danek Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Część, Jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi - ale agregat w moim lodówkowcu wydaje dźwięk ni to bulgotanie ni to dźwięk frytek wrzuconych do oleju. Kompresor działa OK - nie grzeje się , jest cichy , działa prawidłowo - tylko ten dźwięk "skwierczenia/bulgotania". Opcje są cztery : - za mało oleju ? - za dużo oleju ? - tak ma być ? - zdycha agregat ? Która odpowiedź jest prawidłowa ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Nie obserwujesz wolniejszego nabijania do zadanego ciśnienia? Brzmi jakby gdzieś lewe powietrze było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danek Napisano 7 godzin temu Autor Share Napisano 7 godzin temu Nabija butle dokładnie tak samo jak zawsze . Jeśli lewe powietrze to dlaczego by to było słychać tylko jak działa agregat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu (edytowane) Może źle się wyraziłem; chodzi mi o to że sprężane powietrze przedostaje się przez tłok do oleju jeśli masz jakąś nieszczelność. Ewentualnie odpowietrzenie jest przytkane i masz "cofkę". Edytowane 6 godzin temu przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danek Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu Ewentualnie odpowietrzenie jest przytkane i masz "cofkę". - hmmmm a co jest odpowietrzeniem w agregacie z lodówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Rurka zasysająca powietrze u mnie kiedyś do tej rurki wpadł wiór, zmniejszając przekrój ssący. Robiło się podciśnienie i też bulgotał. Nie dolewałeś ostatnio oleju? Zakładam że nie, skoro problem pojawił się nagle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danek Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu Zaglądnąłem teraz do tego filtra powietrza - filtr jest OK ale ta rurka na którą jest nałożony jest lekko tłusta. Agregat to Danfoss SC12CL. Oleju nie dolewałem z 5 lat jak nie więcej................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 22 minuty temu, danek napisał: rurka na którą jest nałożony jest lekko tłusta Jeśli od wewnątrz to jest to normalne, mgła olejowa się rozchodzi. 25 minut temu, danek napisał: Oleju nie dolewałem z 5 lat jak nie więcej. Dolej - olej z czasem ucieka. Nie masz oczka serwisowego do podglądu poziomu oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danek Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu Dolej - olej z czasem ucieka. Nie masz oczka serwisowego do podglądu poziomu oleju? - niestety nie ma oczka serwisowego. Jak zlać stary olej ? Do góry nogami i czekać aż ścieknie ? Sprawdziłem teraz w instrukcji i powinno być 550 cm3 oleju - nie widzę innej opcji żeby nalać prawidłową ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Ja u siebie zlewam przez te rurki na czynnik, odwrócenie do góry nogami załatwia temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi