Tromboni Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca (edytowane) Witam planuje budowe komory lakierniczej pod modele samochodów w skali 1:24 i mam kilka pytań: -Jaki filtr wybrać? -Czy materiał widoczny poniżej nadaję się do zbudowania komory aby się nie rozleciała po pierwszym użyciu oraz czym go kleić? -Jaki wentylator wybrać? -Jeśli materiał ze zdjęcia poniżej się nie nadaję do budowy komory lakierniczej to jakiego użyć lub czy jest jakiś lepszy albo tańszy materiał? Edytowane 18 Czerwca przez Tromboni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca Ja swoją wyciąłem laserem, projekt tu: https://www.thingiverse.com/thing:4279231/files Gdzieś na forum opisałem, że musiałem zmienić jakieś detale, bo miałem inny wentylator niż autor przewidział w swoim projekcie, ale jestem ogólnie zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca Dzięki za link akurat też mam laser więc pokombinuje coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca Znalazłem na alleeeedrogo taki wentylator i nie wiem czy takie parametry wystarczą 320m³ na godzine i to ma średnice 150mm jakby komuś bylo to potrzebne https://allegro.pl/oferta/wentylator-kanalowy-lazienkowy-nortada-hokuro-koh-wp-150-bialy-320-m3-h-17499850223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca Tak jeszcze spytam czy Aerograf Gaahleri mobius 0.3 i 0.2 różnią się tylko dyszami i że 0.2 ma zaworek Mac czy jeszcze czymś się różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca tak prezentuje się lista rzeczy które planuję zakupić i mam pytanie czy wentylator musi mieć jakiś certyfikat antywybuchowości czy jak będę malować tamiya rozcięczoną wamodem level high thinnerem to się nic nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca jednak zrezygnowąłem z sklejki pod laser na rzecz płyty plisniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca Najbezpieczniejsze wyjście to wentylator z silnikiem poza ciągiem powietrza, lub taki którego silnik jest zaizolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 25 Lipca Autor Share Napisano 25 Lipca okej spróbuje coś takiego znaleźdż albo przerobie ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 25 Lipca Autor Share Napisano 25 Lipca (edytowane) ale mi się wydaję że to wszystko z tymi wybuchami to bzdury np tu jest kilka filmów gdzie ludzie dają zwykłe wentylatory łazienkowe i działa no jedynie na tym drógim filmie są wentylatory od laptopa Edytowane 25 Lipca przez Tromboni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Lipca Super Moderator Share Napisano 25 Lipca Witam. Zrobiłem sobie komorę lakierniczą z tektury, bo akurat miałem taką fajną podwójną sztywną tekturę. Zamontowałem w niej 5 wentylatorów, dlatego żeby opary nie dostawały się na pomieszczenie tylko były zasysane przez wentylatory i wywalane za okno. Po włączeniu z przody czułem jak powietrze wiruje po bokach. Na początku zastanawiałem się dlaczego tak się dzieje. A zamontowałem z tyłu tylko giętką rurę wylotową fi120mm. Dodam, że każdy wentylator miał średnicę 120mm, a było ich 5 sztuk. Nie wziąłem pod uwagę "I prawa Kirchoffa", że ile powietrza zostanie zassanego z przodu komory, tyle samo powietrza wypłynie z drugiej strony komory na zewnątrz. Powietrze też ma swoją granicę ściśliwości, no i niestety termodynamiki nie udało mi się oszukać. Jak się to mówi, mądry Polak po szkodzie. A komora fajna bo mogłem malować w niej modele w skali 1:32, a to bydlęta są. Tak że chciałem się z wami podzielić moimi doświadczeniami z komorą lakiernicza. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 25 Lipca Autor Share Napisano 25 Lipca również dziękuje ale jakimi farbami malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Lipca Super Moderator Share Napisano 25 Lipca 8 minut temu, Tromboni napisał: również dziękuje ale jakimi farbami malujesz? Maluję emaliami i akrylami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 25 Lipca Autor Share Napisano 25 Lipca a ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 26 Lipca Autor Share Napisano 26 Lipca Doradzono mi na pewnej grupie na facebooku abym wentylator łazienkowy zmienił na kanałowy tak też zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 26 Lipca Autor Share Napisano 26 Lipca Jakby ktoś by był ciekawy ile taka komora może kosztować to moja kosztuje 185zł 60gr ale mogło by być taniej gdyby nie to że wziołem 9 płyt pilśniowych a nie 6 ale to dlatego że z tych trzech porobie sobie szafki na farby i narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 10 Sierpnia Autor Share Napisano 10 Sierpnia Wszystkie materiały po przychodziły juz jakiś tydzień temu ale nadal nie wiem jak się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi