Skocz do zawartości

Jagdtiger - pomoc w identyfikacji.

TerraIncognita

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Zakupiłem od jednego z forumowiczów model Jagdtigera z firmy Takom. No i się zaczęło. Wybrałem pojazd o numerze 331 Kaspra Goggerle - tak wiem że oklepany ale za to dobrze obfotografowany. Chcę jak najbardziej zbliżyć się do stanu widocznego na zdjęciach, wykonanych już po zdobyciu maszyny przez Amerykanów w Neustadt. Prawidłowe kolory pomógł ustalić również forumowicz, którego uważam za największego znawce Panzerwaffe co najmniej na tym forum. Ale zapewne nie tylko. Teraz proszę o pomoc wszystkich. Ad rem: na czarno-białym zdjęciu widać że jest nad wydechami jakaś płyta (deflektor?). Przeglądałem mnóstwo zdjęć i coś podobnego znalazłem tylko na kolejnym zdjęciu. Standard to to nie był. Jaga 331 jak wiadomo wylądowała w muzeum i nadal ma tą płytę. Pomóżcie czy dobrze myślę, czy nie jest to czasem upchniety za wydech segment fartucha bocznego? Drugie pytanie - czy na pierwszej fotce jest jeszcze lewa rura wydechowa czy już jej tam nie ma - nie umiem tego jednoznacznie stwierdzić.  Za wszelką pomoc dziękuję - chce jak najbardziej się da zbliżyć w tym projekcie do prawdy historycznej. Pozdrawiam 

then-and-now-photos-of-jagdtiger-fahrgestellnummer-305020-v0-d33rwxaw5mxa1.jpg

german_tank_destroyer_Jagdtiger_2.jpg

jagdtiger_46_of_82.jpg

images.jpg

• Like 1

Drugie zdjęcie te z malunkami amerykanów -

936016567_meser262@000-J1.thumb.jpg.590078ef7685dc470a4bd99924645392.jpg

490650238_meser262@000-J2.thumb.jpg.eba06d2708ccd341920c159aed955014.jpg

Widoczne mocowanie - boczny fartuch.

1904057458_meser262@000-J3.thumb.jpg.48083d57a38f8a24d8bb4732aba97bfa.jpg

Zdjęcie czarno białe - ta sama płyta tylko inaczej ułożona.

Na pierwszej fotce leży całkiem płasko - dlatego ciężko cokolwiek o tym powiedzieć.

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka
  • Like 1