Skocz do zawartości

Albatros J.I, Choroszy, 1/72

sianko

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.11.2025 o 15:53, DobreMzimu napisał:

Grzegorz, Jerzy,

Udowodnijcie że Smok nie mógł być zielony w ciemnozieloną kratkę.

Dowodzenie tak nie działa. Logika tak nie działa. 

Mamy dwie przesłanki:

czarnobiałe zdjęcia

kolorową akwarelę

....które nie są ze sobą sprzeczne.

Dopóki nie mamy innych dowodów, najlogiczniejsze jest, że kolory były takie jak na akwareli. Na wersję zieloną nie masz żadnego uzasadnienia. ŻADNEGO. Zielony jest tak samo prawdopodobny jak niebieski albo złoto-różowy. Nasza wersja jest poparta akwarelą Japończyka (który był staranny i dokładny (m.in. lozengi oddał bardzo precyzyjnie, tak samo zielono-purpurowe malowania metalowego Junkersa), to nie jest jedyny samolot który namalował. 

Edytowane przez GrzeM
  • Thanks 1

Z jednym się mogę zgodzić. Jest za mało danych do  jednoznacznego rozstrzygnięcia.

Grzegorz

Skoro  odwołujesz (odwołujecie?) się do akwareli  Japończyka i twierdzisz że na wersję zieloną nie ma żadnego uzasadnienia, to dlaczego w waszej interpretacji ogon smoka jest zielony?

PSX_20251108_231838.jpg

skoro na akwareli zielony nie jest ? 

albJ_I_2.jpg

Na marginesie szkicu Japończyka  jest wpis JI or JII

Tutaj schemat  Albatrosa JII

41-2.jpg

Kamo naniesione jest na naturalne kolory blachy i drewna. 

Na rysunku Japończyka kamo na rzucie bocznym ma zupełnie inną formę niż kamo naniesione na rzucie od spodu. Dlaczego?  

A.

16 godzin temu, DobreMzimu napisał:

Z jednym się mogę zgodzić. Jest za mało danych do  jednoznacznego rozstrzygnięcia.

Grzegorz

Skoro  odwołujesz (odwołujecie?) się do akwareli  Japończyka i twierdzisz że na wersję zieloną nie ma żadnego uzasadnienia, to dlaczego w waszej interpretacji ogon smoka jest zielony?

PSX_20251108_231838.jpg

skoro na akwareli zielony nie jest ? 

albJ_I_2.jpg

Na marginesie szkicu Japończyka  jest wpis JI or JII

Tutaj schemat  Albatrosa JII

41-2.jpg

Kamo naniesione jest na naturalne kolory blachy i drewna. 

Na rysunku Japończyka kamo na rzucie bocznym ma zupełnie inną formę niż kamo naniesione na rzucie od spodu. Dlaczego?  

A.

"Podczas prac przeprowadzanych w warsztatach Stacji Lotniczej Ławica zachowano większą część oryginalnego kamuflażu samolotu. Na jednolity kolor przemalowany został jedynie statecznik pionowy oraz tylne sekcje kadłuba" (powyższa pozycja).

Zielony może wynikać z ogólnego przyjętego założenia, że samoloty na Ławicy jeśli były remontowane i przemalowywane to na kolor zielony - w tym wypadku czy słusznie? Może prawdopodobne.

Jak widać nic pewnego może w tym temacie nie być.

• Thanks 1

W dniu 10.11.2025 o 20:14, DobreMzimu napisał:

dlaczego w waszej interpretacji ogon smoka jest zielony?

Nie nie, to nie jest "nasza" wersja.  Ja mam jedynie akwarelę Japończyka i czarnobiałe zdjęcia. O kolorze ogona się nie wypowiadam. 

O "profilach z internetu" nie będę dyskutował, bo to przecież nie ma żadnego sensu, nie wiem po co w ogóle je wklejasz. Nie bardzo też wiem, dlaczego twierdzisz że na tym profilu J.II jest jakaś "naturalna blacha" - stal pancerna z tamtych czasów nie jest nierdzewna, więc jej "naturalny kolor" na pewno nie jest srebrny ani szary. Mam wrażenie że ta rozmowa nie jest zbyt poważna, chyba szkoda na nią czasu. 

• Thanks 1

Grzegorz,

O kolorze ogona Smoka się nie wypowiadasz, ale o kolorze reszty kadłuba jak najbardziej.

Profile i zdjęcia z internetu pochodzą ze strony https://flyingmachines.ru która skopiowała  je, nie wiem na jakiej zasadzie,  z pozycji Albatros_Aircraft_of_WWI_Vol_3_Bombers_Seaplanes_J-Types. Autor Jack Herris przygotowując tą publikację  zebrał trochę materiałów. Oprócz kolorowych profili i kolorowanych zdjęć są zdjęcia z epoki na których kolor opancerzenia na samolotach wychodzących z wytwórni  różni się od koloru drewna. I nie ma znaczenia czy jest to naturalny kolor blachy czy nie.   Profil Albatrosa JII  pochodzi ze str. 40  ww publikacji,

Przy okazji skąd ta pewność że pancerz fabrycznie nie był malowany na kolor szary? W takim razie na jaki?