Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Przedstawiam Wam moje malutkie maleństwo, czyli Supermarine Spitfire Mk Vb w 1/24 Airfixa. Model jest jeszcze w bardzo rozkopanym stanie. Airfix nie postarał się zbytnio, jest to stary model Mk I z dodanymi kilkoma elementami do konwersji na Mk Vb. Stare wypraski = stare babole. Model wymaga DUŻO cierpliwości, gdyż elementy nie zawsze do siebie pasują. Na okrągło tylko szlifowanie - szpachla - szlifowanie. Nie polecam dla niedoświadczonych i tych w gorącej wodzie kąpanych, którzy chcą go zrobić na szybko. Od siebie dodałem do niego kilka kabelków i pasy na fotelu. Do tej pory wszystkie moje modele były prosto z pudła. Jak prace posuną się dalej, to opublikuje kolejne fotki.

6b080d81ce91f351m.jpg

49c11a327ce42653m.jpg

c4e223becba59cf8m.jpg

45a7529120f7d892m.jpg

Napisano

Kurde, przy tej wielkości fotek, to widać rzeczy, których może gołym okiem nie widać - nie doszlifowanie goleni na przykład.

Ale czekam spokojnie, co będzie dalej z modelikiem się działo.

Napisano

Byłem pewny, że kolega Gulus odpisze pierwszy. Golenie na oko wyglądają naprawde dużo lepiej. Sam się zdziwiłem gdy zobaczyłem co widać na fotkach

Napisano
Sam się zdziwiłem gdy zobaczyłem co widać na fotkach

Też kilka razy miałem takie, niezbyt miłe, niespodzianki

• 3 weeks later...
Napisano

Na oko nie widać postępu prac ale czasu straciłem sporo.

Kilka kabelków przy silniku:

1d1843f6e9e7fd7e.jpg

Naboje do karabinów:

0b3949508b9402d6.jpg

na całej długości łączenia połówek nałożona i oszlifowana szpachla:

3d94e606cbb198ce.jpg

Tutaj poprawione golenie podwozia, zmieniono też ich kolor, oraz znowu dużo szpachli:

a7fca7e2aec448fd.jpg

Strasznie czasochłonny ten model, nic w nim nie pasuje i z każdą częścią trzeba się długo bawić. Najgorzej było chyba dopasować skrzydła. Po jednej stronie duża szpara a po drugiej za mało miejsca.

Pozdrawiam

Napisano

No zacnie zaczyna wyglądać "maluszek"

Napisano (edytowane)

Łoł! Lubię takie "maluszki". Niestety nie mam miejsca na ich stawianie. Może Ci się nie przyda, ale następnemu komuś:

vsf9.th.jpg

Zdjęcie z "Spitfires and Polished Metal" G. Mossa i B. Mc Kee

Edytowane przez Gość
Napisano

Ogromniasty ten Spit i jak narazie podoba mi się Jak się tak napatrzę na Twoją relację, to może w końcu zabiorę się za mojego Harriera w tej skali

Napisano

Oto kolejne etapy pracy i zagadka...

Czego tu jeszcze brakuje i czyj to samolot?

7887847d976f4f41.jpg

Model został spryskany błyszczącym bezbarwnym humbrolem i dlatego teraz tak się błyszczy.

Napisano

Umm... Brakuje odrobiny matowego lakieru, kolektorow, klapy w kabinie i anteny

Samolot jest Twoj , a podobnym latal ppor. Jan Zumbach.

Ps. Pieknie Ci ten Spitfire wychodzi.

Napisano

Samolot na którym latał J. Zumabch, jeżeli o to chodzi. A czego brakuje?? moze dźwiczek?? Obdarć i zabrudzeń??

Napisano

Panowie, macie rację. W nagrodę otrzymacie.... hmm.... piękne sny o

Przez weekend nic nie zrobiłem z tymi brakującymi elementami. NIe wiem czy będe go brudził, bo nigdy tego nie robiłem i boję się zepsuć. Zobaczymy.

Napisano

Poćwić na złomie modelalskim

Napisano

Otarcia, okopcenia i inne smaczki eksploatacyjne znajdziesz w książeczce "Donaldy Zumbacha" Wojtka Matusiaka z serii Model Detail Photo Monograph No 5 wydanej przez ROSSAGRAPH. Polecam!

donaldby2.th.jpg

• 5 years later...