kiej Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Witam ponownie Forumowiczki i Forumowiczów Po małej "burzy" wywołanej zamieszczonym przeze mnie MIG-29A, zgodnie z obietnicą pokazuję mój pierwszy model 1/32, ukochany, "podglądany" w Bagiczu MIG-23 Flogger. Historia samodzielnego przelotu nad Europą pustego samolotu i jego katastrofy w Holandii, położyła się cieniem nad pułkiem z Bagicza. Konstruktywne uwagi jak zawsze mile widziane 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Witam błędów jest kilka : przerywacze na skrzydłach zawsze wychylają się różnicowo tzn. jeśli podnosi się na jednym skrzydle na drugim jest zamknięty, Płetwa pod kadłubowa jest złożona jeśli samolot ma rozłożone podwozie. Czujnik kąta natarcia z boku kadłuba ten obok numeru taktycznego jest wklejony odwrotnie, Odgromniki nigdy nie były malowane. W napływach skrzydeł nie ma kierownic strug powietrza , jest tam podwójny uskok . Krawędź wlotu powietrza jest symetryczna w modelu jest błąd. Nie zaszpachlowałeś łączenia wyprasek za kabiną pilota-źle to wygląda. Również węzły obrotu skrzydeł zarówno z góry jak i z dołu nie były malowane, u ciebie na dole są tylko otwory. Brak tłumików drgań w sterze kierunku. To tak na szybko. Sorry za ten opis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 8 minut temu, Irek-M1 napisał: Witam błędów jest kilka : Zgasiłeś chłopaka jak Braun świece chanukowe w Sejmie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego spadł w Belgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego Godzinę temu, Irek-M1 napisał: Witam błędów jest kilka : przerywacze na skrzydłach zawsze wychylają się różnicowo tzn. jeśli podnosi się na jednym skrzydle na drugim jest zamknięty, Płetwa pod kadłubowa jest złożona jeśli samolot ma rozłożone podwozie. Czujnik kąta natarcia z boku kadłuba ten obok numeru taktycznego jest wklejony odwrotnie, Odgromniki nigdy nie były malowane. W napływach skrzydeł nie ma kierownic strug powietrza , jest tam podwójny uskok . Krawędź wlotu powietrza jest symetryczna w modelu jest błąd. Nie zaszpachlowałeś łączenia wyprasek za kabiną pilota-źle to wygląda. Również węzły obrotu skrzydeł zarówno z góry jak i z dołu nie były malowane, u ciebie na dole są tylko otwory. Brak tłumików drgań w sterze kierunku. To tak na szybko. Sorry za ten opis. no problem, "prawdziwa cnota krytyk się nie boi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Raczej otwórz warsztat przy kolejnym modelu. Nie chodzi ani o cnotę ani o krytykę ale o uniknięcie błędów i w tym inni też ci pomogą Sklejaj dalej kolejny model czegoś uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 21 minut temu, Adamo722 napisał: Raczej otwórz warsztat przy kolejnym modelu. Nie chodzi ani o cnotę ani o krytykę ale o uniknięcie błędów i w tym inni też ci pomogą Sklejaj dalej kolejny model czegoś uczy Tak do tego podchodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) 22 godziny temu, kiej napisał: no problem, "prawdziwa cnota krytyk się nie boi" Wypisując tylko te błędy ( bo jest ich więcej) chodzi mi nie oto aby kogoś urazić tylko o to aby ktoś kto będzie robił model tego samoloty ich już nie popełnił, a ty rób kolejne modele. To takie moje skrzywienie z racji tego że sam robię ten model i naprawdę mam sporą dokumentację do niego. Tu choćby jedno zdjęcie skrzydeł i tego co z nim robię. Skrzydło na samej górze to surówka z zestawu. Więcej będzie w moim wątku na tym forum (zapraszam do obejrzenia), jak znajdę wenę do napisania kolejnego postu. Edytowane 16 Lutego przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego 18 minut temu, Irek-M1 napisał: Wypisując tylko te błędy ( bo jest ich więcej) chodzi mi nie oto aby kogoś urazić tylko o to aby ktoś kto będzie robił model tego samoloty ich już nie popełnił, a ty rób kolejne modele. To takie moje skrzywienie z racji tego że sam robię ten model i naprawdę mam sporą dokumentację do niego. Tu choćby jedno zdjęcie skrzydeł i tego co z nim robię. Skrzydło na samej górze to surówka z zestawu. Więcej będzie w moim wątku na tym forum (zapraszam do obejrzenia), jak znajdę wenę do napisania kolejnego postu. ja się bynajmniej nie obrażam ale fakt jest taki, że nie każdy będzie zmieniać świat i szukać dziury w całym -czytaj błędów producenta w modelu na podstawie wyszukiwanej dokumentacji. Mnie to wogole nie bawi. Sklejam model najlepiej jak potrafię w oparciu o posiadane materiały i to tyle. Fakt twoje uwagi odnośnie błędów przeanalizowałem wnikliwie i z częścią się zgadzam np. zapomniałem wkleić tłumiki drgań, płetwa kadłubowa schemat trumpeter jest pionowo na postoju, odgromniki pomalowane błędnie przyznaję, czujnik kąta natarcia wklejony zgodnie z instrukcją, która po porównaniu ze zdjęciami jest błędna. Węzły obrotu skrzydeł obejrzałem kilka zdjęć i na wieku są niemalowane ale nie " nigdy". Zaślepek dolnych otworów wogóle nie ma w zestawie! Brak strug powietrza w napływach, podwójny uskok?? Skąd ja mam to wiedzieć ? Jakieś zdjęcia może? Prześlij proszę jeśli masz bo to ciekawe. Szczerze mówiąc to nie mam już 19tu lat i nie chce mi się siedzieć pół roku nad jednym modelem. Mam do sklejenia(na półkach!) jeszcze ok. 70 modeli i wolę sklejać kolejne, nawet jeśli są pojedyncze błędy w instrukcjach. Cenne uwagi zawsze przyjmuję, ważna jest dla mnie staranność wykonania i na pewno zauważone błędy skoryguję ale prawdę mówiąc uwagi post fatum to musztarda po obiedzie, bo drobne korekty są możliwe, grube nie. Będę śledzić twoje pracę, każda nauka jest cenna. Pozdrawiam serdecznie i wcale mnie Twoje uwagi nie uraziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakeplisken Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Fotel katapultowy K 36 byl w zestawie?Moze pomyliles z innym zestawem,moze dlatego owiewka Ci sie niedomyka?Wkolor spodu ,ja nie wiem skad go wytrzasnoles? W 23-cim zabudowane byly fotele KM 1 .takie same jak w 21-m.Wiem ze budujesz z pudla,ale troche trza pogrzebac w literaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego Tak, był w zestawie i rzeczywiście nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakeplisken Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego No tak Trumpeter dal ciala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego Dzięki za podpowiedź, bo zachodziłem w głowę o co w tym chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) Godzinę temu, kiej napisał: ja się bynajmniej nie obrażam ale fakt jest taki, że nie każdy będzie zmieniać świat i szukać dziury w całym -czytaj błędów producenta w modelu na podstawie wyszukiwanej dokumentacji. Mnie to wogole nie bawi. Sklejam model najlepiej jak potrafię w oparciu o posiadane materiały i to tyle. Fakt twoje uwagi odnośnie błędów przeanalizowałem wnikliwie i z częścią się zgadzam np. zapomniałem wkleić tłumiki drgań, płetwa kadłubowa schemat trumpeter jest pionowo na postoju, odgromniki pomalowane błędnie przyznaję, czujnik kąta natarcia wklejony zgodnie z instrukcją, która po porównaniu ze zdjęciami jest błędna. Węzły obrotu skrzydeł obejrzałem kilka zdjęć i na wieku są niemalowane ale nie " nigdy". Zaślepek dolnych otworów wogóle nie ma w zestawie! Brak strug powietrza w napływach, podwójny uskok?? Skąd ja mam to wiedzieć ? Jakieś zdjęcia może? Prześlij proszę jeśli masz bo to ciekawe. Pozdrawiam serdecznie i wcale mnie Twoje uwagi nie uraziły Proszę bardzo zdjęcia. Co do instrukcji to niestety i to nie pierwszy raz mają one wiele błędów. Te co wymieniłem są łatwe do odnalezienia na fotach w Internecie. Co do płetwy gdyby ona była rozłożona to każdy samolot kończył by lądowanie jako kupa złomu, gdyż zarył by nią w pas lotniska. Czujniki kąta natarcia popraw Edytowane 16 Lutego przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi