Skocz do zawartości

[1/72] Trumpeter T-54B

klima1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wszedłem w posiadanie takiego cuda, opisanech przez chińskich braci jako T-54B 1952,

coverfg1.th.jpg

tanie nie było. Co w środku? Mało elementów.

Główne moje zastrzeżenia budzi pokrywa silnika, dość dziwna:

hullyx7.th.jpg

Zwróćcie uwagę na pokrywy na samym końcu - w oryginałach wygląda chyba inaczej.

Drugie zastrzeżenie - dziwny kształt włazu dowódcy:

turr1xc0.th.jpgturr2an4.th.jpgturr3um5.th.jpg

Trochę za wysoki jak na mój gust i ma dziwne wizjery, nieproporcjonalne z lekka.

Kolejne: dziwny profil lufy:

barrelst8.th.jpg

Koła mają za bardzo uwidocznione brzegi form na bandażach:

wheeldg2.th.jpg

Jarzmo działa też dość nieortodoksyjne:

manletze8.th.jpg

A teraz z plusów. Ładne dno kadłuba:

hullbug3.th.jpg

Dodatkowo mamy karabin maszynowy:

mgsh4.th.jpg

Ładne są również gąsienice, wykonane z dość miękkiego i chyba ładnie się układającego tworzywa.

trackinsidewz0.th.jpgtrackoutsidetk5.th.jpg

Podsumowując - moim zdaniem, jest to chińska tandeta, wysoka cena znacznie przekracza obiektywną wartość tego zestawu. Porównanie z PST wypada nieco na korzyść, ale i tak uważam, że za tą cenę powinniśmy dostać produkt wyższej jakości. Do wyboru mamy też ACE, o wadach którego nie ma co pisać. Być może korzystne byłoby wzięcie dołu z kołami i gąsienicami z Trumpetera, a reszty z ACE (wieża, góra kadłuba?) lub PST (góra kadłuba, lufa?).

Zwróćcie uwagę na pokrywy na samym końcu - w oryginałach wygląda chyba inaczej

Nie ma tragedii - są OK. W przypadku T-54 i wczesnych T-55 nie takie cuda widziałem. Zresztą zobacz to:

t54-01.jpg

t54-07.jpg

t54-11.jpg

foto: cholera wie skąd

Jak widzisz, w przypadku tego czołgu nie można być pewnym, ze coś jest dobrze, albo źle zrobione w modelu

W modelu pokrywa po prawej stronie jest poniżej poziomu lewej, a nie powyżej, jak bym oczekiwał. Ale to się da w miarę łatwo poprawić. Właz - no właśnie ten z modelu nie przypomina mi tego ze zdjęcia. A zdjęcia ciekawe. Szczególnie zaokrąglone wloty powietrza do silnika!