Migawkaaa Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Witam wszystkich po przerwie... Nazbierało się trochę modeli, które leżą do tej pory nawet nie rozpakowane więc postanowiłem wrócić do modelarstwa. Co prawda wolnych chwil nie mam jakoś szczególnie dużo, ale mam ambitny plan na pewien projekt. Jako osoba interesująca się między innymi transportem drogowym postanowiłem wykonać model Scanii 1/24, ale nie byle jaki bo maksymalnie dokładne odwzorowanie projektu firmy transportowej Repiński. Chodzi o projekt Scanii z malowaniem z gry GTA V. Pewnie każdy siedzący w temacie tuningu ciężarówek ten projekt zna. Osobiście widziałem go na żywo na Pomorskiej Miss Scania i wtedy właśnie w głowie pojawił się pomysł by zrobić dokładną (a na pewno maksymalnie możliwie jak najwierniejszą) kopię tego projektu tyle, że w skali 1/24. Za bazę posłużył model Italeri 3965 Scania 770S V8 White Cab. Początek jest raczej prosty i nudny bo silnik i rama nie różni się niczym od innych i lecę ze sklejaniem według instrukcji. Największa zabawa zacznie się z wnętrzem oraz samą kabiną. Plan zakłada stworzenie od podstaw kalkomanii zgodnie z oryginałem oraz wykonanie kilku dodatków, których nie ma fabrycznie w pudełku tego modelu. Mam nadzieję, że będzie to projekt udany, chociaż od razu zaznaczam, że nie będzie to jakoś spektakularnie szybko wykonany model, a z racji tego, że dość dawno nie siedziałem w modelarstwie liczę przy okazji na jakieś dobre słowo i porady od Was Trzymajcie kciuki za udany projekt i mam nadzieję, że temat chociaż parę osób zainteresuje i będą tutaj systematycznie zaglądać --- Zacząłem standardowo od silnika. Próbowałem wykonać na nim pierwsze w życiu modelarskie brudzenie... Mam nadzieję, że wyszło całkiem znośnie. Roboczo przymierzyłem do częściowo sklejonej i pomalowanej ramy. Rama jeszcze jest oczywiście nie skończona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Super to wygląda używałeś jakiegoś washa czy rozcięczonej farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu0112 Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września Powodzenia z projektem i oby się udało go jak najbardziej odwzorować bo w rzeczywistości ta scania jest bardzo ładna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 5 Września Share Napisano 5 Września Kurde, jak ja lubię ładnie pobrudzone silniki... Dodaj jeszcze kabelki, całość będzie lepiej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawkaaa Napisano 6 Września Autor Share Napisano 6 Września Dzięki za miłe słowa Pierwszy raz coś takiego robiłem. Babrałem Oilbrusher'em, ale prawie suchym + panel linem. Dla mnie jest to pierwszy tak skomplikowany model więc staram się jak tylko mogę, żeby nie wyglądało to jak plastikowa zabawka... --- Zacząłem składać bebechy w ramie. Osadziłem silnik, wentylator, chłodnicę i kilka pierdół. Według instrukcji powinienem teraz montować felgi i dalej sklejać resztę ramy - kotły, jakieś pojemniki, zbiorniki, wał... Z tymi kołami mam jednak dylemat. Oryginalnie projekt ma na felgach zielone pasy z logiem gry. Niestety model Italeri ma inny kształt przednich kół i taka kalkomania się na nich nie zmieści. Zastanawiam się czy zrobienie tylko na tylne koła takich pasków będzie spoko wyglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 6 Września Share Napisano 6 Września Godzinę temu, Migawkaaa napisał: To nie jest przypadkiem ta felga z linku tylko żę te otwory są okrąkłe a te na zdjęciu są bardziej prostokątne? https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcults3d.com%2Fen%2F3d-model%2Fart%2F22-5-super-single-rims-for-italeri-trucks-1-24%3Fsrsltid%3DAfmBOooqmFRwPpmmFdfM_0FpRD_osnOJhP_wCuAQePajTejrG3X95TH3&psig=AOvVaw3nYd3xRR0xeKDUQXKNgKo4&ust=1757244123247000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBUQjRxqFwoTCIDo_u-CxI8DFQAAAAAdAAAAABAE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozdi Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Zmień te felgi na druk 3D. Efekt będzie zdecydowanie lepszy. Felgi z italeri to dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawkaaa Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września Nie ukrywam, że jak przyjrzałem się fabrycznym felgą to byłem załamany. Tym bardziej, że tylne oraz felga do zapasowego wyglądają normalnie tylko te przednie jakieś takie... dziwne. Zapomniałem, że mamy czasy jakie mamy i w stosunkowo łatwy sposób można zdobyć inny model felg dzięki drukarkom 3d... Modelować tak super niestety nie umiem i rozglądałem się za gotowymi projektami. Chyba najlepszym i najszybszym sposobem będzie wykorzystanie modelu, który podesłał Tromboni. Przy okazji wydrukuję kilka innych drobiazgów i akcentów, które upiększą cały model. Od ostatniego wpisu bawiłem się w wyposażenie ramy w całą resztę pierdół czyli jakieś zbiorniki, uchwyty, platformy, siodło, nadkola... Żeby było trochę łatwiej wykorzystałem tymczasowo oryginalne koła, ale ich w żaden sposób nie montowałem na stałe. Służą tylko jako „podpórki”, żeby model miał na czym stać. Koła będą drukowane przy okazji drukowania kilku innych pierdół, których jeszcze nie mam wymodelowanych. W tak zwanym międzyczasie zabrałem się za najważniejsze w tym projekcie – stworzenie kalkomanii! Projekt grafik wydrukowałem póki co na zwykłej kartce papieru tylko po to by sprawdzić ich dokładność, wymiary, wygląd, spasowanie przed ostatecznym drukowaniem na papierze do kalkomanii... Ogólnie to jestem zadowolony z efektu. Muszę jeszcze tylko zmienić grafikę helikoptera, która znajduje się po lewej stronie kabiny, dopracować zielone kalkomanie na grill i zderzak oraz dorobić kilka innych takich jak – mikroskopijne loga Repiński, które znajdują się na bocznych owiewkach, tablice rejestracyjne zgodne z prawdziwymi oraz zielony napis „Repiński” na lightbox’a, motywy na półki wewnątrz kabiny... Rama póki co zostaje taka jak jest na zdjęciach. Zaczął się mały deficyt farbek więc przy zakupach dorzuciłem jakieś kabelki, żeby ten model upiększyć tu i tam. Wybór padł na kable o grubości 1 i 0,5 mm. Te grubsze chcę wykorzystać do stworzenia przewodów hydraulicznych idących od kabiny do naczepy. Te cieńsze do całej reszty. Przy skali 1/24 wybór jest chyba ok? Takie upiększanie modelu w jakieś okablowanie będę robić pierwszy raz. Nie zależy mi na tym aż tak bardzo, ale teraz rama wygląda na zbyt gołą. Bądź co bądź brakuje jej trochę przewodów i kabelków tu i tam... Mam jednocześnie pytanie do Was. Tylne lampy są jak widać pomalowane na czerwony przezroczysty. Część tych kloszy będzie jeszcze pomalowana na biało (zgodnie z oryginałem). Na kartce papieru zrobiłem jednak test czy wnęki w nadkolach pomalować wcześniej farbką albo "chrome silver" lub "metallic grey" aby trochę "urealnić" te klosze gdy będą już na swoim miejscu czy może nie robić nic i przykleić je bez wcześniejszego malowania tła? Teraz te wnęki na lampy są białe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września 4 godziny temu, Migawkaaa napisał: W tak zwanym międzyczasie zabrałem się za najważniejsze w tym projekcie – stworzenie kalkomanii! Projekt grafik wydrukowałem póki co na zwykłej kartce papieru tylko po to by sprawdzić ich dokładność, wymiary, wygląd, spasowanie przed ostatecznym drukowaniem na papierze do kalkomanii... Ogólnie to jestem zadowolony z efektu. Muszę jeszcze tylko zmienić grafikę helikoptera, która znajduje się po lewej stronie kabiny, dopracować zielone kalkomanie na grill i zderzak oraz dorobić kilka innych takich jak – mikroskopijne loga Repiński, które znajdują się na bocznych owiewkach, tablice rejestracyjne zgodne z prawdziwymi oraz zielony napis „Repiński” na lightbox’a, motywy na półki wewnątrz kabiny... Mam takie pytanko w jakim programie robiłeś kalki ponieważ przygotowuje materiały do modelu nissana s13 nuke od Buddy a tam jest całkiem sporo małych napisów a akurat w tym temacie jestem zielony. 4 godziny temu, Migawkaaa napisał: Mam jednocześnie pytanie do Was. Tylne lampy są jak widać pomalowane na czerwony przezroczysty. Część tych kloszy będzie jeszcze pomalowana na biało (zgodnie z oryginałem). Na kartce papieru zrobiłem jednak test czy wnęki w nadkolach pomalować wcześniej farbką albo "chrome silver" lub "metallic grey" aby trochę "urealnić" te klosze gdy będą już na swoim miejscu czy może nie robić nic i przykleić je bez wcześniejszego malowania tła? Teraz te wnęki na lampy są białe. Co do wnęk lamp, ja zawsze preferuje srebrne lub chromowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września To co prawda nie ja bawię się tym modelem, ale gdybym miał przygotowywać kalki samemu, pewnie użyłbym darmowego programu Inkscape, bo to program wektorowy i potrafi łączyć wektorowe kształty z rastrowymi obrazkami, a na dodatek eksportować wszystko do .png. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromboni Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września 6 minut temu, krn78 napisał: To co prawda nie ja bawię się tym modelem, ale gdybym miał przygotowywać kalki samemu, pewnie użyłbym darmowego programu Inkscape, bo to program wektorowy i potrafi łączyć wektorowe kształty z rastrowymi obrazkami, a na dodatek eksportować wszystko do .png. Dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawkaaa Napisano 18 Września Autor Share Napisano 18 Września W dniu 16.09.2025 o 20:14, Tromboni napisał: Mam takie pytanko w jakim programie robiłeś kalki ponieważ przygotowuje materiały do modelu nissana s13 nuke od Buddy a tam jest całkiem sporo małych napisów a akurat w tym temacie jestem zielony. Tak jak krn78 napisał. Ja akurat mam dostęp do płatnego programu CorelDRAW, ale tak czy inaczej jest to program do grafiki wektorowej. Można dzięki temu zrobić naprawdę szczegółowe elementy graficzne. Gorzej później z samym drukiem bo nie każda drukarka potrafi ogarnąć aż tak maleńkie detale --- Podwozie odłożyłem na razie na bok. Wkleiłem brakujące wcześniej kliny pod koła i klosze lamp. We wnękach zastosowałem chromowaną folię i myślę, że efekt jest fajny. Na pewno ładniej wygląda na żywo niż na zdjęciu. Przy jakimś następnym etapie rozłożę namiot bezcieniowy i zrobię kilka zdjęć aparatem. Póki co na szybko cykam telefonem więc jeśli kogoś przeraża jakość to przepraszam Zacząłem w etap sklejania wnętrza. Będzie z tym sporo zabawy bo oryginalnie projekt ma bardzo charakterystyczne wnętrze. Odpowiednie pomalowanie elementów to jedno. Trzeba będzie dodatkowo stworzyć od zera półki zamiast tylnego łóżka oraz kalkomanie na drzwiczki. Na tylnej ścianie jest świecąca "tablica". Postanowiłem coś podobnego wykonać na próby czy mój pomysł będzie efektowny. Wyciąłem w odpowiednim kształcie kawałek z polistyrenu 0,75 mm, a ploterem tnącym z folii samoprzylepnej wyciąłem odpowiednie napisy. Po przemalowaniu całości podkładem uzyskałem efekt "3D". Na taką tabliczkę przyjdzie czarna ramka. Z tego samego materiału zrobiłem lightbox'a na dach kabiny. I teraz mam do Was pytanie. Kupiłem na potrzeby tego projektu czarny i zielony flock. Będzie to dla mnie pierwszy raz kiedy coś takiego będę używać na modelu. O ile z czarnym nie ma problemu bo jest to bardzo drobny flock z Yamamoto o tyle z zielonym mam problem. Nie mogłem znaleźć nigdzie zielonego tak drobnego jak ten czarny. Kupiłem więc na próbę zielony Noch Flock Light Green. Niestety po pierwsze nie jest wcale taki "light green" jak wydawało się po zdjęciach na aukcji, a po drugie jest to tak naprawdę imitacja trawy, a nie wykładziny samochodowej... Oryginalnie Scania w takim zielonym kolorze ma wykładzinę. Robiłem nawet testy zapylania na zielono za pomocą aerografu, ale efekt jest daleki od oczekiwań. Może dlatego, że malowałem czarny na zielono? Czy w związku z tym jest jakiś domowy patent na "przemielenie" tego zielonego flocka by był znacznie drobniejszy? Czy jeśli kupię biały flock to można go malować aero, żeby zmienić mu kolor? A może jest jakiś oryginalnie zielony flock o takiej gramaturze jak wspomniany Yamamoto? Ja nic takiego niestety nie znalazłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września Spróbuj może tego: https://allegro.pl/oferta/10szt-taniej-efekt-flock-nails-zamsz-na-paznokcie-10243375385?srsltid=AfmBOorsIVGGgWk12n6tOO_hvqzAL9ewRa9ChrQW4paI1vgWffEOH4QI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozdi Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września Jeżeli masz drukarkę 3D to masz link do gotowych plików https://cults3d.com/en/users/JJScaleModels/3d-models. W nadkolach zrób pin wash (łącznie górnej części nadkoli z bocznymi. Co do blach za kabiną, to nawierć w niej otwory. Nada to większego realizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Września Super Moderator Share Napisano 19 Września Tutaj można dostać. Mają też inne kolory. https://www.mojehobby.pl/products/Flocking-Powder-Green-30ml.html?_gl=1*fve42i*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQjw_rPGBhCbARIsABjq9cdF4l1y7iQfHRN7RGMlyp9-bgCsTyLKINkWhlUVB8gcT6oKhvskax8aAtxOEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi