Mareczek Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia Cześć, Ostatnio zacząłem robić samemu błotniki z miedzi przy panzerze 1 . Problemem okazały się naprawdę małe nity których wykonanie bez punch and die set od rp tools jest dość sporym wyzwaniem ( ale jak wszyscy wiemy cena jest bezlitosna ) . Próbowałem je zrobić wybijakami z castoramy ale najmniejszy rozmiar to 0,5 mm co sprawdza się przy większych nitach jak np. Przy błotnikach pantery , ale przy takich małych jest zupełnie do niczego . Próbowałem też wybijać je z folii za pomocą tyłu wiertła jak radził Martin Kovac , jednak ta metoda tworzyła zbyt cienkie nity które praktycznie nie wystawały ponad powierzchnię a z kolei polistyren pękał pod naporem wiertła zamiast wybijać kółko . Macie jakieś pomysły jak robić tak małe nity ? PS: Tak , piłowania większych nitów , żeby były tak małe też próbowałem ale poza tym że wychodzą brzydkie to jest to zbyt syzyfowa praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia Igły lekarskie, możesz naostrzyć od wewnątrz jak i od zewnątrz więc masz pokrycie całkiem sporego zakresu rozmiarów. Nity wycinasz z papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia 10 godzin temu, Mareczek napisał: Macie jakieś pomysły jak robić tak małe nity ? Nie lepiej kupić gotowe ? , nawiercasz otwór wiertłem 0,3 i wkładasz nit, podlewasz rzadkim ca od góry lub dołu, ścinasz dół jak wystaje za mocno, teraz wybór jest szeroki , pierwszy z góry producent jest sprawdzony https://www.mojehobby.pl/catalog/Nity.html?search_producer[48377694]=t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareczek Napisano 12 Kwietnia Autor Share Napisano 12 Kwietnia 14 godzin temu, Kalor napisał: Igły lekarskie, możesz naostrzyć od wewnątrz jak i od zewnątrz więc masz pokrycie całkiem sporego zakresu rozmiarów. Nity wycinasz z papieru. Myślisz że przy polistyrenie dadzą radę? Obawiam się że papier może nie wytrzymać malowania i wheatheringu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia 8 godzin temu, Mareczek napisał: Myślisz że przy polistyrenie dadzą radę? Obawiam się że papier może nie wytrzymać malowania i wheatheringu Może chodziło "papier polistyrenowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia Nie, zwykły papier, papierowy. jak zabezpieczysz później CA czy jakimś lakierem to nie będzie mu się nic dziać. Papier jest wbrew pozorom całkiem mocnym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia 1. Kulki BGA. Są różnej wielkości, z tego co widziałem występują od średnicy 0,20 mm skokowo co 0,05 mm. 2. Gotowe naklejki z nitami. Można cały rządek od razu nakleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareczek Napisano 16 godzin temu Autor Share Napisano 16 godzin temu W dniu 13.04.2026 o 08:00, radziu_82 napisał: 1. Kulki BGA. Są różnej wielkości, z tego co widziałem występują od średnicy 0,20 mm skokowo co 0,05 mm. 2. Gotowe naklejki z nitami. Można cały rządek od razu nakleić. Chyba spróbuję z kulkami , w sumie są bardzo tanie to nawet mi nie szkoda . Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi