryginału dorobiłem z grubej folii aluminiowej.

AfterlightImage.jpeg

AfterlightImage.jpeg

Kilka zdjęć po malowaniu surfacerem.

AfterlightImage.jpeg

AfterlightImage.jpeg

AfterlightImage.jpeg

Edytowane przez GreGG24
Tekst
  • Like 2

21 godzin temu, pawełg napisał:

Model z Revella, ale z ciągnikiem siodłowym SLT-50?

Tak. Zakupiłem za 3 euro w wyprzedaży fabrycznej w Revellu :) Mam go także w pudełku Matchboxa.

• 2 weeks later...

Szczęściaż z ciebie.  Za 3 euro Leoparda Revella upolować. Fajnie. Tylko jednego kupiłeś czy jakieś inne zestwy? Jakimi koloroami będziesz malował? Nie miałeś problemu z klejeniem zawieszenia?

W dniu 19.06.2025 o 18:40, pawełg napisał:

Szczęściaż z ciebie.  Za 3 euro Leoparda Revella upolować. Fajnie. Tylko jednego kupiłeś czy jakieś inne zestwy? Jakimi koloroami będziesz malował? Nie miałeś problemu z klejeniem zawieszenia?

1:72 brałem jak leci. W listopadzie upolowałem m.in. kilka Shermanów (same wypraski), a w pudełkach po 5 EUR (bez kalkomanii i instrukcji) BTR-50, M1A1, PzH2000, Mardera. No i wiele innych modeli :)  Wyprzedaż była dzień przed moimi urodzinami moja żona pozwoliła mi poszaleć.

A co do Leoparda, położyłem właśnie kolor bazowy NATO Green z Tamiyi. Zastanawiam się, czy robić trójkolorowy kamuflaż - Ukraina dostała w większości jednokolorowe Leo 2A4 (Hiszpania, Kanada) i wydaje mi się, ze te ze zdjęć są jednokolorowe, choć pod warstwa pyłu i tak niewiele widać.

IMG_4092.thumb.JPEG.45b66013e5af079916f02faa54ff8b8f.JPEG

• Like 1

13 godzin temu, OLO napisał:

ORAZ 14 SZTUK Z POLSKI W MALOWANIU NATO

Tak, ale na dostępnych w sieci zdjęciach "kostkowych" Leopardów nie widzę kamuflażu NATO. Tylko na wczesnych zdjęciach z 2023 roku, bez dodatkowego pancerza reaktywnego czy zabezpieczeń przeciwdronowych.

• Like 1

W dniu 25.06.2025 o 11:39, GreGG24 napisał:

Tak, ale na dostępnych w sieci zdjęciach "kostkowych" Leopardów nie widzę kamuflażu NATO. Tylko na wczesnych zdjęciach z 2023 roku, bez dodatkowego pancerza reaktywnego czy zabezpieczeń przeciwdronowych.

Bo to mogą być zarówno Holenderskie (14 sztk.) w 2024 wyremontowane z funduszu holenderskiego i  duńskiego , razem z częściami zapasowymi  co opóźniło dalszą modernizację Leopardow 2PL 

Leopard 2A4.

Hiszpańskie (29 sztk.) które po remontach miały zostać przekazane do końca lata 2024

nHiszpańskie Leopardy 2A4 na terenie zakładów Santa Bárbara Sistemas przed przekazaniem Ukrainie.

Kanadę 8 sztk. 

leo-2-can.jpg

Norweskie Leo 2NO 8 sztk.

Leopard 2NO (zdjęcie poglądowe).Norweski Leopard 2A4

Początkowo miało być dostarczonych 54 pojazdy: Hiszpania 10 , Polska 14, Kanada 8, Norwegia 8 .Holandia 14 , potem doszły kolejne np. Hiszpania 29 sztk. zamiast 10. Dokładna liczba nie jest znana gdyż utajniono wszelkie informacje na temat dostaw sprzętu do Ukr. Remonty pojazdów typu Leopard 2A4 odbywały się początkowo w Bumarze Łabędy co było normalnym posunięciem ze względu na odległość między Ukr. i Gliwicami , po krótkim okresie czasu przeniesiono naprawy do Czech gdzie we współpracy z Rheinmetall były naprawiane czołgi wersji A4 jak i A6.

• Like 1

1:72 brałem jak leci. W listopadzie upolowałem m.in. kilka Shermanów (same wypraski), a w pudełkach po 5 EUR (bez kalkomanii i instrukcji) BTR-50, M1A1, PzH2000, Mardera. No i wiele innych modeli :)  Wyprzedaż była dzień przed moimi urodzinami moja żona pozwoliła mi poszaleć.

Szkoda,  że Cobi nie zrobi u nas takiej wyprzedaży. Ja pod koniec maja zaopatrzyłem się w kilka Revelli, ale z drugiej wojny światowej. Gościo zamknął sklep i wyprzedawał na allegro. Szkoda, że nie kupiłem zestawów MirageHobby w 1:35.  Kamuflarz jednobarwny Leoparda 2a4 jest łatwiejszy niż trzybarwny.  Krzyże będziesz  rysował od ręki czy szblonem? Nie miałeś problemu  z gąsienicam? Ja miałem tak z Leopardem 2a4 i Pz2000. W końcu jakoś je ułożyłem i sie skleiły.

W dniu 28.06.2025 o 18:55, bulik58 napisał:

Początkowo miało być dostarczonych 54 pojazdy: Hiszpania 10 , Polska 14, Kanada 8, Norwegia 8 .Holandia 14 , potem doszły kolejne np. Hiszpania 29 sztk. zamiast 10. Dokładna liczba nie jest znana gdyż utajniono wszelkie informacje na temat dostaw sprzętu do Ukr. Remonty pojazdów typu Leopard 2A4 odbywały się początkowo w Bumarze Łabędy co było normalnym posunięciem ze względu na odległość między Ukr. i Gliwicami , po krótkim okresie czasu przeniesiono naprawy do Czech gdzie we współpracy z Rheinmetall były naprawiane czołgi wersji A4 jak i A6.

Dzięki wielkie za uzupełnienie!

Czyli summa summarum, większa szansa jest na to, ze faktycznie był zielony, a nie w kamuflażu NATO-wskim. Za modulacje kamuflażu wezmę się, jak tylko skończę przeprowadzkę.

23 godziny temu, pawełg napisał:

Szkoda,  że Cobi nie zrobi u nas takiej wyprzedaży. Ja pod koniec maja zaopatrzyłem się w kilka Revelli, ale z drugiej wojny światowej. Gościo zamknął sklep i wyprzedawał na allegro. Szkoda, że nie kupiłem zestawów MirageHobby w 1:35.  Kamuflarz jednobarwny Leoparda 2a4 jest łatwiejszy niż trzybarwny.  Krzyże będziesz  rysował od ręki czy szblonem? Nie miałeś problemu  z gąsienicam? Ja miałem tak z Leopardem 2a4 i Pz2000. W końcu jakoś je ułożyłem i sie skleiły.

Mam zamiar pobawić się w bardziej kontrastowe modulowanie tej zieleni bazowej, sugerowali mi to koledzy na Moson Show. Krzyże na nich są nieco problematyczne - kupiłem dwa zestawy oznaczeń ukraińskich z firmy Star, ale na tych Leopardach były aplikowane nietypowe oznaczenia - tak jakby z odwróconych liter E. Bede prawdopodobnie musiał coś wykombinować.

Co do budowy, nie miałem problemu, gąski tez położyły sie w miarę równo. 

• Like 1

37 minut temu, GreGG24 napisał:

Oprócz Polski to praktycznie tylko Niemcy miały Leopardy w podobnym kamuflażu , ale nie wysłały żadnego czołgu w wersji A4 gdyż Bundeswehra ich już nie posiada.. Obecnie tylko spółka akcyjna Rheinmetall  wzorem  spółki akcyjnej General Dynamics posiada takie czołgi przejęte z BW , zakupione zagranicą czy też zwrócone kiedyś poleasingowe i wykorzystuje do przebudowy. .Powodzenia w pracy , podglądam z ciekawością gdyż planuję zrobić podobnie obłożony Kontaktem czołg  z dodatkiem koszyków ale innej produkcji. 

P.S. Oznaczeń tych nie dasz rady sam zmalować?

Edytowane przez bulik58
  • Like 1

37 minut temu, bulik58 napisał:

Oprócz Polski to praktycznie tylko Niemcy miały Leopardy w podobnym kamuflażu , ale nie wysłały żadnego czołgu w wersji A4 gdyż Bundeswehra ich już nie posiada.. Obecnie tylko spółka akcyjna Rheinmetall  wzorem  spółki akcyjnej General Dynamics posiada takie czołgi przejęte z BW , zakupione zagranicą czy też zwrócone kiedyś poleasingowe i wykorzystuje do przebudowy. .Powodzenia w pracy , podglądam z ciekawością gdyż planuję zrobić podobnie obłożony Kontaktem czołg  z dodatkiem koszyków ale innej produkcji. 

P.S. Oznaczeń tych nie dasz rady sam zmalować?

53159455461_eab9a43ef0_3k.thumb.jpg.9330524428a3decd0c6688d11453b057.jpg

Tak wyglądają te oznaczenia. Mógłbym pokusić się o zrobienie szablonu, ale skłaniam się raczej do zamówienia kalkomanii u jednego z kolegów z drukarką, lub szablonu z laserowego plotera.

Fajny projekt!

Z tymi kamuflażami bywa różnie. Ten akurat wydaje się łaciaty, podbiłem nieco nasycenie i kontrast w programie graficznym, ja widzę łaty brązowe i czarne. 

1004 podbity.jpg

2 godziny temu, GrzeM napisał:

Fajny projekt!

Z tymi kamuflażami bywa różnie. Ten akurat wydaje się łaciaty, podbiłem nieco nasycenie i kontrast w programie graficznym, ja widzę łaty brązowe i czarne. 

Pierwsze pojazdy pokazały się na froncie  w maju 2023 roku

52923192858_3744e4ccb7_b.jpgUkraine To Get More Leopard 2 Tanks As Counteroffensive Heats Up

w lipcu pokazały się pojazdy 30 Brygady Czołgów , zamontowano 42 kostki Kontakt-1Zdjęcie

53159455401_d2411d68dd_b.jpg

w sierpniu 2023 r. pierwsze wozy (3 ?) z Kontaktem-1 z 33 Sam. Brygad. Panc. , pierwszy z brzegu  z flagą zamontowaną na antenie  posiada 3 kolorowy kamuflaż. Oprócz malowania i kostek warto zwrócić uwagę na antenę widoczną na wielu Leopardach , to nie jest oryginalna przypomina te które montuje się na pojazdach SZ.Ukr. np. T-64 (poniżej)

53159455461_36208f5907_b.jpg53158869117_b4687189d7_b.jpgT-64 - Wikipedia

na polskim czołgu

leopard-2A4-Polski.jpg.webp

do remontu

ZdjęcieCzołg Leopard - zdjęcie ilustracyjne- Pierwsze wyremontowane w Bumarze-Łabędy czołgi Leopard 2A4 zostały przekazane stronie ukraińskiej - poinformowali przedstawiciele gliwickiego zakładu. Trwa naprawa kolejnych pojazdów.

pierwszy utracony  polski Leopard 2A4  w  sov. rękach czeka na ... remont ?

Polski czołg Leopard 2A4 w rosyjskich rękach - Portal Militarny