Jump to content

Relacja Spitfire Mk Vb

marian_anna
 Share

Recommended Posts

Cześć!

Przedstawiam Wam moje malutkie maleństwo, czyli Supermarine Spitfire Mk Vb w 1/24 Airfixa. Model jest jeszcze w bardzo rozkopanym stanie. Airfix nie postarał się zbytnio, jest to stary model Mk I z dodanymi kilkoma elementami do konwersji na Mk Vb. Stare wypraski = stare babole. Model wymaga DUŻO cierpliwości, gdyż elementy nie zawsze do siebie pasują. Na okrągło tylko szlifowanie - szpachla - szlifowanie. Nie polecam dla niedoświadczonych i tych w gorącej wodzie kąpanych, którzy chcą go zrobić na szybko. Od siebie dodałem do niego kilka kabelków i pasy na fotelu. Do tej pory wszystkie moje modele były prosto z pudła. Jak prace posuną się dalej, to opublikuje kolejne fotki.

6b080d81ce91f351m.jpg

49c11a327ce42653m.jpg

c4e223becba59cf8m.jpg

45a7529120f7d892m.jpg

• 3 weeks later...

Na oko nie widać postępu prac ale czasu straciłem sporo.

Kilka kabelków przy silniku:

1d1843f6e9e7fd7e.jpg

Naboje do karabinów:

0b3949508b9402d6.jpg

na całej długości łączenia połówek nałożona i oszlifowana szpachla:

3d94e606cbb198ce.jpg

Tutaj poprawione golenie podwozia, zmieniono też ich kolor, oraz znowu dużo szpachli:

a7fca7e2aec448fd.jpg

Strasznie czasochłonny ten model, nic w nim nie pasuje i z każdą częścią trzeba się długo bawić. Najgorzej było chyba dopasować skrzydła. Po jednej stronie duża szpara a po drugiej za mało miejsca.

Pozdrawiam

Łoł! Lubię takie "maluszki". Niestety nie mam miejsca na ich stawianie. Może Ci się nie przyda, ale następnemu komuś:

vsf9.th.jpg

Zdjęcie z "Spitfires and Polished Metal" G. Mossa i B. Mc Kee

Edited by Guest

Ogromniasty ten Spit i jak narazie podoba mi się Jak się tak napatrzę na Twoją relację, to może w końcu zabiorę się za mojego Harriera w tej skali

Panowie, macie rację. W nagrodę otrzymacie.... hmm.... piękne sny o

Przez weekend nic nie zrobiłem z tymi brakującymi elementami. NIe wiem czy będe go brudził, bo nigdy tego nie robiłem i boję się zepsuć. Zobaczymy.

• 5 years later...