Praetorian Napisano 1 Września 2006 Share Napisano 1 Września 2006 (edytowane) Witam!! Uroczyście ogłaszam wszem i wobec, iż budowę naczepy flatbed uważam za rozpoczętą... Przed chwilą dostałem naczepke i zaczynamy jazde :D:D:D:D:D Edytowane 3 Września 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R+ Napisano 1 Września 2006 Share Napisano 1 Września 2006 Z przyjemnością bede śledzić budowe. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 1 Września 2006 Share Napisano 1 Września 2006 No to się zaczeło , zasiadam w pierwszym rzędzie i... wiecie co, będę bacznie obserwował twoje zmagania . POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 1 Września 2006 Share Napisano 1 Września 2006 marcinw49 i się wepchał !! to ja na drugi rząd pakuję tyłek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 1 Września 2006 Share Napisano 1 Września 2006 No dobrze ustąpie ci miejsca, no wiesz kulturka, ale jestem wysoki więc postoje , albo dostawie kilka krzeseł za praetoriana żeby się nie przemęczał i zaczął robić wkońcu naczepke, więc może pomieścimy się wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 1 Września 2006 Autor Share Napisano 1 Września 2006 Robota idzie bardzo poooowoliiii... Mimo to musze coś pokazać :] Chyba z godzine ciąłem linijkę z pcv żeby osiągnąć dwa kawałeczki o długości mniej więcej 25 cm... U tutaj UWAGA!! Moje PIERWSZE starcie ze szpachlówką :D Szczerze powiem, że jestem zaskoczony (mile) działaniem tego cuda Tak więc zaczęłem przerabiać podłużnice ramy. A że akurat piłem sobie Ice Tea z puszeczki to wpadłem na genialny pomysł, żeby wzmocnienie zrobić z aluminium Przykleiłem jeden kawałek plastiku do drugiego, nakleiłem (cyjanopanem) paski z puszeczki, a potem zaszpachlowałem... Siedzę sobie i się zastanawiam ile dać utwardzacza... Dałem kropeczke, wymieszałem i nałożyłem... Minęła minutka a tu nic :| Cały czas ta sama konsystencja... Pomyślałem "poczekam z 15 i jak nic się nie stanie, to dodam jeszcze utwardzacza...". Idę do kuchni po herbatkę, wracam i przez przypadek dotknąłem zaszpachlowane miejsce. JA PIERDZIU CZY MI SIĘ COŚ STAŁO?? Dotykam jeszcze raz, a tu szpachla twarda jak kamień :D No koniec już bo zamulam... Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Jakiej szpachli używasz ?? Novol ? Czy Vigrin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 2 Września 2006 Autor Share Napisano 2 Września 2006 Novlolka uni... Jest bardzo dobra... A tymczasem przedstawiam zdjęcia podłużnic z zamontowanymi resorami. Wczoraj wszystko wyszlifowałem i pomalowałem, no i efekt jak dla mnie jest zadowalający. Co prawda nie jest to niebo, bo szpachla jest w dość trudno dostępnych miejscach i nie miałem do niej dostępu. Zresztą sami oceńcie : Pozdrawiam, Przemas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Widzę że prace idą bardzo powoli, ale z mojego punktu widzenia i z fotek wynika, że wyszło ci to nawet dobrze. Ale może się mylę, więc najlepiej jak wypowiedzą sie bardziej doświadczoni modelarze, np. Tornado. Ale oby tak dalej . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Jakiej długości zrobiłeś podłużnice ramy wygladają na dosć krótkie, tak jakby miały to być końcowe kawałki pod wózek. Jeżei tak, to mogłeś najpierw dokleić reszte podłużnic, zaszachlować i dopiero pomalować. Rama w flatbedach jest na całej długości naczepy, masz kilka fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 2 Września 2006 Autor Share Napisano 2 Września 2006 Podłużnice mają po 32 cm każda... W planach miałem takie na całą długość, ale niestety koleś, od którego miałem kupić PCV-ke się nie odzywa :( Nie wiem, ale może dokleję pozostałe fragmenty... Zależy to tylko i wyłącznie od surowca. Póki co skleiłem już podłużnice ze sobą i robię ośki ... Pozdrawiam, Przemas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 2 Września 2006 Autor Share Napisano 2 Września 2006 Sorry że post pod postem.... Zrobiłem już zawieszenie i zabieram się za malowanie kół... Pozdrawiam, Przemas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Całkiem nieźle ci to wychodzi , ale pomyśl o skombinowaniu kilku płytek PCV bo jednak tornado ma rację i postaraj się dorobić resztę ramy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 2 Września 2006 Autor Share Napisano 2 Września 2006 Przed chwilą dowiedziałem się, że z superglue i kartonu można zrobić plastik :D Jak to możliwe?? Ano normalnie. Ktoś opisał to w swoim poradniku. Ja z tego skorzystałem i dorobiłem resztę ramy :D tak "ztuningowany" karton można o wiele łatwiej szlifować, ciąć itd. Teraz schnie szpachla, ale już dzisiaj około 22 powinniście zobaczyć gotową ramę razem z zawieszeniem i kołami :D Myślę, że już w poniedziałek w porywach wiatru naczepa może być ukończona .... Niedługo będą fotki Pozdrawiam, Przemas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 3 Września 2006 Share Napisano 3 Września 2006 Spoko Ci to idzie powodzenia dalej P.S Wie ktoś może czy jak wrzucę jakieś 24 godziny temu malowane części ( nie które jeszcze nawet dobrze nie wyschły odpiszcie ! ) do rozpuszczalnika a później do wody z płynem do mycia naczyć to czy zejdzie farba ? POMOCY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 3 Września 2006 Share Napisano 3 Września 2006 Spoko Ci to idzie powodzenia dalej P.S Wie ktoś może czy jak wrzucę jakieś 24 godziny temu malowane części ( nie które jeszcze nawet dobrze nie wyschły odpiszcie ! ) do rozpuszczalnika a później do wody z płynem do mycia naczyć to czy zejdzie farba ? POMOCY ! Poczytaj sobie w dziale Modele - Jak to zrobić i pokazać ?, napewno znajdziesz tam odpowiedź na swój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 3 Września 2006 Autor Share Napisano 3 Września 2006 No! Rama jest gotowa... Jeszcze tylko zostało malowanie... Mam tylko pytanie... Aby zachować w miarę kolorystykię zestawu, mam zamiar pomalować pokład naczepy na kolor Metallic Dream Blue (taki jak na ciągniku). Co o tym myślicie?? Andrzeju, czy spotkałeś się kiedyś z czymś takim? Narazie daje fotki ciągnika (kolor) oraz tego co dziś zrobiłem. Pozdrawiam, Przemas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 3 Września 2006 Share Napisano 3 Września 2006 Ramę zbudowałeś na podstawie jakichś planów Na ramie przydałoby się trochę poprzeczek pod podłogę i plytę, ktra nachodzi na siodło ciagnika. Co do malowania podłogi to doradzam raczej wykonanie z forniru podłogi imitującej deski, coś podbnego do mojej naczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 3 Września 2006 Autor Share Napisano 3 Września 2006 Całość robię na podstawie tej naczepy: Tylko że czarne zawieszenie i podoga srebrna. Nie ma ona tych poprzeczek, a sprawdzałem, bo sam się nad tym zastanawiałem. A pokład mogę zrobić następującymi kolorami (tylko takie mam, a jestem spłukany, więc odpada kupowanie): -czarny mat -czarny gloss -indygo niebieski -czerwony gloss -biały gloss Ewentualnie mam sklejkę i z niej może dałoby radę coś zrobić, ale i tak nie mam czym wyciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 5 Września 2006 Autor Share Napisano 5 Września 2006 Witajcie! Nie mogłem już usiedzieć i zrobiłem przymiarkę. Nie jest jeszcze czad, ale to jest nie ukończone. Druga fotka to juz po przeróbce i dodaniu paru bajerów... Oceniajcie sami.... Zaznaczam, że naczepa jest nie ukończona. Pozdrawiam, Przemas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 6 Września 2006 Share Napisano 6 Września 2006 Jak dla mnie to jest wypas więcej fotek jakbyś mógł, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Września 2006 Share Napisano 6 Września 2006 Rama powinna być w kształcie odwróconej litery T, dodaj jeszcze obramowanie podłogi i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 6 Września 2006 Autor Share Napisano 6 Września 2006 Rama powinna być w kształcie odwróconej litery T, dodaj jeszcze obramowanie podłogi i będzie git. Nie widać tego na zdjęciu, ale rama ma taki kształt. Obramowanie podłogi już robię, a do tego będzie podłoga imitująca drewnopodobne cuś. A tak przy okazji parę nowych zdjęć specjalnie dla Marcina Jakość jest kiepska, bo nie do końca się przyłożyłem i robiłem je "z powietrza" (końcówka baterii) oprócz jednego, które przedstawia sam ciągnik. Według mnie jest ono cudne To jest to : Pozdrawiam, Przemas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 6 Września 2006 Share Napisano 6 Września 2006 Praetorian spotkamy się kiedyś i wtedy ocenię narazie wstrzymuję się od oceny ;), a co do "nakrycia" paki to polecam balse modelarska, masz ja w rynku i miedzy arkadami a tym placem budowy przed rynkiem ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 7 Września 2006 Share Napisano 7 Września 2006 Szybki jesteś trzeba Ci przyznać I nieżle się prezentuje ale zaczekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi