Migawkaaa Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Witam wszystkich po przerwie... Nazbierało się trochę modeli, które leżą do tej pory nawet nie rozpakowane więc postanowiłem wrócić do modelarstwa. Co prawda wolnych chwil nie mam jakoś szczególnie dużo, ale mam ambitny plan na pewien projekt. Jako osoba interesująca się między innymi transportem drogowym postanowiłem wykonać model Scanii 1/24, ale nie byle jaki bo maksymalnie dokładne odwzorowanie projektu firmy transportowej Repiński. Chodzi o projekt Scanii z malowaniem z gry GTA V. Pewnie każdy siedzący w temacie tuningu ciężarówek ten projekt zna. Osobiście widziałem go na żywo na Pomorskiej Miss Scania i wtedy właśnie w głowie pojawił się pomysł by zrobić dokładną (a na pewno maksymalnie możliwie jak najwierniejszą) kopię tego projektu tyle, że w skali 1/24. Za bazę posłużył model Italeri 3965 Scania 770S V8 White Cab. Początek jest raczej prosty i nudny bo silnik i rama nie różni się niczym od innych i lecę ze sklejaniem według instrukcji. Największa zabawa zacznie się z wnętrzem oraz samą kabiną. Plan zakłada stworzenie od podstaw kalkomanii zgodnie z oryginałem oraz wykonanie kilku dodatków, których nie ma fabrycznie w pudełku tego modelu. Mam nadzieję, że będzie to projekt udany, chociaż od razu zaznaczam, że nie będzie to jakoś spektakularnie szybko wykonany model, a z racji tego, że dość dawno nie siedziałem w modelarstwie liczę przy okazji na jakieś dobre słowo i porady od Was Trzymajcie kciuki za udany projekt i mam nadzieję, że temat chociaż parę osób zainteresuje i będą tutaj systematycznie zaglądać --- Zacząłem standardowo od silnika. Próbowałem wykonać na nim pierwsze w życiu modelarskie brudzenie... Mam nadzieję, że wyszło całkiem znośnie. Roboczo przymierzyłem do częściowo sklejonej i pomalowanej ramy. Rama jeszcze jest oczywiście nie skończona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Super to wygląda używałeś jakiegoś washa czy rozcięczonej farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu0112 Napisano Piątek o 13:15 Share Napisano Piątek o 13:15 Powodzenia z projektem i oby się udało go jak najbardziej odwzorować bo w rzeczywistości ta scania jest bardzo ładna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano Piątek o 13:30 Share Napisano Piątek o 13:30 Kurde, jak ja lubię ładnie pobrudzone silniki... Dodaj jeszcze kabelki, całość będzie lepiej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawkaaa Napisano Sobota o 10:19 Autor Share Napisano Sobota o 10:19 Dzięki za miłe słowa Pierwszy raz coś takiego robiłem. Babrałem Oilbrusher'em, ale prawie suchym + panel linem. Dla mnie jest to pierwszy tak skomplikowany model więc staram się jak tylko mogę, żeby nie wyglądało to jak plastikowa zabawka... --- Zacząłem składać bebechy w ramie. Osadziłem silnik, wentylator, chłodnicę i kilka pierdół. Według instrukcji powinienem teraz montować felgi i dalej sklejać resztę ramy - kotły, jakieś pojemniki, zbiorniki, wał... Z tymi kołami mam jednak dylemat. Oryginalnie projekt ma na felgach zielone pasy z logiem gry. Niestety model Italeri ma inny kształt przednich kół i taka kalkomania się na nich nie zmieści. Zastanawiam się czy zrobienie tylko na tylne koła takich pasków będzie spoko wyglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano Sobota o 11:28 Share Napisano Sobota o 11:28 Godzinę temu, Migawkaaa napisał: To nie jest przypadkiem ta felga z linku tylko żę te otwory są okrąkłe a te na zdjęciu są bardziej prostokątne? https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcults3d.com%2Fen%2F3d-model%2Fart%2F22-5-super-single-rims-for-italeri-trucks-1-24%3Fsrsltid%3DAfmBOooqmFRwPpmmFdfM_0FpRD_osnOJhP_wCuAQePajTejrG3X95TH3&psig=AOvVaw3nYd3xRR0xeKDUQXKNgKo4&ust=1757244123247000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBUQjRxqFwoTCIDo_u-CxI8DFQAAAAAdAAAAABAE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozdi Napisano Niedziela o 18:14 Share Napisano Niedziela o 18:14 Zmień te felgi na druk 3D. Efekt będzie zdecydowanie lepszy. Felgi z italeri to dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi