MWALLO Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Witam wszystkich! Insiprowany relacjami zamieszczanymi na forach modelarskich, postanowiłem zrobić własną z budowy mojego ulubionego pojazdu z okresu II-WŚ jakim jest 18-to tonowa "dziewiątka" - FAMO. Do budowy użyję modelu firmy Tamiya, dwóch kompletów fototrawień ABER, metalowych gąsienic FRIULMODEL, kompletu żywicznych bud oraz ""boczków" firmy DECALSTAR, lemiesza firmy Tamiya, metalowych lin EUREKA oraz zesatwu "klamotów" Verlinden. Foto elementów zestawu: Pierwsze zmagania z ciągnikiem, czyli poskładane, wykąpane w Blacken-icie po uprzednim odtłuszczeniu "friule". Do podmalowania zostały gumowe nakładki oraz ogólna kosmetyka przy użyciu pigmentów. Jak na razie całość wygląda tak: Kolejnym elementem, nad którym pracuje jest silnik. Wsadziłem w niego kilka "blaszanek" i zabrałem się za malowanie. Malowałem akrylami Tamiya oraz Vallejo, następnie naniosłem oleje Talensa z serii "REMBRANT". Na obecną chwilę zrobioną mam bazę pod dalsze prace, koniecznie musze zróżnicować rdzę na kolektorach, podrapać tu i tam itd. Foto poglądowe: Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Jedziesz dalej Oj widzę że wyjdzie cudo Silnik mnie rozwalił na kawałeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 No to mam konkurencje dla SLT-56 Chętnie popatrzę. Ile dałeś za model? Full wypas zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Swietnie jak na razie . Ten płyn tak poczernił gąski?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 O, Michał! Świetnie że nareszcie założyłeś warsztat! Silnik jest mistrzowski Mam nadzieję, że prace szybko się będą posuwały. Gorące pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWALLO Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Witam ponownie! Dzięki wszystkim za opinie. Co do postępów to mam już prawie gotowe do malowania całe podwozie łącznie z kołami i lemieszem. Myśle, że jeszcze w tym tygodniu zabiorę się za nie. Koncepcja jest taka żeby złożyć całe podwozie z silnikiem etc. usyfić je, ubłocić, a następnie zabrać się za górę. Będę starał się wykonać "modulację kolorystyczną" opisywaną przez Miga więc najprzyjemniejszą górę zostawiam na koniec. Co do ceny zestawu to jeszcze nie liczyłem, ale zaraz pora:bip:emy: 1. Famo- 200zł. 2. Friule-110zł. łącznie z wysyłką z Czech. 3. Budy i boczki- 270zł. łącznie z wysyłką z Japoni- troszke chore, ale czego się nie robi dla FAMO 4. Lemiesz 45zł 5. Dwa komplety aberów ok 160zł. 6. Zestaw Verlindena 120zł. 7. Liny EUREKA 70zł. Łącznie mamy ok. 1000zł Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekBydg Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Łącznie mamy ok. 1000zł A ostatnio zastanawiałem się czy ja nie za dużo wydaję na modele . Właśnie kończę swojego Famo (niestety z pudła ) ale widzę że muszę wstrzymać projekt , bo Twoje prace są na najwyższym poziomie więc może coś podpatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 No drogi modelik. Fajne, że go robisz, bo ja mam takie coś na warsztacie, tylko że w 1/72, ale będę podpatrywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Dopóki możemy ogarnać model cenowo jest nieźle, gorzej..jak zaczynamy zatracać fakt "utopionej" kasy ;) Relacja w zakładkach. pozdrawiam p.s. gdzie dorwałeś blachy do niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Łącznie mamy ok. 1000zł O rany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWALLO Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Malutki update- zróżnicowałem troche rdze na kolektorach przy pomocy cieni Tamiya, położyłem lakier matowy na całość, a następnie w wybranych miejscach zrobiłem bardziej wyraziste zacieki (polecam do tego akryl firmy Tamiya X-19 "smoke". Pozdrawiam Michał Edytowane 14 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 silniczek wymiata bede ogladał do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWALLO Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 Czyżby to ten "Sokół" co zgarną główną nagrodę w Gdańsku swoim BRDM w naszych rodzimych barwach Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 ten ten Sokół, kibicuje twojemu Famo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 stary jak ty zrobiles tym taki matt???mam ten sam lakier i blyszczy sie jak sam wiesz co o jakiej porze roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Ten lakier Vallejo nakładany i aerografem i pędzlem jest pięknie matowy. Rozcieńczany zwykłą wodą. Miło Michał że pokazałeś Famo, w końcu tyle się o nim nasłuchałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi