Skocz do zawartości

Radar Patriot MPQ-53 - Arii - 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Konkurs oficjalnie rozpoczęty więc startujemy

W konkursie postanowiłem wystartować tylko z naczepą z radarem natomiast sam ciągnik idzie w zapomnienie ponieważ zupełnie nie pasuje do mojej koncepcji

Inbox tego zestawu można zobaczyć Tutaj

A to na dowód tego, że model jest w stanie nienaruszonym( oprócz jednej części która się wyłamała):

100_5064.jpg

Oraz inbox zestawów waloryzacyjnych

100_5066.jpg

Jak widać producent nie serwuje mi żadnych rewelacji więc czeka mnie dużo pracy żeby z tego modelu "wystrugać" takie coś:

AN-MPQ-53G.jpg

ds_patriot_nl_05.jpg

ds_patriot_nl_06-1.jpg

img_39_13081_2-1.jpg

img_39_13081_3-1.jpg

img4231.jpg

Pierwsze fotki z budowy już niebawem

Napisano

Chudziutki właśnie się zastanawiałem czy też bierzesz udział i z czym

Napisano

I właśnie tą relacją spróbuję udowodnić to, że z każdego zestawu można zbudować coś sensownego A czy mi się to uda to już inna sprawa

Napisano

Tak nieśmiało zacząłem budowę. Przy wycinaniu pierwszej części z ramki od razu skojarzyło mi się opakowanie od CD a dokładniej jego przezroczysta część z tego względu, że plastik z jakiego jest wykonany ten model jest identyczny w obróbce jak opakowanie CD czyli twardy i łatwo pęka.

Na pierwszy ogień poszedł radar który jest najlepiej odwzorowanym elementem całego modelu. Oczywiście nie obyło się bez pewnych poprawek:

Tak to wygląda w oryginale:

oryg2.jpg

Jak widać górna część jest równa bez żadnego "wcięcia" takiego jak proponuje producent:

radar2.jpg

Więc załatałem ubytek

radar3.jpg

Z drugiej strony było trochę gorzej. Tak jest w oryginale:

oryg.jpg

oryg1.jpg

Tak jest w modelu:

radar1.jpg

I efekt godzinnej dłubaniny:

radar.jpg

Jeszcze kilka szczegółów wymaga lekkiego "dopieszczenia" ale jak na razie wszystko przebiegało bez większego problemu

C.D.N.

Napisano

Tak jest. Bardzo ciekawy temat, i strasznie podoba mi się przejrzystość Twojej pracy. Powodzenia i daj szybko kolejny aktual

Napisano

Jak dla mnie to firma "dała ciała" na całej linii...

Kilka niezgodności z oryginałem:

- drobne szare elementy to sześciokąty natomiast w modelu to kwadraty

- w oryginale są uchwyty natomiast w modelu zagłębienia

- dwa zestawy czujników pod "dużym kołem" powinny mieć taki sam kształt ja trzy na dole - tak jest w oryginale

- w oryginale nity są wypukłe a w modelu wklęsłe

To tyle - na razie...

Napisano

I dlatego wybrałem ten model do konkursu- świetne pole do popisu Doskonale zdaję sobie sprawę z tych wszystkich baboli jakie popełnił producent i po dokładnym przeanalizowaniu wyprasek i zdjęć oryginałów stwierdziłem, że poprawienie większości z nich nie będzie stanowiło większego problemu i jak dotąd sprawia mi to nawet niezłą frajdę

Napisano

"Chyba że tak"

Tak trzymać - nikt nie mówił, że będzie lekko

Ja także uważam, że "radosna twórczość firm" to tylko baza a reszta w naszych rękach...