dzikichomik Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Gratulacje modelu! Przeglądam twoją wyczerpującą prace i postęp niesamowity, model nieźle się prezętuje i mówie: klasyk A kolega Aleks Kornafel powiada, że twój model jest przesadzony z zniszczeniem, w moim mniemaniu balansujesz na krawędzi pozostawionego samemu sobie rdzewiaka i jeepa który dużo przeżył Powinieneś go postawić też na jakiejś kontrastowej dioramie, masz jakiś pomysł? Patrząc na ostatnie foto, pasowała by taka zimowa... Bo model jasny, ale nie znikający w bieli śniegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Witam, Dzięki za komentarze. Tak jak już wcześniej napisałem pojazd będzie stał na czyimś podwórku, zaniedbany, wiele lat po wojnie- stąd jego stan... Winetka będzie właśnie tak wyglądać - zaplecze starego, zaniedbanego domu z kawałkiem betonowej posadzki, na której będzie stał pojazd. Za nim stare beczki, Z jednej będzie zrobiony grill ( jak mi wyjdzie ), jakaś szopa na narzędzia ( tak sklecona z kilku desek ). Tak to sobie wyobrażam i dlatego pojazd tak wygląda Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Tak jak już wcześniej napisałem pojazd będzie stał na czyimś podwórku, zaniedbany, wiele lat po wojnie- stąd jego stan... Ok, już wiem po co go tak styrałeś... Teraz jest już zupełnie super! Pewnie na Ciebie oddam mój głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 rowniez bardzo mi sie podoba cieniowanie i rdzawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 O bardzo dziękuję... Zachęcam do komentowania i wytykania mi błędów... Wszelkie pomysły jak urozmaicić ( jeszcze ) pojazd również mile widziane Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Witam, Dzięki za komentarze. Tak jak już wcześniej napisałem pojazd będzie stał na czyimś podwórku, zaniedbany, wiele lat po wojnie- stąd jego stan... Winetka będzie właśnie tak wyglądać - zaplecze starego, zaniedbanego domu z kawałkiem betonowej posadzki, na której będzie stał pojazd. Za nim stare beczki, Z jednej będzie zrobiony grill ( jak mi wyjdzie ), jakaś szopa na narzędzia ( tak sklecona z kilku desek ). Tak to sobie wyobrażam i dlatego pojazd tak wygląda Pozdrawiam Messer Przypomniałeś mi coś w sumie, jakiś czas temu oglądałem program na discovery ogulnie odnośnie amerykańskiego sprzętu po wojnie i konkretniej na temat willisów, nie wiem czy o tym samym sprzęcie teraz myślę, ale z tego co widziałem i słyszałem to na życzenie producenta armia musiała zdezintegrować wszystkie jeepy... Widziałem fotki ogromnych złomowisk tych cudnych samochodów terenowych zniszczonych i przerobionych na żylety, niewiele się ostało, w sumie nie wiem czy jakikolwiek tego typu wóz jeszcze jeździ po tej ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 w sumie nie wiem czy jakikolwiek tego typu wóz jeszcze jeździ po tej ziemi Pewnie jeździ ale zrobiony od podstaw przez jakiś pasjonatów tego wozu. Tak samo jak niemiecki sprzęt przechwycony przez amerykanów, ten pojazd został w całości przerobiony na żyletki! :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Akurat w przypadku Bantama mogło być inaczej... tych wozów wyprodukowano około 2600 sztuk, i to na początku wojny... potem weszły Willysy i fordy GPW... są na necie zdjęcia wyciągniętego z wody Bantama ( nie pamiętam gdzie to było).... Zresztą wszystko jest możliwe i może jakiś się uchował Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 No tak, internet źródłem inforamcji, ale jak widzimy sami, ludzie mają wiele skarbów i się nie chcą nawet podzielić nimi w celu poszerzenia i dzielenie się info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Witam po dłuższej przerwie Bantam skończony w 98% ( pozostało skleić budę z zawieszeniem), więc zabieram się za winietkę Wylana "betonowa" posadzka ( te beton to klej do płytek), Zrobiona część domu, zrobiłem wew wzmocnienia, będą zakryte paskami kartonu ( pseudo płyta karton-gips ), do wnętrza dojdzie jeszcze całe wyposażenie - z założenia ma to być kuchnia, w typowym amerykańskim domku z wcześniejszych lat.... Dom będzie jeszcze malowany z zewnątrz na biało, będzie dość mocno zdewastowany z zewnątrz... Samo zaplecze domu będzie ogrodzone płotem, w jednym kącie 2-3 beczki, jakaś rozsypująca się szopa, zawalona czym się da, przy domu będzie stał grill zrobiony z połowy beczki 200L ( częściowi już zrobiony). To narazie tyle, teraz foty: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Może dodaj jakieś domowe zwierzęta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Nie no bez brawury, to nie ma być taki sielankowy obraz Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Witaj Messer siedzę sobie tu cichutko i oglądam... Bantam jest śliczny... ale.. mam malutkie 2 uwagi. Pierwsza kwestia - pasy zabezpieczające. Sam samochód jest podrdzewiały, podniszczony, generalnie zapuszczony. I zrobiłeś to świetnie. Gdyby tak faktycznie sterczał i niszczał sobie, to pasy byłyby sparciałe, obwisłe i podniszczone, o ile by się wogóle zachowały. To taki drobiażdżek. Druga kwestia - pokrycie domu z zewnątrz (tzw. siding). Na zdjęciach widać, że ściany są płaskie. W rzeczywistości wygląda to tak: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 MrDyzio co do domu to faktycznie masz rację, postaram się poprawić, natomiast pasy- hmm czy one mogły być sparciałe, wątpię, to był materiał a nie guma, będę je jeszcze trochę dewastował bo jak widać są w jednolitym kolorku a nie powinny... Dzięki za uwagi i odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 No właśnie o tym pisze... Materiał parcieje - rozłazi się, strzępi, blaknie czyli inaczej traci swe właściwości A co do sidingu, zwróć proszę uwagę, że na rysunku masz 3 rodzaje, w zależności od użytych desek. 1 i 3 od lewej (lub dwa skrajne) - przy użyciu zwykłych desek, zależne tylko od ich szerokości. Te bym polecał do Twojej scenki. Środkowy typ - to tzw. siding with tounge - specjalnie profilowana decha, używana współcześnie (i to też nie zawsze). A podsumowując - Bantam jest bardzo profesjonalnie wykonany i realistycznie. Piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 MrDyzio ok, już wszystko wyjaśnione pasy pomaltretuję, no i muszę te deski przerobić , a mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak wygląda kant zewnętrzny tzn łączenie dwóch zew. ścian? tam jest jakaś belka czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Post pod postem... Za namową MrDyzio zrobiłem poprawne deskowanie Sorry za słabą fotę, .... nie wiem co z narożnikiem, wstawię tam chyba kwadratową belkę... Trzeba oczywiście wyciąć okno i przyciąć deski.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Tobie to się nudziło ale dużo lepiej to wyglądać bezie. Zrób lekkie zniszczenia, zacieki itp rzeczy a wyjdzie coś pięknego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 fliper_nx zniszczenia będą, dość mocno obdrapana farba, wytarte deski do "żywego" drewna, i takie tam...ogólnie domek ma być zaniedbany... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 No i daję obiecane fotki. Rdzewienie przebiega jak narazie po mojej myśli, muszę dodać jeszcze trochę pomarańczowej rdzy, oraz planuję "przeżreć " się przez blachę zaraz za "podstopiami" dla pasażera. Ale super zdezelowany. Ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 a mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak wygląda kant zewnętrzny tzn łączenie dwóch zew. ścian? tam jest jakaś belka czy co? Witaj szybko żeś się uwinął Siding już lepiej wygląda. Cieszę się że mogłem pomóc. Co do narożnika to w starszych domach, na róg była nabijana belka, w nieco nowszych belka lub specjalna listwa w kształcie litery L. Postaram się znaleźć jakieś fotki to ilustrujące. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 .... nie wiem co z narożnikiem, wstawię tam chyba kwadratową belkę... Witaj ponownie. Sorki za małe opóźnienie, ale w międzyczasie małe obowiązki domowe. Mam dla ciebie małą dokumentację, ilustrującą jak to zrobić + mały bonus Tu metoda starsza i prostsza (choć najstarsza wynikała ze struktury budynku - w rogu była kwadratowa belka dość spora tzw. 6x6 albo 8x8) Tu nieco nowsze rozwiązanie ale zasada praktycznie ta sama: Drewniany siding mógł być w kolorze naturalnego drewna (bez konserwacji) lub zaciągnięty farbą typu bejca (stain). Lecz bardzo często stosowano malowanie farbami olejnymi (tańsze i maskowało drewno nie najwyższej jakości). I tu mamy przypadek idealnie pasujący do twojej scenki - BONUS Wydaje się być tak samo idealnie zadbany jak i pojazd... (róg wykonany według metody nr 1). pozdrawiam i sukcesów w ciesielstwie życzę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 spoko,a co to za beczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 dweler beczki zrobione z blaszki alu... trzeba im jeszcze denek, ale że zaopatrzyłem się w cyrkiel tnący Olafy to nie powinno być z tym problemu MrDyzio wielkie dzięki za to foto właśnie takiego szukałem, idealnie pasuje, będzie się na czym wzorować Co do kantu to wkleiłem tam ( wczoraj ) kwadratową belkę, ale przerobie to bo te zakończenia, które pokazałeś bardziej mi się podobają Dziękuje za komentarze i konstruktywną krytykę Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 Post pod postem , ale to moja relacja Zastanawiam się nad oknem.... Przeglądając fotki zauważyłem że okna w wielu amerykańskich domach są prostokątne ( mocno wyciągnięte w górę), no i tu jest problem bo moje okno to kwadrat Jak myślicie, które będzie lepiej pasować: Wersja I : okno dzielone na dwa... Wersja II : okno dzielone na cztery... Ja sam skłaniam się bardziej przy wersji II, ale znawcą nie jestem, więc pytam o wasze zdanie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi