Agnieszka Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Zawsze podobały mi się smukłe sylwetki naddźwiękowych samolotów pasażerskich. W końcu udało mi się zdobyć klasyczny model Tu 144 znany z składnic harcerskich. Pomyślałam, że ciekawie by wyglądało zestawienie tego modelu z jego zachodnim konkurentem Concorde. Problem wynikał ze skalą. Większość obecnych modeli to skala 1:144, w końcu na E-bayu trafiłam na doskonały model firmy Doyusha w skali 1:100. Co ciekawe, model zawiera całe silniki, co jest rzadkością. Poniżej in-boxy obu modeli. Tu 144 (model jeszcze w foli żal otwierać). Plastik już nieco pożółkł, model posiada wypukłe i to bardzo, linie podziału. Concorde, oprócz silników, model posiada bardzo dokładnie zrobione hamulce aerodynamiczne oraz charakterystyczne wygięcie skrzydeł. Oba modele posiadają charakterystyczne paski przezroczystego tworzywa, wypełniające okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 No ta Doyusha to fajny rarytasik. Poniewaz Tu-144 ma kalki pierwszego prototypu, mozna sie pokusic o zrobienie modeli z czasow gdy spotykaly sie na wystawach lotniczych. Gratuluje kolejnego ciekawego tematu. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Mam Concorde'a w 1:72 z Airfixa i chyba robi trochę lepsze wrażenie, oczywiście nie mówię o wielkości modelu tylko jego szczegółowości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Tupolew to jeden z moich ulubieńców ale jakoś od pięciu lat nie mogę go skończyć. Kiedy relacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi