Skocz do zawartości

Czy ktoś robił Ił 2 oraz Jak 3 w polskich oznaczeniach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś robił Jakovlev-a 3 oraz Ił-a 2 Stormovika w polskich oznaczeniach?

Bo nie wiem jak je malować a chciałbym rzecz jasna, w polskich oznaczeniach.....

Napisano

Kolego jak możesz to podrzuć, będę wdzięczny.

Na chwile obecna interesują mnie te które latały podczas wojny, ale jeszcze nie wiem na 100% jak je będę malował

Napisano

Kolego Ipkinss wielkie dzięki

Troche się naszukałem aby znaleźć polskiej szachownicy na tym modelu, znalazłem tylko powojenną kalkomanie

Z kąd skołowałeś te monografie lotnicze?

Jakiej powłoki lakierniczej używałeś że ten model tak się "błyszczy"?

Ja maluje emalią matową i moje modele wyglądają troche inaczej.......

Napisano (edytowane)

Hej!

Z kąd skołowałeś te monografie lotnicze?

Z Allegro

Jakiej powłoki lakierniczej używałeś że ten model tak się "błyszczy"?

Kamo to dwa odcienie zieleni - H 116 i H 159, a wzorowałem się na tablicy barwnej z książki Królikiewicza (z której również korzystałem) gdzie był tak przedstawiony Ił. Wzorowałem się na oko, bez przeliczników ponieważ miałem w głowie zdanie z monografii o tym, że Iły często malowano tym co było akurat pod ręką, dlatego pozwoliłem sobie na takie kamo. A błyszczy się tak bo niektóre zdjęcia były robione z fleszem Model lakierowałem półmatem Humbrola. W rzeczywistości nie jest taki połyskliwy Tutaj skan tablicy barwnej:

4e2fecb96ddb6854m.jpg

Szturmowików z takimi oznaczeniami nie było dużo bo wojna się kończyła i tak jak mówisz częstsze są Iły i Jaki z polskimi szachownicami wszędzie (już powojenne). Niemniej w takiej konfiguracji oznaczeń Polacy zdołali wykonać sporo misji bojowych.

pozdrawiam Ipkinss

Edytowane przez Gość
Napisano

Dzięki Smokhaosu za te fotki

Kolego Ipkinss czy jest jeszcze jakieś inne malowanie z szachownicą (wojenne)??

Mam jeszcze Jaka 3 czy wiecie coś o malowaniu podczas wojny z szachownicą?

Napisano

Hej!

Niestety Jaka-3 znam tylko w malowaniu powojennym ale nie zgłębiałem się w ten temat tak jak przy Ile bo po prostu Jaka jeszcze nie kleiłem

A z polskich Szturmowików możesz jeszcze zrobić inne barwy kamuflażu czyli np zieleń + brąz (czyli jak podaje Królikiewicz - oliwkowozielony i brunatnooliwkowy) i też będzie okej. Szachownice oczywiście tylko na masce silnika, a reszta ruskie gwiazdy.

Pozdrawiam Ipkinss

Napisano

Pozwólcie że dołączę się do tematu bo jest bardzo pokrewny - otóż poszukuję informacji o kolorze ciemno-zielonym używanym w Wojsku Polskim po wojnie na samolotach w malowaniu jednobarwnym (zielonym) na górnych powierzcniach np Jak 1,3,7, Ił2m3, Po-2, Pe-2, Tu-2, B-33...

Czytałem gdzieś że kolor w WP był inny niż radzieckie zielenie tj. był ciemniejszy i mniej oliwkowy, bardziej szarozielony. Nie wiem też czy był to jeden i ten sam koloor na wszystkich w/w typach samolotów.

Niestety nigdzie poza instrukcjami do modeli (gdzie każdy producent ma swoje zdanie) nie mogę znaleźć żadnego info o tym kolorze.

W monografich pisze zwykle "powierzchnie górne ciemnozielony, dolny jasnoniebieski" i już.