Skocz do zawartości

Kosztowna nauka, zapomniana tragedia: E-booty kontra desantowce pod Slapton Sands. IV'1944

socjo1

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z projektem grupowym o E-bootach przypomniał mi się tragiczny epizod związany z ich udziałem. Ponieważ wpis okazał się dość długi, przeniosłem go tutaj jako osobny wątek. 

Mam nadzieję, że kogokolwiek on zainteresuje.

Kwiecień, 1944 - Alianci intensywnie ćwiczą do inwazji, desantując się na plażach płd Anglii. (Slapton Sands, południowy Devon:)

slapton-sandseee.jpg?w=836&h=523&ssl=1

Konwój siedmiu dużych okrętów desantowych klasy LST (de facto eskortowany tylko przez jedną korwetę) zostaje w nocy zaskoczony niepodal własnych brzegów przez flotyllę niemieckich E-bootów z Cherbourga, patrolujących okolice płd wybrzeży Anglii.

Exercice-Tiger-Slapton-Sands-1944.jpg

W efekcie chaotycznej walki dwa LST zatonęły, a trzeci został ciężko uszkodzony (poniżej). Straty wyniosły ponad 700 ludzi - ok. 500 żołnierzy i 200 marynarzy.

W-Insight-May05-3.jpg

Zatopiony w akcji LST-507:

_78304802_lst507.png.webp

Dzień przed zatopieniem:

lst507_1016050702.jpg

Bardzo kosztowna lekcja m.in. z braku szkolenia żołnierzy w kwestii indywidualnego wyposażenia (pneumatyczne pasy ratunkowe zakładane zbyt nisko na pas w wyniku czego obciążeni ekwipunkiem żołnierze tonęli głową w dół) oraz technik ratownictwa (skoki do wody z burty w pełnym wyposażeniu i w hełmach...) oraz łączności (inne częstotliwości Anglików i Amerykanów itd, Alianci długo się zastanawiali czy wymiana ognia, a nawet ich własne płonące desantowce to element "realistyczności" ćwiczeń ). Tragedia pozostała przez długi czas nieznana, bo była elementem tajnych przygotowań do inwazji, bo była kompromitacją itd.

d-day.jpg.68e7a3fe91900503123f541e7729b33d.jpg

img_4126.thumb.jpg.b5b4bdabbae5119ef7dac2a7a2d41263.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Exercise_Tiger

Pozdrawiam,

Michał

@zaruk @donalyah00 @M.A.V. @Soris

Edytowane przez socjo1
  • Like 3
  • Thanks 1

• socjo1 changed the title to Kosztowna nauka, zapomniana tragedia: E-booty kontra desantowce pod Slapton Sands. IV'1944