Skocz do zawartości

Toyota Supra 3.0 GT Turbo A, 1:24, Fujimi

adize

Rekomendowane odpowiedzi

jakiś inny kolorek może?

nie widzę problemu - wrzucasz do słoiczka z ok 100 ml ciepłej wody, do tego ok. 10 ziarenek preparatu "Kret" i zaraz masz czysty plastik, który po "psiknięciu" podkładem malujesz na dowolny kolor...

No ja właśnie o tym mówiłem :P Nie chodziło mi o inne felgi

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jupijejeje.. wybrała felgi które ja jej poleciłem wielki +

Pozdrawiam Abu

Czekam na efekt końcowy

Edit//: Łoooj przepraszam Szacunek

Edytowane przez Gość

• 2 weeks later...

Oto dzisiejsze postępy:

IMG_0125.jpg

IMG_0126.jpg

IMG_0127.jpg

Kasta pomalowana podkładem, po usunięciu wszelkich nadlewek itp.

Jeszcze pracuję nad wnętrzem, fotki niedługo Jutro prysnę kastę drugi raz podkładem i przejadę papierem wodnym, a potem przyjdzie czas na kolor

Pozdrawiam

IMG_1116.jpg

IMG_1117.jpg

IMG_1118.jpg

IMG_1119.jpg

Kasta po pierwszej warstwie bezbarwnego. Oczywiście będzie jeszcze szlifowanie papierem wodnym i polerka

Pozdrawiam

Ładnie połorzony kolorek

Kolega ogląda chyba inną relację niż ja.

Wg mnie baza jest położona fatalnie – powinna być jednolita satynowa powierzchnia. Po werniksie, nawet jednej warstwie powinno to być zbliżone do tego co jest przedstawione w pierwszym poście tego wątku – notabene to zdjęcie nie jest chyba twojego autorstwa adize.

Błąd tkwi w zbyt niskim ciśnieniu – aero nie maluje mgiełką a jedynie rozpyla farbę na zdecydowanie za duże krople – co powoduje powstawanie wyraźnych kropkowanych odbarwień i nierównomiernego krycia.

Niektóre kolory (ciemne) z palety ZERO nie mają dobrego krycia dlatego ja np. często maluję dwuetapowo. Najpierw obrysowuję węższym strumieniem wszystkie ostre krawędzie gdzie się może coś odbarwić a dopiero w drugim etapie maluję całą powierzchnię. Szybkość schnięcia farby pozwala na wykonanie drugiego pokrycia w ciągu kilku-kilkunastu minut od pierwszego.

Tak wygląda prawidłowo położona farba zero – kolor:

BMW_64.jpg

gtr_65.jpg

A tak ten sam fragment po werniksie:

BMW_73.jpg

gtr_67.jpg

Kolor nabiera głębi i jest jednolity.

kolego portalus po pierwsze jest to lakier typu metallic. Przy robieniu zdjęć od drobinek odbija się światło i powierzchnia wydaje się być niejednolita. Po drugie nie używam clear'u Zero paints tylko Model Master, jest on gorszej jakości, ale daje radę. Po położeniu kilku warstw a następnie polerce wszystko powinno ładnie się prezentować.

Postępy w budowie modelu będą dopiero w polowie lutego, ponieważ dziś wyjeżdżam na ferie.

Pozdrawiam

Tak wiem, że to metalik ale co to zmienia. Mam zbliżonym odcieniem pomalowanego Plymouth'a Prowler'a.

Niebieski na wskazanym przez mnie zdjęciu to też metalik.

Lakier MM nie jest taki zły i też da się nim ładne efekty uzyskać.

Liczę na to, że uda się osiągnąć zamierzony efekt super połysku.

Na przyszłość wystarczy tylko trochę popracować nad umieszczanymi w sieci zdjęciami i będzie bez niedomówień.

Dla mnie kolorek wygląda kapitalnie Zobaczymy jak po skończonym bezbarwnym będzie się świecić Powodzenia w dalszych pracach

P.S. portalus Skończyłeś może już ten bolid ? Czy jest skończony ale go nam nie zaprezentowałeś ? Bo jeżeli był by skończony to raczej jest wart pokazania

Pozdrawiam.

Nie, nie skończyłem jeszcze - zostało mi roboty na jeden wieczór.

Cały proces budowy jest dokładnie opisany w sieci - tylko poszukać

• 2 weeks later...

Wygląda środeczek w miarę przyzwoicie ale w oczy rzuciło mi sie to,że nie oszlifowałaś kierownicy i widać miejsca złączenia się form odlewniczych.Trzeba to poprawić ponieważ psuje to efekt.