Jump to content

Hawker Hurricane Mk.I Airfix 1/48

kowal76
 Share

Recommended Posts

Ostatnio interesują mnie stare modele vintage. Postanowiłem zatem zrobić sobie model Hawker Hurricane Mk.I ze starego zestawu Airfixa w nowszym wydaniu. Na początku miałem zrobić Rumuńskiego, którego malowanie jest jednym z proponowanych przez Airfix, ale postanowiłem jednak użyć kalkomanii Techmod, które miałem w składziku. Model malowany farbkami Gunze. W modelu dorobiłem tylko światła na końcówkach skrzydeł, za limuzyną i pod kadłubem. Dałem też pasy Edka na fotel pilota. Chyba śmigło, jest nie prawidłowe, ale już po fakcie :). Zresztą może kiedyś wymienię.

20251017_112502.jpg

20251017_112549.jpg

20251017_112716.jpg

20251017_113218.jpg

20251017_112848.jpg

20251017_113107.jpg

• Like 9

2 godziny temu, kowal76 napisał:

Chyba śmigło, jest nie prawidłowe, ale już po fakcie :). Zresztą może kiedyś wymienię.

Na pewno nie jest prawidłowe, zresztą w stary Airfixie o ile pamiętam nie było właściwego. Trzeba by podmienić z Hasegawy, Quickboost też chyba robi. Brakuje jeszcze osłon za wydechami jak na zdjęciu:

44.thumb.jpg.8e8195c40aaa5b8769de432742cebfb5.jpg

Zdjęcie z zasobów MLP

Osłony zawsze możesz dorobić w wolnej chwili, można by jeszcze pomyśleć o nowych kołach. Ogólnie fajny Garbusek :super:.

• Thanks 1

Co do felg, to wiem, że są lipne. Jednak nie chciałem zmieniać w tym modelu za dużo. Chciałem, aby zasadniczo był prosto z pudła, choć to też nie wyszło. Wydechy musiałem pomniejszyć, bo by wystawały chyba z 1 cm. W kokpicie tylną ściankę trzeba było dać do przodu. No i te światła, których zestaw nie przewiduje. 

• Like 1