PiotrLan Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Czy ktoś robił Jakovlev-a 3 oraz Ił-a 2 Stormovika w polskich oznaczeniach? Bo nie wiem jak je malować a chciałbym rzecz jasna, w polskich oznaczeniach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Jak coś to mogę podrzucić kilka fotek iła-2 z MWP w Warszawie. Jednak musisz się liczyć z tym, że jest w stanie muzealnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 Kolego jak możesz to podrzuć, będę wdzięczny. Na chwile obecna interesują mnie te które latały podczas wojny, ale jeszcze nie wiem na 100% jak je będę malował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 Hej! Tak, ja robiłem Iła Podaję link do galerii znajdziesz tam wątek warsztatowy i kilka informacji o malowaniu. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=4118&highlight=szturmowik Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 18 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2008 Kolego Ipkinss wielkie dzięki Troche się naszukałem aby znaleźć polskiej szachownicy na tym modelu, znalazłem tylko powojenną kalkomanie Z kąd skołowałeś te monografie lotnicze? Jakiej powłoki lakierniczej używałeś że ten model tak się "błyszczy"? Ja maluje emalią matową i moje modele wyglądają troche inaczej....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 18 Grudnia 2008 Share Napisano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Hej! Z kąd skołowałeś te monografie lotnicze? Z Allegro Jakiej powłoki lakierniczej używałeś że ten model tak się "błyszczy"? Kamo to dwa odcienie zieleni - H 116 i H 159, a wzorowałem się na tablicy barwnej z książki Królikiewicza (z której również korzystałem) gdzie był tak przedstawiony Ił. Wzorowałem się na oko, bez przeliczników ponieważ miałem w głowie zdanie z monografii o tym, że Iły często malowano tym co było akurat pod ręką, dlatego pozwoliłem sobie na takie kamo. A błyszczy się tak bo niektóre zdjęcia były robione z fleszem Model lakierowałem półmatem Humbrola. W rzeczywistości nie jest taki połyskliwy Tutaj skan tablicy barwnej: Szturmowików z takimi oznaczeniami nie było dużo bo wojna się kończyła i tak jak mówisz częstsze są Iły i Jaki z polskimi szachownicami wszędzie (już powojenne). Niemniej w takiej konfiguracji oznaczeń Polacy zdołali wykonać sporo misji bojowych. pozdrawiam Ipkinss Edytowane 19 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 http://picasaweb.google.com/SmokHaosu/IliuszynIL2# Fotki z Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Dzięki Smokhaosu za te fotki Kolego Ipkinss czy jest jeszcze jakieś inne malowanie z szachownicą (wojenne)?? Mam jeszcze Jaka 3 czy wiecie coś o malowaniu podczas wojny z szachownicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Hej! Niestety Jaka-3 znam tylko w malowaniu powojennym ale nie zgłębiałem się w ten temat tak jak przy Ile bo po prostu Jaka jeszcze nie kleiłem A z polskich Szturmowików możesz jeszcze zrobić inne barwy kamuflażu czyli np zieleń + brąz (czyli jak podaje Królikiewicz - oliwkowozielony i brunatnooliwkowy) i też będzie okej. Szachownice oczywiście tylko na masce silnika, a reszta ruskie gwiazdy. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mt4 Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Pozwólcie że dołączę się do tematu bo jest bardzo pokrewny - otóż poszukuję informacji o kolorze ciemno-zielonym używanym w Wojsku Polskim po wojnie na samolotach w malowaniu jednobarwnym (zielonym) na górnych powierzcniach np Jak 1,3,7, Ił2m3, Po-2, Pe-2, Tu-2, B-33... Czytałem gdzieś że kolor w WP był inny niż radzieckie zielenie tj. był ciemniejszy i mniej oliwkowy, bardziej szarozielony. Nie wiem też czy był to jeden i ten sam koloor na wszystkich w/w typach samolotów. Niestety nigdzie poza instrukcjami do modeli (gdzie każdy producent ma swoje zdanie) nie mogę znaleźć żadnego info o tym kolorze. W monografich pisze zwykle "powierzchnie górne ciemnozielony, dolny jasnoniebieski" i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi