Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio saga 1/72 skali trwa , to już 4 model z rzędu , i kolejny maluch już czeka .. Munitionsschlepper Pz.Kpfw. IV Ausf. F od HobbyBossa.

Famo od revella , trzeba przyznać że model przyjemnie się sklejało bez większych problemów , FAMO jest tak urokliwą konstrukcją , że mam w planach zrobienie drugiego , tym razem od trampka z przyczepą + jakiś Stug na przyczepke , od taki miły relaksacyjny projekcik, również w zimowym malowaniu całość.

Miłego oglądania

napisik3.jpg

IMG_3285.jpg

IMG_3296.jpg

IMG_3297.jpg

IMG_3345.jpg

IMG_3344.jpg

IMG_3349.jpg

IMG_3350.jpg

IMG_3346.jpg

IMG_3355.jpg

IMG_3356.jpg

IMG_3357.jpg

IMG_3359.jpg

IMG_3362.jpg

IMG_3363.jpg

IMG_3364.jpg

IMG_3372.jpg

IMG_3373.jpg

IMG_3368.jpg

IMG_3374.jpg

IMG_3375.jpg

napisik3.jpg

Pzd|2

Napisano

A mi nie za bardzo się podoba.

Po pierwsze: gąski nie za dobrze ułożone i chyba źle pomalowane, wg instrukcji ogółem powinny być czarne (czy metalizerem pomalowane), a te zewnętrzne ząbki kolorem jakby rdzawym z srebrnym (tak na oko mówię).

Po drugie: maska chyba nie jest za dobrze sklejona i to coś zielonego na masce to co to jest?

Po trzecie: po bokach powinny być uchwyty, a wiem że Revell dał takie wystające paski (jak zawsze robi w swoich modelach w tej skali), mogłeś te paski odciąć i zrobić uchwyty z cienkiego drucika. Stelaż też mogłeś zrobić z cienkiego drucika, ale ten nie jest zły (mówię tylko moje zdanie).

Bardzo podoba mi się brudzenie. Czasami te zimowe kamo wchodzi w srebrny kolor, może to przez fotki.

Napisano
chyba źle pomalowane, wg instrukcji ogółem powinny być czarne (czy metalizerem pomalowane

;] Nie załamuj ;] Przecież dobrze wiesz, że nie powinny być czarne.

Dobra robota! Wybrudź szyby, wymień skrajnie na drut i będzie miód! (Niezły rym, nie?) Fajny efekt zużytego zimowego kamo, na tym Famo!

Gratuluje i następnego oczekuje!

Napisano

Miło że kamo się podoba.

Po pierwsze: gąski nie za dobrze ułożone i chyba źle pomalowane, wg instrukcji ogółem powinny być czarne (czy metalizerem pomalowane), a te zewnętrzne ząbki kolorem jakby rdzawym z srebrnym (tak na oko mówię).

Po pierwsze bzdurą jest że gąski powinny być czarne , może jak z fabryczki wyjadą świeżo to jeszcze... Myślisz że w każdych warunkach bojowych gąsienice mają kolor taki jak podał revell ? Troche wyobraźni..

Po drugie: maska chyba nie jest za dobrze sklejona i to coś zielonego na masce to co to jest?

Maska sklejona jest tak jak być ma , a to to zielone coś to proponuje zapoznać się ze zdjęciami FAMO i takowe zobaczysz.

Revell dał takie wystające paski (jak zawsze robi w swoich modelach w tej skali),

Co masz na myśli ?

Co do uchwytów napotkałem się na kilka zdjęć , w których mocno zajechane FAMO , poprostu takich nie mają więc to czy one mają być czy nie to już kwestia kto jak chce.

Czasami te zimowe kamo wchodzi w srebrny kolor, może to przez fotki

Fotki są dobre , u mnie nie ma żadnych kolorów srebra na monitorze , w realu nie wspominając.

Dobra robota! Wybrudź szyby, wymień skrajnie na drut i będzie miód! (Niezły rym, nie?) Fajny efekt zużytego zimowego kamo, na tym Famo!

Gratuluje i następnego oczekuje!

No rym jest , jest .

Następny już sklejony jest , więc jak się spręże to może niedługo go skończe .

Pzd|2

Napisano
Po pierwsze bzdurą jest że gąski powinny być czarne , może jak z fabryczki wyjadą świeżo to jeszcze... Myślisz że w każdych warunkach bojowych gąsienice mają kolor taki jak podał revell ? Troche wyobraźni..

Mi nie chodziło o to , że całe mają być czarne. Wiem że się gąski zużywają. Bardziej chodziło mi o te zewnętrzne ząbki gąsek, które nie miałę takiego samego koloru co całe gąski. Dużo fotek to potwierdza jak i modele innych modelarzy. Co do uchwytów mogły one podczas działań się odczepić, ale na co zostawiłeś te paski, nie lepiej było je odciać?

Napisano
Bardziej chodziło mi o te zewnętrzne ząbki gąsek, które nie miałę takiego samego koloru co całe gąski

Sposobów na wykończenie gąsienic jest mnóstwo , i kazdy ma swoje sposoby itp. Model ten przedstawia pojazd z okresu zimowego , koncepcją było go ubłocić , i tak zrobiłem , jak przejrzysz fotki pojazdów z frontów zimowych , gdzie jest świeże błoto zobaczysz że nawet całe gąsienice mogą być ubabrane w błocie, wszytsko zależy od warunków Gąsienice to strasznie szeroki temat , więc sposobów na ich wykonanie jest bardzo dużo.

Napisano

Gąski mogą być. Tylko dalej zastanawiam się nad tym co to na masce, znalazłem fotki z tym, ale i one nie odpowiedziały mi do czego to służyło. Może do ocieplenie albo coś w tm stylu.

Napisano

Witam model bardzo fajny ładne kamo też robiłem Famo jakiś czas temu ale od trampka dużo części i dużo śladów od wypychaczy(komora silnika i podwozie szczególnie) Pozdro już niebawem pokaże jakiś model w galerii

Napisano

Witam.

Witam ja mam pytanie z innej beczki jak wykonałeś takie fajne graficzne napisy (napis Famo)

Otóż już mówie , tego typu napisy tworze przez Abdobe Photoshop.

Witam model bardzo fajny ładne kamo też robiłem Famo jakiś czas temu ale od trampka dużo części i dużo śladów od wypychaczy(komora silnika i podwozie szczególnie) Pozdro już niebawem pokaże jakiś model w galerii

Ja również mam w planach tego z trumpka , tyle że ten nowszy zestaw z przyczepą . Ogólnie słyszałem że bardziej polecany jest FAMO z trumpka niż z revella , aczkolwiek sam model revella też jest dobry , a jego jedynym mankamentem jest strasznie ubogi silnik , którego nie ma co pokazywać nawet.

Pzd|2

Napisano

Witam , tak polecany jest z trumpka głównie przez silnik i szereg osprzętu w podwoziu.Pozdro,a mam pytanko a czy w famo z naczepą z trumpka są gąski taśmowe czy ogniwka???????

Napisano

Witam

Witam , tak polecany jest z trumpka głównie przez silnik i szereg osprzętu w podwoziu.Pozdro,a mam pytanko a czy w famo z naczepą z trumpka są gąski taśmowe czy ogniwka???????

Zdaje mi się że FAMO z naczepą ma gómiaki tak jak zwykłe FAMO bez naczepy od trumpka , raczej to jest to samo FAMO tyle że dali do zestawu naczepe i zrobili zestaw.

Pzd|2

Napisano

Witam.W zestawie z naczepą mamy do wyboru gumki lub ogniwka plastikowe dobrej jakości(mam Famo z Revella i zestaw Trumpka z naczepą).Ciągnik Trumpka jest dużo bardziej szczegółowy od Revell-owego.Gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie Trumpka to na priv, żeby nie robić tutaj offtopic .

Pozdrawiam