panzercraft_models Posted November 7 Share Posted November 7 Witam, mam pewne choć może dość głupie pytanie jak dla doświadczonych modelarzy. Mianowicie ostatnio zakupiłem sobie pierwszą modelarską komorę lakierniczą to jest Sparmax SB-88, w domyśle chcę się niedługo przerzucić na malowanie aerografem, jednak na ten moment głównie jako podkładu i od razu koloru bazowego używam farb w sprayu firmy Tamiya z serii "TS" opartych na rozpuszczalniku nitrocelulozowym. Farba ta wymaga odpowiedniej temperatury by odpowiednio się rozprowadzała, natomiast z racji tego że jest co raz zimniej na zewnątrz, zastanawiam się czy mogę jej używać w komorze lakierniczej bez ryzyka zapalenia się oparów poprzez wentylator tej kabiny. Jestem nowy na forum, więc jeśli umieściłem swój post w nieodpiwiednim miejscu to z góry przepraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted November 7 Share Posted November 7 (edited) Nie wiem w sumie co mogło by spowodować zajęcie się ogniem .Jakieś skrzenie chyba na elektryce.I to pod warunkiem dużego skondensowania oparów łatwopalnych. Nikt takiego zdarzenia nie zgłaszał nigdzie z malujących myślę więc ,że to trochę napędzanie sobie stracha niepotrzebnie.Bo ludzie przecież od lat używają dosyć łatwopalnych substancji przy takich wywiewach i to o różnych porach roku. Sam kiedyś sobie taką komorę muszę sprawić. Edited November 7 by push-up78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klima1 Posted November 7 Share Posted November 7 Silnik indukcyjny nie iskrzy, a zwykle takie są instalowane w wyciągach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panzercraft_models Posted November 7 Author Share Posted November 7 W tej komorze akurat jest zamontowany wentylator promieniowy, dmucha całkiem fajnie dodatkowo samo wykonanie oceniam bardzo dobrze bo sam wentylator z silnikiem waży tak z 2-3 KG, no nic będę testował. Dzięki za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts