kermit zaba Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Witam! Na BTRku schnie farba, więc zajmę się prezentem gwiazdkowym. Model kupiłem na Allegro za grosze, niestety miał częściowo sklejone podwozie przez co nie mogę go wrzucić na konkurs. O jakości będę pisał w trakcie budowy, bo bywa z nią różnie. A w pudle mamy: Model będzie prosto z pudła, nie ma wyciętych włazów, ani pokryw. Poza tym nie chcę ryzykować pogryzienia przez AVI'ego Zabieram się za podwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Poza tym nie chcę ryzykować pogryzienia przez AVI'ego No bezzzz przesadyzmu Z ciekawością obejrzę relację. W jakich barwach go zrobisz? Klasycznych rosyjskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Drobna metamorfoza. Tutaj doskonale widać przesunięcia formy, które nie są zbyt miłe w obróbce: Avi, w myśl mojej zasady tam gdzie pojazd zdjełano, takie dostaje malowanie, więc na pewno będzie radzieckie. Męczymy dalej podwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Jeszcze bez kół, ale zarys widać Pełno roboty przy szlifowaniu przesunięć, zobaczymy jak to wyjdzie pod lakierem: To teraz czas na toczenie kółek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Witamy w klubie im. Jozefa Dżugaszwili Drobna metamorfoza. Tutaj doskonale widać przesunięcia formy, które nie są zbyt miłe w obróbce: Avi, w myśl mojej zasady tam gdzie pojazd zdjełano, takie dostaje malowanie, więc na pewno będzie radzieckie. Męczymy dalej podwozie te prrzesunięcia form, widzę, standard u Trumpka, niezależnie od skali. Mój też zielony Rusek będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Ale wysyp isów! Coś niesamowitego. Będę się przyglądał bo też mam w planach takiego. Co prawda moja koncepcja diramki legła w gruzach ale coś się wymyśli. Kibicuję. BTW: Czy nie myślałeś o zakupie IS-3 z Roden-a i wykorzystaniu niektórych części? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Ale wysyp isów! dokładnie, ja też mam jednego z Tamiyi może wrzucę relacje warsztatu, kermit zaba życzę Ci powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herakles Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Kibicuję , lubię ten czołg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Witam w nowym roku! Wróciłem z Bieszczad, bateryjki naładowane, więc można się bawić dalej Przesunięcia są paskudne, po złożeniu podwozia mam wstręt do wszystkiego co okrągłe... Do tego wszystkie otwory w kołach jezdnych rozwiercałem, bo to co zaproponował producent to żenada. TankRed1070 a co to za koncepcja? Zazwyczaj wyznaję zasadę jeden zestaw=jeden pojazd, nie bawię się w mozaiki, chociaż wiem, że mogą być pomocne w wiernym odtworzeniu modelu. Dzięki za powiększone audytorium, postaram się nie zawieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 TankRed1070 a co to za koncepcja? Zazwyczaj wyznaję zasadę jeden zestaw=jeden pojazd, nie bawię się w mozaiki, chociaż wiem, że mogą być pomocne w wiernym odtworzeniu modelu. Cześć, W mojej Konkursowej "Zemście Faraona" wcielam w życie właśnie taką koncepcję choć w przesadnie barokowej wersji. Tak wyszło, bo zestaw bazowy jest w zasadzie do niczego... Zobacz recenzje obu zestawów Dragona i Roden-a. Sam się nad tym zastanawiam czy w IS-3 nie warto wykorzystać np. kadłuba z Roden-a (albo jego części). Ja zadaję sobie zawsze pytanie:budować zestaw czy model? Ostatnio przychylam się bardziej do tej drugiej koncepcji. Wóczas to, czego się użyje nie ma w zasadzie znaczenia a jest satysfakcja, że model jest wierną kopią. Ale, jak mówiłem, to tylko moje podejście i wcale nie trzeba się z nim zgadzać. Wiele zależy oczywiście od finansów bo to podwaja albo potraja wręcz koszt budowy (w porównaniu z zestawem). Ale w sumie koszty w najgorszym razie dobijają do tego co trzeba wydać na dobre 1/35 z blachami a efekt końcowy porównywalny. Pozdrawiam! A tu linki do recenzji zestawów: http://www.onthewaymodels.com/reviews/Trumpeter/IS3prev.htm http://www.onthewaymodels.com/reviews/Trumpeter/is3mprev.htm http://www.onthewaymodels.com/reviews/Roden/is3prev.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 3 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2009 Co do wierności oryginałowi, masz zdecydowaną rację, często bywa tak, że zestaw przedstawia nieistniejącą konfigurację podzespołów, albo jest zbyt uproszczony w pewnych miejscach. Jednak koszt rośnie, czas budowy się wydłuża i często gęsto nie chce się kończyć rozpiłowanych kadłubów, albo pociętych wież. Oczywiście każdy ma swoje podejście, a modelarstwo daje dużą swobodę wyboru:piwo: Dzięki za linki, zwłaszcza za foty Rodena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Dzięki za linki, zwłaszcza za foty Rodena! Nie ma za co! Teraz wiesz co jest w środku i czy warto. Sam nie wiem. Oglądałem w sklepie jeden i drugi i wizualnie Trumpek robił zdecydowanie lepsze wrażenie. Ale jak wiadomo pozory mylą. Mnie najbardziej wkurza to trzymadło lufy odlane razem z kadłubem. O pozamykanych włazach nie wspomnę ale w Trampku chyba łatwo byłoby je wyciąć. Blaszki robi Extratech: http://tracks-n-troops.com/shop/index.php?main_page=popup_image&pID=769 ale bidne to jakieś. Są też gąsienice od OKB Grigonov ale chyba Trumpkowe są OK. Można też "pożyczyć" trochę części z rewelacyjnych ISu-152 i IS-2 Italeri. W miarę tanie zestawy o barszo dobrej jakości. Czekam na postępy prac Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 W kalkach Rodena w malowaniu egipskim w końcu zrobili orła, jeśli dobrze widzę, a nie jakieś coś z kosmosu, jak w innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 4 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2009 TankRed1070 też mi się wydaje, że Trębaczowi IS wyszedł zdecydowanie lepiej, a do tego był na promocji, więc trzeba było podjąć szybkie i zdecydowane kroki Dzięki za link do blachy, ale faktycznie biedą wieje, a koszt pewnie konkretny. Ten IS będzie prosto z pudła, w ramach odpoczynku od dłubaniny w dokumentacji, ale patrząc na moje tempo tworzenia to jeszcze dużo się może w trakcie zmienić mart72 nie chcę się ośmieszyć, ale gdzieś słyszałem/czytałem, że to nie orzeł, tylko 'Uskrzydlony Skarabeusz', więc 'coś z kosmosu' byłoby jak najbardziej na miejscu. Oczywiście mogę się mylić, ja mu ta pod ogon nie zaglądałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 nie chcę się ośmieszyć, ale gdzieś słyszałem/czytałem, że to nie orzeł, tylko 'Uskrzydlony Skarabeusz', więc 'coś z kosmosu' byłoby jak najbardziej na miejscu. Oczywiście mogę się mylić, ja mu ta pod ogon nie zaglądałem.Pozdrawiam Niedawno byla o tym dyskusja na warsztacie ISa Aviego. Wyszło, że ten "skarabeusz" to błąd wielokrotnie powielany. Są tam fotki egipskich ISów z defilady. To jakiś orzeł albo inna ptica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 nie chcę się ośmieszyć, ale gdzieś słyszałem/czytałem, że to nie orzeł, tylko 'Uskrzydlony Skarabeusz', więc 'coś z kosmosu' byłoby jak najbardziej na miejscu. Oczywiście mogę się mylić, ja mu ta pod ogon nie zaglądałem.Pozdrawiam Niedawno byla o tym dyskusja na warsztacie ISa Aviego. Wyszło, że ten "skarabeusz" to błąd wielokrotnie powielany. Są tam fotki egipskich ISów z defilady. To jakiś orzeł albo inna ptica . Fakt. Pewno już widziałeś - Warsztat Konkursowy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Szału nie ma, ale bez obróbki tego okrągłego badziewia, wyglądałoby to jeszcze gorzej. Jak już pisałem wcześniej, mam wstręt do wszystkiego co okrągłe Na razie tyle, zobaczymy co jeszcze uda mi się dzisiaj zmontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Mało czasu na modele, więc i postępy niewielkie. Które uchwyty wyglądają lepiej? Z następnych drobiazgów doszły haki Uchwyty i haki wieży Idę tworzyć dalej PS. Co można jeszcze dorobić do wieży poza zestawem? Od razu mówię, że wnętrze odpada Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Ten uchwyt po lewej lepszy, drugi stanowczo za gruby. Ja z moim Józkiem też mam przestój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Wydaje mi się że wszystkie uchwyty są za wysokie. A do doklejenia to już zbyt wiele nie zostało, uchwyt na karabin i sprężyna do podnoszenia włazów. Można by też wymienić rynienkę z tyłu wieży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 mart72 narobiłeś mi roboty, tą folie aluminiową strasznie ciężko się gnie, tak żeby przypominała uchwyt, ale jak mus to mus kat uchwyty zostaną takie jak są, wydaje mi się, że ich wysokość jest idealna. Może to, że są srebrne tak je uwypukla? A za detale dzięki, spojrzę na zdjęcia i w ramach chęci/czasu/możliwości pobawię się z nimi. Ciąg dalszy, czyli pierwszy preszajding w karierze: Wieża po małych modyfikacjach, gotowa do malowania. Kadłub poczeka jeszcze na zbiorniki dodatkowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 6 Lutego 2009 Autor Share Napisano 6 Lutego 2009 Postęp z dzisiejszego dnia z którego jestem dumny. Pierwszy preszajding w historii mojej armii, a moim skromnym zdaniem wyszedł lepiej niż zadowalająco Przed: Po: Do tego dzięki poradnikom z Forum poprawiłem zdjęcia. Trzęsąca się łapa i tryb auto odeszły i to se ne wrati Jednym słowem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 dobrze wyszło! Jaką masz dyszę w aero? Te uchwyty tylko, faktycznie, duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 Ech się czepili uchwyta . Umówmy się, zostają takie jakie są, subiektywnym okiem stwierdzam po codziennych oględzinach, że wcale tragicznie nie jest . Dysza to 0.3, niestety do wymiany. Orientuje się ktoś ile mnie wyniesie taka przyjemność? A teraz mały poradnik jak klepać uchwyty beczek: Tniemy grubą folie aluminiową (taką po jogurcie) na cienkie paski Wykonujemy przyrząd ze skalpela Kształtujemy pasek według "matrycy" Odcinamy nadmiar folii Doklejamy do beczułki I tak x8 w wypadku tego czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Joj! Ekstra te uchwyty! Rozwijasz się. Dziubaj dalej tego potwora. Zainspirowany Twoją, Avi'ego i mart-a twórczością też nabyłem takowego. Na razie stoi w poczekalni. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi