Monty Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 (edytowane) Witam forumowiczów w ten bożonarodzeniowy poranek. Jako, że dopiero zaczynam swoją przygodę z modelarstwem wolałem znaleźć dobre forum i zaczerpnąć trochę informacji odnośnie tego co chcę składać a nie kupić, posklejać, popaćkać, postawić 'model' na półce 'i niech stoi'. Otóż moim pierwszym poważniejszym modelem będzie Marines'owski Sherman z okresu walk na Iwo Jimie produkcji Italeri. Poniżej przedstawiam pierwsze zdjęcia: Muszę przyznać, na sam widok pudełka się uśmiecham I teraz kilka pytań... czysto historycznych, ale nie znajdując odpowiedzi w internecie (a niby jest tam wszystko) liczę, że wy mi pomożecie. 1. Co znaczy, jeśli coś znaczy, napis Nitemare II "L.A." Bound via Kitano Point? Rozumiem, że każda dywizja malowała sobie co chciała tak naprawdę, ale czy ktoś wie o co konkretnie z tym chodzi? 2. W jakim celu po bokach czołgu przyczepione były drewniane dechy? Gdzieś wyczytałem, że to zwiększało ochronę przed japońskimi minami, ale nie bardzo potrafię skojarzyć co miały deski do min... 3. Wloty powietrza - również - w jakim celu? Generalnie chciałbym dokładnie znać historię tego Shermana (konkretnie tego, wiadomo, było ich bardzo wiele modeli..) tyle, że w internecie mało co jest albo mało co udaje mi się znaleźć. Liczę na forumową pomoc i postaram się przedstawiać co jakiś czas wyniki mojej pracy (jeśli temat jest w złym miejscu proszę moderatora o przeniesienie w odpowiednie miejsce). Najpierw jednak fakty, fakty, fakty. No i farbki muszę odpowiednie kupić Pozdrawiam Edytowane 25 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 1. Nazwa to wymysł załogi, np 'Doris 53" czy "Comet 38". Coś jak "Rudy 102" 2. Między deskami a kadłubem była jeszcze warstwa betonu. Miny były przyczepiane do kadłuba magnesami, a ponieważ w przypadku desek i betonu odległość od kadłuba się zwiększa to magnes nie "daje rady" bo za daleko od pancerza jest. 3. Wloty są po to by w czasie brodzenia nie zalało silnika, popatrz z tyłu kadłuba tam chyba wychodzą spaliny. Na Górnej płycie z kolei powietrze jest zasysane. Do modelu polecam kupić blaszki oraz lufę. A na dzień dobry wywal te plastikowe imitacje desek. Chętnie pomogę jak by co, ale zastrzegam, że wielkim szpecem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monty Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Tak właśnie przypuszczałem z tą nazwą, która i tak dalej mnie intryguje (jakby ktoś się orientował coś to proszę pisać). Ale jeśli chodzi o miny to bardzo dobrze, że mi wyjaśniłeś - i tak właśnie człowiek się uczy przez całe życie.. Na pierwszy poważniejszy model - trudne, łatwe? Rozkładając te części widzę, że będę miał się na czym wyżyć z washami, weatheringami... ) Żebym tylko umiał kiedyś je tak perfekcyjnie jak niektórzy robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Japońce się nie szczypały - kamikadze. Bierze minę i biegnie do czołgu... Powinieneś sobie poradzić, szpachla się przyda. I jeszcze raz koniecznie zakup lufę bo to co jest w zestawie nie wiadomo jak nazwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monty Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Rzeczywiście... jak się przyjrzałem to nawet dla takiego amatora jak ja lufa nie wygląda jak lufa. Ale generalnie uważam, że to bardzo dobry model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Witam!! Ja nazwę rozumiałbym tak : Nitemare II ( może powinno być nightmare - ang. zły sen, koszmar lub Nite -czyli nity, nitowany i mare -kobyła,klacz; ) tak czy tak to nazwa własna czołgu . L.A.BOUND VIA KITANO POINT - skierowany ( podążający) do Los Angeles przez punkt Kitano ( jeden z cypli na Ivo Jimie na którym odbyło się lądowanie) . Pewnie załoga miała zamiar przeżyć i wrócić po ataku do domu. Taki czarny humor . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Kupisz blaszki do niego? Siatki na włazach będą wymiatać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monty Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Ja również odczytywałbym Nitemare jako zwykłą zabawę słowem Marines'ów, to tak jakby napisać RÓdy 102 ale z drugiej strony NITOWANA KOBYŁA... też ciekawe Jeżeli chodzi o punkt Kitano to znowu ciekawe wyjaśnienie, i tak zdobywam wiedzę, dzięki! rObO - najpierw się zorientuję co i jak i być może kupię, postaram się żeby cały model wymiatał Choć łatwo jak dla mnie pewnie nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Tu masz kilka zdjęć Shermanów z Iwo Jimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monty Napisano 25 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2008 Kilka samemu mi się udało znaleźć ale fajnie zobaczyć 'oryginał' mojego modelu na ostatniej fotce, wcześniej tego nie zlokalizowałem. Zbieranie informacji, dokumentacji wykonywanego modelu sprawia mi przyjemność nie mniejszą niż jego składanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 A ja mam pytanko właśmie odnośnie tego typu shermanów czy jest opcja żeby je pomalować na zielono i zrobić piaskowo dark tanowe kamo jak w dukwach ? Fajny artykół mojego przyszłego schermanka tak właśnie zrobię http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=1794 http://pl.youtube.com/watch?v=X7wGmUvOCII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Też go wczoraj od Mikołaja dostałem. Właśnie miałem robi in-box'a. Ale patrzę na forum i inbox już jest. Fajny modelik, właśnie dokupiłem do niego alu- lufkę i czatuję na jakieś tańsze blachy bo już budżet ograniczony. Bardzo chcę go już zacząc. Na warsztat konkursowy miał trafic Elefant, ale kto wie może zastąpi go Sherman. Ostatnio na ich punkcie mi palma nieźle odbija więc wszystko możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 A ja mam pytanko właśmie odnośnie tego typu shermanów czy jest opcja żeby je pomalować na zielono i zrobić piaskowo dark tanowe kamo jak w dukwach ? Nie spotkałem się z takim kamo, ale poszukam w materiałach na dysku Tu sobie pozwolę na reklamę mojego Shermana viewtopic.php?t=8710&highlight=doris Relacje z budowy na innym forum, linka chyba nie mogę podać więc jak by co PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monty Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 Co zwykle znajduje się w takim opakowaniu pod nazwą 'blaszki'? Rozumiem, że jakieś elementy do danego modelu, ale wszystkie elementy metalowe do tego modelu czy jakieś wybiórczo? Np. tłumik może być a jakiegoś uchwytu nie? Są problemy z ich montażem czy jest to tak proste jak z plastikiem? Wybaczcie takie pytania... (patrz: podpis ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 Coś jak ramka z plastiku, tylko że części są płaskie i trzeba je wyginać. Klejone klejem CA. np. http://www.eduard.cz/products/pparts/p35445_02b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monty Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 Ok... czyli większość (jak nie wszystkie) elementów znajduje się w takim zestawie z tego co widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 To co producent uznał za źle wykonane w zestawie. Popatrz na zdjęcia z wątku warsztatowego Doris 53 co Ci podesłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monty Napisano 28 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2008 Wiem, wiem, zerkałem na Doris i dlatego chciałem zapytać dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/italeri/it6389.htm Poczytaj sobie Kolego o tym modelu na tej stronie. Modelik jest tam ładnie opisany. Pozdrawiam>>>.marioba>>>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi