Skocz do zawartości

RWD-9s 1/72 3D. Dawniej:' A może wspólny projekt 3D?'

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.11.2025 o 19:29, krn78 napisał:

Eee tam, nie ma co narzekać. Instrukcja jest całkiem czytelna. 

Z ciekawości, "drobna" opłata na Cultsach, mniej więcej, ile to będzie? Kolega pyta, jakby co 😛

Zapewne 6£ czyli ok 30 PLN. Może "drobna" w tym kontekście źle brzmi, bo jednak 30 to dla wielu ludzi kwota nie do pominięcia.  Ale odnosiłem to do średnich cen podobnie złożonych projektów na Cults, choć nie ma takich wiele.

W dniu 11.11.2025 o 13:06, HKK napisał:

Zapewne 6£ czyli ok 30 PLN. Może "drobna" w tym kontekście źle brzmi (ciach!).

A bo ja wiem, czy to tak dużo? To kilka paczek chipsów, butelka trucizny 40%, tania książka, pół miesiąca netflixa, i co tam sobie jeszcze można wymyślić. Trochę się napracowałeś, czego efekty są widoczne. Osobiście jestem pod wrażeniem, że zrobiłeś też kalki, bo w efekcie model będzie kompletny. Przy okazji, one też będą do pobrania w pakiecie, czy tylko do zakupu u Ciebie? 

I jak by to wszystko wyglądało, gdyby po zakupie przeskalować model do 1:48? Wydruk 3d jak najbardziej, a kalki? Może mógłbyś zostawić je jako wektory, byłoby wtedy lepiej, jeśli chodzi o jakość.

• Like 2

41 minut temu, krn78 napisał:

kilka paczek chipsów, butelka trucizny 40%,  pół miesiąca netflixa

No nie... Czemu przyrównujesz tak zacny projekt do takiego dziadostwa :evil:

• Haha 3

14 godzin temu, krn78 napisał:

Przy okazji, one też będą do pobrania w pakiecie, czy tylko do zakupu u Ciebie? 

Kalki zostały w części zaprojektowane przez @Wojtek59więc nie mogę ich publikować do pobrania bez jego zgody. Ale jeśli nie będzie miał nic przeciwko, to owszem, dodam pliki. Na pewno dołączę plik z maskami do kabiny, bo to mój projekt. Wszystko w grafice wektorowej.

• Like 2

Kalki robiłem pro publico bono  więc można śmiało publikować.

Nie mam żadnych oporów w tym względzie.

• Like 1
  • Thanks 2

W dniu 13.11.2025 o 21:44, Grzes napisał:

Czemu przyrównujesz tak zacny projekt do takiego dziadostwa :evil:

Ludzie mają różne priorytety, a patrząc na dzisiejsze społeczeństwo, to są one coraz, jak by tu rzec, niżej położone, łatwiej dostępne, mniej ambitne. Doceń, że wspomniałem o książce :D

50 minut temu, krn78 napisał:

Ludzie mają różne priorytety, a patrząc na dzisiejsze społeczeństwo, to są one coraz, jak by tu rzec, niżej położone, łatwiej dostępne, mniej ambitne.

Masz 100% racji :super: Niestety...

51 minut temu, krn78 napisał:

Doceń, że wspomniałem o książce

Oczywiście, doceniam :szampan1: dlatego też wyłączyłem ją z powyższego zestawu.

Elementy do RWD-9W, czyli tego z silnikiem Walter Bora i śmigłem Letov. Nieco krótszy kadłub z tyłu oraz niższy statecznik i ster. Podobno.

_B221011_DxO.thumb.jpg.35887232f8e61370bc4a7787082bf360.jpg

_B211009_DxO.thumb.jpg.33396fd583b6c47c9fb33363fd1fca70.jpg

Zespół silnik da się poskładać nawet bez sklejania.

_B211010_DxO.thumb.jpg.e97cd7c32ba7b310ff4678e24f3400d7.jpg

• Like 2

5 minut temu, HKK napisał:

@Wojtek59na zdjęciach z Challenge RWD-9W mają śmigła Letov a nie VDM

Wiem, ale w "Najsłynniejszych polskich sportowych samolotach wyczynowych" (wyd. 2008) zdjęcie na stronie 80 nie odpowiada opisowi na stronie 82. A dobrego zdjęcia, niestety, nie znalazłem.

Napisano (edytowane)

SP-DRA ze śmigłem Letov w trakcie zawodów. Ze względu na smuklejsze końcówki łopat, łatwo odróżnialne od VDM

image.thumb.png.b8da7614ea3912e2db339368667782c1.png

Czeski OK-AMD

image.thumb.png.b652a89b9a89c978f7674dc93d0d763c.png

Nb. polski SP-DRB też miał napis "Walter" na pierścieniu Townenda. Śmigła nie widać, ale nie ma powodu przypuszczać, że w odróżnieniu od pozostałych "Walterów" dostał inne śmigło.

image.thumb.png.fc37e4a93129d0aa07fde88933afc9b3.png

Logo Letov jest zamieszczone w zeszycie Stratus-a Samolot Po Polsku nr 10, poświęconym RWD-9

Edytowane przez HKK
  • Thanks 1

Dzieki. Jeszcze jedna mała uwaga. W zestawie części nie widzę wyeksportowanej zewnętrznej części owiewki koła. Wyeksportowałem ją z podzielonego na części modelu poglądowego ale jest jakby w gorszej jakości i chyba bez elementu mocowania osi koła.

Oczywiście jeżeli problemem będzie dorzucenie na Culs  to poradzę sobie z wyeksportowaną częścią :).

Screen owiewka.jpg

• Thanks 1