Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 

Zabieram się powoli za tą maszynę. 

W grę wchodzi pojazd z numerem 406 jak również ten, który znalazłem w książce Tomasza Szczerbickiego.

Zanim zacznę proszę o podpowiedź:

1) od kiedy produkowano kanciaste błotniki w tego typu wozach?

Pytam, bo ten drugi wóz nie ma błotników i zastanawiam się  czy on mógł mieć jeszcze te obłe ? 

2) czy poza brakiem świec dymnych i tylnego zbiornika dodatkowego widzicie tu jeszcze jakieś zmiany które dyskwalifikowałyby ( lub generowały jakieś przeróbki) ten zestaw jako "polski" ?

Pozdrawiam 

IMG_20250620_181847_801~2.jpg

IMG_20250620_182522_663~2.jpg

IMG_20250620_175903_217~2.jpg

• Like 4
Napisano

Popełniałem ten model, jak się materiał przyda do budowy to będzie super. proponuję kanciate, powojenne egzemplarze przechodziły już remonty i z reguły wymieniali koła i błotniki na późniejsze. Mój poznański takie ma:

IMG_6205.thumb.jpg.a8055175d79a6e7bbcfcad599b1b7701.jpg

• Like 1
Napisano
43 minuty temu, robertmodelarz napisał:

Popełniałem ten model, jak się materiał przyda do budowy to będzie super. proponuję kanciate, powojenne egzemplarze przechodziły już remonty i z reguły wymieniali koła i błotniki na późniejsze. Mój poznański takie ma

Dzięki, widziałem Robercie Twój warsztat, pisałeś tam, że błotniki Abera nie pasują, pamiętasz dlaczego? 

Napisano
Godzinę temu, krzychu83 napisał:

Dzięki, widziałem Robercie Twój warsztat, pisałeś tam, że błotniki Abera nie pasują, pamiętasz dlaczego? 

W moim ulepie jakoś dziwnie opadały, nie były równoległe o podłoża i chyba były dłuższe od tego co ma poznańskie SU-100.  Wychodziło podobnie jak na zdjęciu.

Su-100_spatg.jpg

• Thanks 1
Napisano
11 godzin temu, robertmodelarz napisał:

W moim ulepie jakoś dziwnie opadały, nie były równoległe o podłoża i chyba były dłuższe od tego co ma poznańskie SU-100.  Wychodziło podobnie jak na zdjęciu.

Hmmm, ciekawe, Ty nie odcinałeś  całych tylko sam przód, co nie powinno teoretycznie wpłynąć na spasowanie.... Cóż, najpierw trzeba będzie w takim razie zająć się błotnikami i improwizować 

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Coś tam ruszyłem dziś..skorupa i błotniki. Wymiarowo nie są idealne, i trzeba pokombinować. Być może montaż całego zestawu byłby lepszy aczkolwiek chcę odpocząć od blach i zrobiłem opcję minimum.

IMG_20250708_224318.jpg

IMG_20250708_230341.jpg

• Like 4
Napisano

Wyszło super.  W następnym modelu z rodziny T-34 też tak zrobię, albo wymienię kompletne błotniki na metalowe z zestawu Abera.

• Like 1
Napisano

Na prawym błotniku jest dodatkowy zasobnik, skrzynia, widać ją w egz. muzealnym, to jest polska modyfikacja, w zestawie "brakuje" tez lin do mocowania na gąsienice aby nie wyślizgnęły się belki przy wygrzebywaniu sie z błota.  To też planujesz ? pytam, bo szukam wymiarów, planów tych elementów..

• Like 1
Napisano
Godzinę temu, chorąży napisał:

Na prawym błotniku jest dodatkowy zasobnik, skrzynia, widać ją w egz. muzealnym, to jest polska modyfikacja, w zestawie "brakuje" tez lin do mocowania na gąsienice aby nie wyślizgnęły się belki przy wygrzebywaniu sie z błota.  To też planujesz ? pytam, bo szukam wymiarów, planów tych elementów..

Hmm na którym egzemplarzu muzealnym, z Poznania?

Nie , tych płaskowników na liny nie będę dorabiał 

Napisano
46 minut temu, krzychu83 napisał:

Hmm na którym egzemplarzu muzealnym, z Poznania?

Nie , tych płaskowników na liny nie będę dorabiał 

Tak, ale na zdjęciach od P. Magnuskiego (czyli tych "tytułowych") tego nie ma. Ok, thx za info..

• Like 1
Napisano

Dobra, całość sklejona do kupy. Zasłuchany w Warszawiance i hymnie Układu Warszawskiego dokleilem generatory dymu (czy jak to się zwie) a 406 ze  zdjęcia ich raczej nie ma , ale cóż, może je miała:)

Poręcze na prawej burcie dokleję po nałożeniu kalkomanii. Odtłuszczam i leci podkład...

IMG_20250711_182623.jpg

IMG_20250711_182557.jpg

• Like 3
Napisano

Świetnie wygląda. Użyłeś jakiegoś zestawu do malowania czy też jeden kolor i rozjaśnianie?

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Endrju napisał:

Świetnie wygląda. Użyłeś jakiegoś zestawu do malowania czy też jeden kolor i rozjaśnianie?

Tego zestawu

https://www.mojehobby.pl/products/CS584-Color-Modulation-Set-Russian-Green.html

1 godzinę temu, grzesioc napisał:

Podpowiedź jest na pierwszym zdjęciu. Wygląda na CS584 Color Modulation Set Russian Green 

Dokładnie, na całość poszedł filtr z umbry naturalnej 

• Like 2
Napisano
23 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Wygląda zdecydowanie lepiej niż mój!!!!

IMG_20210509_153204.jpg

Robercie, wolę określenie "inaczej" aniżeli "lepiej". Poza tym, do końca jeszcze daleko i coś spieprzyć zdążę :)

• Like 2
Napisano
3 minuty temu, krzychu83 napisał:

Robercie, wolę określenie "inaczej" aniżeli "lepiej". Poza tym, do końca jeszcze daleko i coś spieprzyć zdążę :)

Nie ma takiej opcji żeby coś nie wyszło!!!! To nie ten modelarski adres.

• Thanks 1
Napisano
W dniu 22.07.2025 o 21:43, robertmodelarz napisał:

Wygląda zdecydowanie lepiej niż mój!!!!

IMG_20210509_153204.jpg

Pyszności!

Napisano

A gąsienice masz z gumy rozumiem?