rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Model firmy Revell: O modelu: Bardzo fajny w klejeniu model. Spasowanie części oraz sklejalność zadowalające. Nadlewek i śladów łączenia form praktycznie nie ma. Na dzień dobry ja bym proponował pozbyć się cześci nr 65 i 68 (kilof + klucz płaski na kadłub, na większości znalezionych zdjęć pojazdu tych elementów nie ma, nawet rysunek na pudełku), karabinu na wieżyczkę (kiepski odlew oraz niejednoznaczny sposób mocowania na uchwycie przy włazie), błotniki (w instrukcji jest propozycja malowania na nich czerwono-białych pasów, ale z racji ich rozmiarów jest to ciężkie do zrobienia, ponadto w kadłubie nie ma jasno zaznaczonego miejsca gdzie one mają być, są i tak za grube). Przy montażu podwozia trzeba uważać na montaż części nr 38 i 37, trochę niejednoznacznie w instrukcji ich sposób mocowania jest zaznaczony. Z poważniejszych błędów jakie wypatrzyłem to: - brak uchwytów z tyłu kadłuba, klik które oczywiście bez problemu dorobiłem; - niewłaściwy kształt bieżnika opon; - "koszyczek" osłaniający przyrządy obserwacyjne na wieży, trzeba dorobić fragment z drucika, szczegóły jak i również więcej zdjęć w wątku warsztatowym. Z racji skali w modelu są pewne uproszczenia, np klik, no ale to nie skala 1/35. Anteny oczywiście należy wykonać we własnym zakresie. Nawiercenie lufy podobnie. Jakość zestawu oceniam na 9/10. Bardzo fajny zestaw, nawet dla początkującego. Cenowo wg. mnie spokojnie wart ~25 zł, rozmiar zbliżony to czołgu w tej skali. Wersja pojazdu: KFOR verstärktes Jägerbataillon Velica Kusa, Kosovo, Juli 1999 Użyte farby: kamuflaż: Revell nr 6, 65, 84 ślady eksploatacji: Humbrol nr 29, 33, 53 + pigment Agma, kolor "błoto" Bonus: "Luchs" onlive: klik1 klik2 (23 s, 1'20s, 3'17 s) trochę o oryginale Galeria: Nie jestem z niego zadowolony, parę rzeczy schrzaniłem, nie bijcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Fajny model i kolekcja szczególnie ten Faun i Biber .Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Jakość wykonania mnie nie zadowala :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Aj rObO87 jak zwykle wszystko nie wyszło itp... Nie prawda trochę wiary, nie bądz taki skromny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Fajna kolekcja się robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Jak patrze na modele innych to aż się wstydzę za niektóre modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Ty chyba lubisz być krytykowanym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Ostra krytyka w wykonaniu "forumowych wymiataczy" motywuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 A mi się model bardzo podoba. Widać, że całą armię stwarzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Ej, mi się podoba ta cała kolekcja Może pojedynczy model wyglądał by hmmm... nudno ?? Ale w tej kupie to wszystko zacnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Zdecydowanie zrezygnuj z brudzenia. Nie jest to latwe i jeszcze troche musisz nad tym popracowac. Nie wiem czy malujesz pedzlem czy aero, jezeli tym drugim to warto popracowac nad cieniowaniem, ewentualnie suchy pedzel (chociaz sam go nie lubie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Zdecydowanie zrezygnuj z brudzenia. Nie jest to latwe i jeszcze troche musisz nad tym popracowac. Chętnie poczytam, co konkretnie Ci się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Chętnie poczytam, co konkretnie Ci się nie podoba Z gory informuje ze to tylko wylacznie moja opinia i wcale sie z nia zgodzic nie musisz ale: Nie podoba mi sie kolor i sposob w jaki jest nalozone (bloto czy kurz, ciezko ocenic z powodu rozmiaru zdjec). Pobrudziles kola z boku (delikatnie), felgi dosc mocno, ale pominales zupelnie bieznik (konkretnie w srodku). Sam tego do konca nie opanowalem stad wiem ze nie jest latwo i zanim dojdzie sie do tego etapu trzeba opanowac podstawy. Czy lufka jest nawiercona bo niedowidze. Poza tym plus za kamo i przedewszystkim skale, te maluchy potrafia wejsc za skore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 No to masz większe foto (oberwie mi się ): http://img178.imageshack.us/img178/3527/obraz008qv1.jpg Z kołami masz racje, nie wyszło mi jak chciałem. Model malowany pędzlem. No i I raz zastosowałem suchy pigment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Nie zjadło Ci w brudzeniu kalkomanii? Dawno nie widziałem tego modelu, ale chyba nad nadkolami są oznaczenia ciśnienia w oponach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Tak masz racje, powinny być. Ale nie były czytelne, jakieś szlaczki więc odpuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 No to masz większe foto (oberwie mi się ): Nie no spoko stary. W zyciu bym tak pedzlem nie pomalowal. Raz probowalem i dramat. Podtrzymuje zdanie o brudzeniu, jest nieregularne (przypadkowe), tak troche jakby mocno byl zakurzony i deczko popadalo. Pigmenty nie sa latwe, ja bym zaczal od nadkoli (lacznie z wnekmi) i coraz mniej i delikatniej do gory kadluba. Jezeli bez brudzenia to po tym swietnym malowaniu pedzlem i kalkach itd, ograniczyl bym sie do washa i suchego pedzla. Moze troche obic przy wlazach (jezeli nie chcesz pedzlem to wez maly pilnik, ewentualnie skalpel i do dziela, zrob takie male odpryski na krawedziach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 Przy następnym modelu spróbuję innego brudzenia. Dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 3 Stycznia 2009 Share Napisano 3 Stycznia 2009 Ja bym Ci proponował zrobić wyraźniejszego łosia! Dzięki temu model przestaje wyglądać jak zabawka, tylko nabiera "prawdziwej" głębi. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi