Bushi Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Panzer 38 (t) w wersji G. Producent UM (nr. kat. 341). Skala 1/72. Prosty i dość dobrze sklejany model z dodatkiem firmowych blaszek. Mały problem jest tylko z gąskami, które usiłowałem jakoś sensownie ułożyć na kołach, ale potrafią się jeszcze trochę odkształcać. Wykonanie standardowe. Malowanie: Wehrmacht, Prusy Wschodnie, początek 1945 roku. Model w założeniu miał być mocno styrany, ufajdany i obity. Dlatego zastosowałem dużo błotka zrobionego z mixu pasty piaskowej Vallejo, akryli artystycznych i sido. Reszta brudu to farby modelarskie. Malowanie pędzelek + akryle różnych producentów. Obicia robione gąbką. Dla porównania Swoją drogą dość komicznie wygląda zestawienie reklamy „Ruchu” na zapałkach z tym czołgiem. Aż chce się powiedzieć: „PanzerWaffe – Zawsze blisko” . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Jak dla mnie o pół tonu powinno być jego malowanie ( nie wiem, może wystarczyłoby go jeszcze machnąć suchym pędzlem na płaskich powierzchniach), ale być może to wina zdjęć, albo ojego monitoa. Biorąc pod uwagę skalę,to naprawdę trzeba mieć dużo cierpliwości, żeby robić takie pudełeczka. Szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herakles Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 A więc witaj i tutaj , Bushi... Model ładny-jak większość Twoich Ale...zabrudzeń za dużo , jak na mój gust.Model jest mały , a zabrudzeń dużo , gdyby to było 1/35 , to lepiej by wyglądało , ale w tej skali model "ginie" w śladach eksploatacji. Takie moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Modelik fajny... on jeździł po błocie czy po (przepraszam za słownictwo) gnojowniku..? Fajnie wykonany ale za duzo tego "błotka" PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Bushi, ty jesteś ze Zgierza, prawda?? Więc czemu używasz jakiejś "dziwnej" nazwy (Görnau) swego miasta ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abu Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Model ładny i biorąc pod uwagę wielkość to naprawdę miałeś dużo cierpliwości.. Ale co ja mogę powiedzieć jak dopiero zaczynam :P Bushi, ty jesteś ze Zgierza, prawda?? Więc czemu używasz jakiejś "dziwnej" nazwy (Görnau) swego miasta ?? Właśnie Ty jesteś ze Zgierza? Bo ja też mieszkam w Zgierzu :P Jeśli chodzi o Zgierz w woj. łódzkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Dobre zdjecia. A pozatym mam pytanie. Jakiego koloru bxle ten czolg. Bialy a moze zolty. Sorry ale aktualnie nie wiem gdzie mam znak zapytania na klawiaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 moim zdaniem miał być biały - zima. Nie mogę znaleźć 38ki z tego okresu (Prusy), co to za jednostka ?? Czy też SF?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Wlasnie o to chodzi ze ciezko wyczuc jaki to kolor. I chyba to psuje model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Wlasnie o to chodzi ze ciezko wyczuc jaki to kolor.I chyba to psuje model. No, chyba, że to jest kolor "Warszawska Wiosna po stopnieniu śniegu". Na serio to musi być biały - jak w mordę strzelił, w końcu to malowanie zimowe: Malowanie: Wehrmacht, Prusy Wschodnie, początek 1945 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 31 Grudnia 2008 Share Napisano 31 Grudnia 2008 Hmm... Ciekawy..... Wygląda jakby faktycznie walczył w 1945 ale dopiero wczoraj go z bagna albo jeziora wyciągnęli. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 31 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2008 W roku 1945 Niemcy ściągnęli do Prus Wschodnich wszystko co się dało z całego frontu wschodniego. Produkcja Panzer 38 (t) w wersji G zakończyła się w czerwcu 1942 roku po wyprodukowaniu 324 egzemplarzy z 500 zamówionych w zakładach CKD Prezentowany egzemplarz przetrwał więc na froncie wschodnim przez 3 lata. Dlatego zrobiłem go nieco zdezelowanego - są obicia, rdza, brud, błoto itp. Malowanie i kalkomanie wykonano zgodnie z zaleceniami producenta. Kolor bazowy czołgu to Dunkelgelb Pactry. Dlaczego wydaje się wam że jest zimowe kamo? Ponieważ zastosowałem prosty zabieg malarski. Przyciemniłem brzegi, ranty pancerza, a centralne powierzchnie płyt pancernych rozjaśniłem używając mixu koloru bazowego i białego. Doszedłem do wniosku, że na początku stycznia używano jeszcze białego kamuflażu, ale po rozpoczęciu ofensywy styczniowej poprawiła się pogoda, nastąpiło ocieplenie i przyszły roztopy. Załogi zmyły szybko (niekoniecznie dokładnie) wapno z pojazdów, stąd efekt rozjaśnień i białych smug na pancerzu. P.S Jeśli chcecie mi zadać pytania nie związane z tematyką modelarską (Görnau i inne Zgierze) to proszę pisać na priva. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi