Skocz do zawartości

Jak poprawnie zbudować komorę lakierniczą?

Tromboni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuje budowe komory lakierniczej pod modele samochodów w skali 1:24 i mam kilka pytań:

-Jaki filtr wybrać?

-Czy materiał widoczny poniżej nadaję się do zbudowania komory aby się nie rozleciała po pierwszym użyciu oraz czym go kleić?

-Jaki wentylator wybrać?

-Jeśli materiał ze zdjęcia poniżej się nie nadaję do budowy komory lakierniczej to jakiego użyć lub czy jest jakiś lepszy albo tańszy materiał?

Opera Zrzut ekranu_2025-06-18_181817_www.mojehobby.pl.png

Edytowane przez Tromboni

Znalazłem na alleeeedrogo taki wentylator i nie wiem czy takie parametry wystarczą 320m³ na godzine i to ma średnice 150mm jakby komuś bylo to potrzebne https://allegro.pl/oferta/wentylator-kanalowy-lazienkowy-nortada-hokuro-koh-wp-150-bialy-320-m3-h-17499850223

Tak jeszcze spytam czy Aerograf Gaahleri mobius 0.3 i 0.2 różnią się tylko dyszami i że 0.2 ma zaworek Mac czy jeszcze czymś się różnią?

• 4 weeks later...

image.png.c2cc117976cf42bedc822ce07eb58eaf.pngimage.thumb.png.695cbbd104688e3b92e765c99a08c69e.pngimage.png.2427faccf98d41178076121ccf7af719.pngimage.png.bac82f877ea3a34cf7a96e0dcb18b977.png

image.thumb.png.313f2a5376bdfc56aa80c2554899f7c2.png

tak prezentuje się lista rzeczy które planuję zakupić i mam pytanie czy wentylator musi mieć jakiś certyfikat antywybuchowości czy jak będę malować tamiya rozcięczoną wamodem level high thinnerem to się nic nie stanie?

Napisano (edytowane)

ale mi się wydaję że to wszystko z tymi wybuchami to bzdury np tu jest kilka filmów gdzie ludzie dają zwykłe wentylatory łazienkowe i działa no jedynie na tym drógim filmie są wentylatory od laptopaimage.thumb.png.854cc36c2a944eaf27a4aba4acb1904f.pngimage.thumb.png.b35e75ac7d4ce3df4bf1e757905a7497.pngimage.thumb.png.ef560f8d1cc410ebc38809b12514c2a3.pngimage.thumb.png.c5284a8d5a30597291e629af9e61bf79.png

Edytowane przez Tromboni

• Super Moderator

Witam.

Zrobiłem sobie komorę lakierniczą z tektury, bo akurat miałem taką fajną podwójną sztywną tekturę.

Zamontowałem w niej 5 wentylatorów, dlatego żeby opary nie dostawały się na pomieszczenie tylko były zasysane przez  wentylatory i wywalane za okno.

Po włączeniu z przody czułem jak powietrze wiruje po bokach. Na początku zastanawiałem się dlaczego tak się dzieje.

A zamontowałem z tyłu tylko giętką rurę wylotową fi120mm. Dodam, że każdy wentylator miał  średnicę 120mm, a było ich 5 sztuk. 

Nie wziąłem pod uwagę "I prawa Kirchoffa", że ile powietrza zostanie zassanego z przodu komory, tyle samo powietrza wypłynie z drugiej strony komory na zewnątrz. :haha:

Powietrze też ma swoją granicę ściśliwości, no i niestety termodynamiki nie udało mi się oszukać.

Jak się to mówi, mądry Polak po szkodzie. A komora fajna bo mogłem malować w niej modele w skali 1:32, a to bydlęta są.

Tak że chciałem się z wami podzielić moimi doświadczeniami z komorą lakiernicza.:D

Dziękuję.

Doradzono mi na pewnej grupie na facebooku abym wentylator łazienkowy zmienił na kanałowy tak też zrobiłem.image.thumb.png.5584ae273930995ad16d41d6ae26e1f7.png

Jakby ktoś by był ciekawy ile taka komora może kosztować to moja kosztuje 185zł 60gr ale mogło by być taniej gdyby nie to że wziołem 9 płyt pilśniowych a nie 6 ale to dlatego że z tych trzech porobie sobie szafki na farby i narzędzia.

• 3 weeks later...