mati150319 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia (edytowane) Witam serdecznie rozpoczęłem pracę nad swoim pierwszym modelem którego chce skończyć zdążały się wcześniej inne modele ale żądny nie doczekał się skończenia. Model na ta chwile czeka na malowanie zastanawiam się cały czas nad tym czy by nie wymienić gąsienic gumowych z zestawu na coś innego mile widziane podpowiedzi i konstruktywna krytyka Edytowane 6 Kwietnia przez mati150319 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz123 Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Ciekawie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Taka rada ode mnie akcesoria, narzędzia i koła polecam na końcu przyklejać już pomalowane. Też miałem ten problem z początku że wszystko przyklejałem a malowanie tego było udręką bo zawsze łatwo wyjechać pędzlem. A tak to teraz nie mam problemu gdy wszystko pomalowane przed przyklejeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati150319 Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia (edytowane) Koła są nie przyklejone wciśnięte na gumowe tulejki właśnie żeby można było w każdej chwili zdemontować. Ale dzięki za radę napewno się przyda co do akcesoriow to nie pomyślałem Edytowane 6 Kwietnia przez mati150319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati150319 Napisano 11 Kwietnia Autor Share Napisano 11 Kwietnia (edytowane) Dzisiaj udało się psiknąć podkładem dwa modele może uda się dzisiaj wieczorem zacząć malowanie Edytowane 11 Kwietnia przez mati150319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia Oj ta lufa od pantery to do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati150319 Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia Takie wiem już szpachla czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati150319 Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia Witam pierwsze malowanie za mną nie jestem z niego zadowolony ale na czymś trzeba się uczyć czekam na rady co zrobiłem źle a co mogłem zrobić lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia Malowane pędzlem rozumiem? Jakie farby użyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia Cieńsze warstwy farby powinny być nakładane i większe jej rozcieńczenie. Nie zalewać powierzchni to jest też ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati150319 Napisano 15 Kwietnia Autor Share Napisano 15 Kwietnia 9 godzin temu, WPR napisał: Malowane pędzlem rozumiem? Jakie farby użyłeś. Tak malowane pędzlem farby pan w sklepie doradził Hataka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WPR Napisano 16 Kwietnia Share Napisano 16 Kwietnia Tych akurat nie znam więc nie wiem jak się sprawdzają przy malowaniu pędzlem. Generalna zasada to malować wieloma warstwami dobrze rozcieńczonej farby. Farbę rozcieńczasz odpowiednim rozcieńczalnikiem. Między każdą warstwą robić długie przerwy, żeby poprzednia dobrze zaschła. Najlepiej robić to w jak najmniej zakurzonym pomieszczeniu i przykrywać model np. pudełkiem kiedy wysycha inaczej będą się przyklejać paprochy. Na pewno są filmy na YT jak to robić - teraz już nie pamiętam co wtedy oglądałem. Może taki kanał "Quick kits" co gość malował samoloty - ale na 100% nie wiem czy to było to. Jak jeszcze nie miałem aero to najlepszy efekt dawało mi malowanie emaliami Humbrol/Revell (te małe puszeczki)- rozcieńczalnik dedykowany Humbrola. Żaden ze mnie ekspert, ale w sumie do dziś jestem zadowolony z efektu - to było pewnie z 5 warstw zanim krycie było 100%. Potem próbowałem Vallejo ale było mi trodniej z nimi pracować. Chociaż Adam Wilder w swojej książce jeden z modeli całkowicie malował vallejo pędzlem i to 4 kolorowy kamuflaż więc się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati150319 Napisano 16 Kwietnia Autor Share Napisano 16 Kwietnia Dzięki za podpowiedzi zaraz się będzie składać drugi model więc napewno skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi