Skocz do zawartości

T-55A Tamiya 1:35 - 16.12.1981r. Pacyfikacja strajku w KWK "Wujek"

jawkers

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, OLO napisał:

A zrobiłbyś tę pokrywę 1:72 wziąłbym z 10 bez listew i 10 z listwami .Oglądam i czekam na koniec pozdrawiam OLO 

Hurtownik.

jawkers fachowo podszedłeś do tematu , wymieniając pewne elementy  , więc może wymieniłbyś też te zawiasy, minimum te trójkątne. Porównaj jak wyglądają te oryginalne i te z odlewu , wystarczy trójkątny pilnik iglak , drut 0,3-0,4 mm i od razu lepiej to wygląda.

54c5hR2.jpeg

eUHmxAM.jpeg

MTW_03.JPG.e2d0f4cf14e644ff68622af6d602a188.JPG

Edytowane przez bulik58
  • Like 1

10 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Hurtownik.

Może przedsiębiorca raczej , mógł dostać przelew z KP... więc zamiast klubu lub łódeczki inwestuje w modele

• Haha 1

• Super Moderator
Godzinę temu, bulik58 napisał:

jawkers fachowo podszedłeś do tematu , wymieniając pewne elementy  , więc może wymieniłbyś też te zawiasy, minimum te trójkątne. Porównaj jak wyglądają te oryginalne i te z odlewu , wystarczy trójkątny pilnik iglak , drut 0,3-0,4 mm i od razu lepiej to wygląda.

Finalnie płyta ma być czysta ze względu na to, że wszystkie zawiasy, uchwyty i te trójkątne elementy docelowo mają być z blaszek. Mam do tego czołgu 2 opakowania blach i mam nadzieję, że tam są te wszystkie wyżej wymienione elementy.

A to wszystko robiłem tylko po to, ponieważ chciałem spróbować narysować całą kompletną płytę, razem z zawiasami i innymi uchwytami.

Ale jak widać nie wyszło to tak jak powinno.

33 minuty temu, jawkers napisał:

Mam do tego czołgu 2 opakowania blach i mam nadzieję, że tam są te wszystkie wyżej wymienione elementy.

Nie chcę być sprawcom bólu głowy ale Edward na pewno i Aber na 98% tych rzeczy nie mają , z resztą były by płaskie , Zawsze możesz spróbować nic cię to nie kosztuje oprócz drutu. Jeśli byś miał za twardy możesz rozgrzać na gazem i wtedy jest bardziej podatny na gięcie.

• Like 1

• Super Moderator

56 minut temu, bulik58 napisał:

Nie chcę być sprawcom bólu głowy ale Edward na pewno i Aber na 98% tych rzeczy nie mają , z resztą były by płaskie , Zawsze możesz spróbować nic cię to nie kosztuje oprócz drutu. Jeśli byś miał za twardy możesz rozgrzać na gazem i wtedy jest bardziej podatny na gięcie.

Dobrze Panowie, wasze uwagi są dla mnie ważne, więc będziemy giąć drut. :piwo:

Płytę zrobię pustą bez zawiasów, ale troszkę grubszą.

W dniu 10.08.2025 o 10:38, FAHR napisał:

Jawkers kopsnij jedną płytę 😎

Jedziesz na wakacje w góry? Weźmiesz sobie tą co jest na modelu już jutro.

Samą płytę, bez zawiasów i tych uchwytów chcesz?

18 godzin temu, OLO napisał:

A zrobiłbyś tę pokrywę 1:72

Panowie pomyślimy. Tylko ja nie mam modelu w 1:72, a skalowanie nie da tego jak ściągniecie wymiarów z modelu. Wtedy będzie dokładniej.

• Like 1

13 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Hurtownik.

Żaden hurtownik , w małej skali nie można zrobić polskiej T54 aniT55. Do tego WZT 1 i 2 , zestaw Newa, Merida , wersje saperskie i dowódcze.  Przepraszam za zaśmiecanie pozdrawiam OLO. 

• Like 1

• Super Moderator
10 minut temu, OLO napisał:

Żaden hurtownik , w małej skali nie można zrobić polskiej T54 aniT55. Do tego WZT 1 i 2 , zestaw Newa, Merida , wersje saperskie i dowódcze.  Przepraszam za zaśmiecanie pozdrawiam OLO. 

W moich tematach można prowadzić dyskusje.  Nie ma w niej polityki, więc jest ok.

• Like 3