Skocz do zawartości

U.S. 4x4 Truck Bantam 40 BRC w/crew - 1/35 MiniArt

Messer

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje modelu!

Przeglądam twoją wyczerpującą prace i postęp niesamowity, model nieźle się prezętuje i mówie: klasyk

A kolega Aleks Kornafel powiada, że twój model jest przesadzony z zniszczeniem, w moim mniemaniu balansujesz na krawędzi pozostawionego samemu sobie rdzewiaka i jeepa który dużo przeżył:)

Powinieneś go postawić też na jakiejś kontrastowej dioramie, masz jakiś pomysł?

Patrząc na ostatnie foto, pasowała by taka zimowa... Bo model jasny, ale nie znikający w bieli śniegu...

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam,

Dzięki za komentarze.

Tak jak już wcześniej napisałem pojazd będzie stał na czyimś podwórku, zaniedbany, wiele lat po wojnie- stąd jego stan...

Winetka będzie właśnie tak wyglądać - zaplecze starego, zaniedbanego domu z kawałkiem betonowej posadzki, na której będzie stał pojazd. Za nim stare beczki, Z jednej będzie zrobiony grill ( jak mi wyjdzie ), jakaś szopa na narzędzia ( tak sklecona z kilku desek ).

Tak to sobie wyobrażam i dlatego pojazd tak wygląda

Pozdrawiam

Messer

Tak jak już wcześniej napisałem pojazd będzie stał na czyimś podwórku, zaniedbany, wiele lat po wojnie- stąd jego stan...

Ok, już wiem po co go tak styrałeś... Teraz jest już zupełnie super! Pewnie na Ciebie oddam mój głos.

Witam,

Dzięki za komentarze.

Winetka będzie właśnie tak wyglądać - zaplecze starego, zaniedbanego domu z kawałkiem betonowej posadzki, na której będzie stał pojazd. Za nim stare beczki, Z jednej będzie zrobiony grill ( jak mi wyjdzie ), jakaś szopa na narzędzia ( tak sklecona z kilku desek ).

Tak to sobie wyobrażam i dlatego pojazd tak wygląda

Pozdrawiam

Messer

Przypomniałeś mi coś w sumie, jakiś czas temu oglądałem program na discovery ogulnie odnośnie amerykańskiego sprzętu po wojnie i konkretniej na temat willisów, nie wiem czy o tym samym sprzęcie teraz myślę, ale z tego co widziałem i słyszałem to na życzenie producenta armia musiała zdezintegrować wszystkie jeepy...

Widziałem fotki ogromnych złomowisk tych cudnych samochodów terenowych zniszczonych i przerobionych na żylety, niewiele się ostało, w sumie nie wiem czy jakikolwiek tego typu wóz jeszcze jeździ po tej ziemi...

w sumie nie wiem czy jakikolwiek tego typu wóz jeszcze jeździ po tej ziemi

Pewnie jeździ ale zrobiony od podstaw przez jakiś pasjonatów tego wozu. Tak samo jak niemiecki sprzęt przechwycony przez amerykanów, ten pojazd został w całości przerobiony na żyletki! :(

Akurat w przypadku Bantama mogło być inaczej... tych wozów wyprodukowano około 2600 sztuk, i to na początku wojny... potem weszły Willysy i fordy GPW... są na necie zdjęcia wyciągniętego z wody Bantama ( nie pamiętam gdzie to było)....

Zresztą wszystko jest możliwe i może jakiś się uchował

Pozdrawiam

Messer

• 3 weeks later...

Witam po dłuższej przerwie

Bantam skończony w 98% ( pozostało skleić budę z zawieszeniem), więc zabieram się za winietkę

Wylana "betonowa" posadzka ( te beton to klej do płytek),

Zrobiona część domu, zrobiłem wew wzmocnienia, będą zakryte paskami kartonu ( pseudo płyta karton-gips ), do wnętrza dojdzie jeszcze całe wyposażenie - z założenia ma to być kuchnia, w typowym amerykańskim domku z wcześniejszych lat.... Dom będzie jeszcze malowany z zewnątrz na biało, będzie dość mocno zdewastowany z zewnątrz...

Samo zaplecze domu będzie ogrodzone płotem, w jednym kącie 2-3 beczki, jakaś rozsypująca się szopa, zawalona czym się da, przy domu będzie stał grill zrobiony z połowy beczki 200L ( częściowi już zrobiony).

To narazie tyle, teraz foty:

ban.jpg

ban7.jpg

ban5.jpg

ban4.jpg

ban17.jpg

ban15.jpg

ban14.jpg

ban12.jpg

ban10.jpg

Pozdrawiam

Messer

Witaj Messer

siedzę sobie tu cichutko i oglądam...

Bantam jest śliczny... ale.. mam malutkie 2 uwagi.

Pierwsza kwestia - pasy zabezpieczające.

Sam samochód jest podrdzewiały, podniszczony, generalnie zapuszczony. I zrobiłeś to świetnie. Gdyby tak faktycznie sterczał i niszczał sobie, to pasy byłyby sparciałe, obwisłe i podniszczone, o ile by się wogóle zachowały. To taki drobiażdżek.

Druga kwestia - pokrycie domu z zewnątrz (tzw. siding). Na zdjęciach widać, że ściany są płaskie. W rzeczywistości wygląda to tak:

Siding.png

pozdrawiam

MrDyzio co do domu to faktycznie masz rację, postaram się poprawić, natomiast pasy- hmm czy one mogły być sparciałe, wątpię, to był materiał a nie guma, będę je jeszcze trochę dewastował bo jak widać są w jednolitym kolorku a nie powinny...

Dzięki za uwagi i odzew

No właśnie o tym pisze... Materiał parcieje - rozłazi się, strzępi, blaknie czyli inaczej traci swe właściwości

A co do sidingu, zwróć proszę uwagę, że na rysunku masz 3 rodzaje, w zależności od użytych desek.

1 i 3 od lewej (lub dwa skrajne) - przy użyciu zwykłych desek, zależne tylko od ich szerokości. Te bym polecał do Twojej scenki.

Środkowy typ - to tzw. siding with tounge - specjalnie profilowana decha, używana współcześnie (i to też nie zawsze).

A podsumowując - Bantam jest bardzo profesjonalnie wykonany i realistycznie.

Piękna robota.

MrDyzio ok, już wszystko wyjaśnione pasy pomaltretuję, no i muszę te deski przerobić , a mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak wygląda kant zewnętrzny tzn łączenie dwóch zew. ścian? tam jest jakaś belka czy co?

Post pod postem...

Za namową MrDyzio zrobiłem poprawne deskowanie

Sorry za słabą fotę, .... nie wiem co z narożnikiem, wstawię tam chyba kwadratową belkę...

IMG_0436.jpg

Trzeba oczywiście wyciąć okno i przyciąć deski....

a mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak wygląda kant zewnętrzny tzn łączenie dwóch zew. ścian? tam jest jakaś belka czy co?

Witaj

szybko żeś się uwinął

Siding już lepiej wygląda. Cieszę się że mogłem pomóc.

Co do narożnika to w starszych domach, na róg była nabijana belka, w nieco nowszych belka lub specjalna listwa w kształcie litery L. Postaram się znaleźć jakieś fotki to ilustrujące.

pozdrawiam

.... nie wiem co z narożnikiem, wstawię tam chyba kwadratową belkę...

Witaj ponownie.

Sorki za małe opóźnienie, ale w międzyczasie małe obowiązki domowe.

Mam dla ciebie małą dokumentację, ilustrującą jak to zrobić + mały bonus

Tu metoda starsza i prostsza (choć najstarsza wynikała ze struktury budynku - w rogu była kwadratowa belka dość spora tzw. 6x6 albo 8x8)

cornerfinish2.jpg

Tu nieco nowsze rozwiązanie ale zasada praktycznie ta sama:

cornerfinishboards1.gif

Drewniany siding mógł być w kolorze naturalnego drewna (bez konserwacji) lub zaciągnięty farbą typu bejca (stain).

Lecz bardzo często stosowano malowanie farbami olejnymi (tańsze i maskowało drewno nie najwyższej jakości). I tu mamy przypadek idealnie pasujący do twojej scenki - BONUS

oldhousecorner.jpg

Wydaje się być tak samo idealnie zadbany jak i pojazd... (róg wykonany według metody nr 1).

pozdrawiam i sukcesów w ciesielstwie życzę :P

dweler beczki zrobione z blaszki alu... trzeba im jeszcze denek, ale że zaopatrzyłem się w cyrkiel tnący Olafy to nie powinno być z tym problemu

MrDyzio wielkie dzięki za to foto właśnie takiego szukałem, idealnie pasuje, będzie się na czym wzorować

Co do kantu to wkleiłem tam ( wczoraj ) kwadratową belkę, ale przerobie to bo te zakończenia, które pokazałeś bardziej mi się podobają

Dziękuje za komentarze i konstruktywną krytykę

Pozdrawiam

Messer

Post pod postem , ale to moja relacja

Zastanawiam się nad oknem....

Przeglądając fotki zauważyłem że okna w wielu amerykańskich domach są prostokątne ( mocno wyciągnięte w górę), no i tu jest problem bo moje okno to kwadrat

Jak myślicie, które będzie lepiej pasować:

Wersja I : okno dzielone na dwa...

vint1.jpg

Wersja II : okno dzielone na cztery...

vint3.jpg

Ja sam skłaniam się bardziej przy wersji II, ale znawcą nie jestem, więc pytam o wasze zdanie

Pozdrawiam

Messer