sianko Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Witam! Model skończyłem jakieś dwa tygodnie temu, prace nad nim trwały ok. 1 miesiąca. Model nieco waloryzowany , dodałem chłodnice keaemów (Edek), drążki kontrolne (Part), sznurowanie na spodzie kadłuba ( zresztą nie takie i trochę za duże) oraz rury wydechowe ( zrobione z igieł lekarskich). Model dość łatwy i przyjemny w sklejaniu. Po raz pierwszy użyłem farby MisterKita a konkretnie GC-06 Fokker Olive Green i muszę przyznać ,że całkiem nieżle się nią malowało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Cześć ;) Haaaa! Super Pięknie wygląda ten szkrab w Twoim wykonaniu. Płat pierwsza klasa. Ogólnie cały model świetny, a Twój sposób brudzenia baaaardzo mi się podoba. Ale... jak to mam w zwyczaju (wiem, jestem wredny) muszę się do jednego drobiazgu przyczepić Mianowicie tych nieszczęsnych niebieskich taśm na stateczniku poziomym. Są raczej pretensjonalne - w zakładach Fokkera często na usterzeniu ich nie dawali, albo wzmacniali poszycie od wewnątrz. Jeśli już natomiast występowały jako wzmocnienia zewnętrzne (mam na myśli E.V/D.VIII oraz część D.VII) to były w kolorze płótna, czyli w tym wypadku losengestoff. Drugą sprawa jest to, że akurat niebieskie 'ribsy' były uzywane w zakładach Albatrosa w Johannistahl, a łososiowe w OAW w Pile (Schneidemuhl)*. Fokker dawał zazwyczaj w kolorze materiału (jak napisałem wcześniej). Tak czy inaczej model jest świetny!!! * Tak przynajmniej wynika z badań 'mądrych głów' z TheAerodrome, Ospreya, Cross&Cockade itd... oraz z zachowanych dokumentów wytwórni, tudzież aparatów zbudowanych już po zakończeniu działań wojennych. Wiadomo - w kwestii kolorystyki z Wielkiej Wojny nic nie jest pewne, niemniej jednak..... jakieś takie ustalenia po prostu ułatwiają życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Aaaaale piękny sowieckij istriebitiel Jak zwykle u Ciebie model przecudnej urody , mam tylko dwa pytania : 1. Lozenga z zestawu , czy jakiś aftermarket 2. Biało-czerwona lozenga - Kagero czy malowana PS. Ciekawa sprawa z mazami na spodzie płata . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Witam! Twój sposób brudzenia baaaardzo mi się podoba. Wzorowałem się na pewnym modelu znalezionym w necie w skali 1/48 bodajże w malowaniu Bastyra. A co do nieszczęsnych pasów na stateczniku , to sugerowałem się kolorówce z Kagero (tylko taką "dokumentację" posiadam 1. Lozenga z zestawu , czy jakiś aftermarket Lozenga zestawowa 2. Biało-czerwona lozenga - Kagero czy malowana Question Kagero PS. Ciekawa sprawa z mazami na spodzie płata . Ano ciekawa, przemilczę to minutą ciszy , bo się nie znam Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Wzorowałem się na pewnym modelu znalezionym w necie w skali 1/48 bodajże w malowaniu Bastyra. A co do nieszczęsnych pasów na stateczniku , to sugerowałem się kolorówce z Kagero (tylko taką "dokumentację" posiadam Co do mazów na spodzie płata wszystko jest OK. Nie wiem tylko czemu Konrad się dziwi - sprawa była już sto razy wałkowana, w publikacjach jak i na forum (zarówno na naszym, tutaj, jak i innym). Zresztą sam bral udział w tej dyskusji (przy okazji omawiania "pewnego modelu w skali 1/48 bodajże w malowaniu Bastyra") Czyżby mała sklerozka, heheheh Edytowane 10 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Bardzo miło na niego patrzeć Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi