Skocz do zawartości

Rosomak PKW Afganistan 1:35 "22"

SnajperTBG

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Tak wyszło iż stałem się posiadaczem "używanego rosomaka od ibg" w wersji afgan. Ktoś skleił,jakoś byle jak pomalował i niestety połamał.  Znalazłem w domu kalki od szanownego Tomka z firmy Toro Model. Akurat mi pasuje rosiek i numerze bocznym 22. Po przeanalizowaniu materiałów których jest mało... Gdyż twardogłowi w monie wymyślili wyczyścić internet ze zdjęć PKW Afganistan. Bazuje na tym co jest i trochę domysłach. Na przód dodałem żydowski pancerz Rafaela. W sumie też ma być na bokach ale będą siatki na równi i ledwo będzie go widać. Odpuszczam gdyż doktoratu z tego modelu nie będę robił i liczył każdego nita. 

Messenger_creation_655F0C43-8765-41E4-9D95-B42C117E5603.jpeg

LAND_Patria_AMV_Polish_Rosomak_M1_w_HITFIST-30_Q-Net_Afghanistan_MON_lg.jpg

Messenger_creation_7461793F-9B5E-4C04-A73E-573AF7433F8F.png

Messenger_creation_B7A3CE60-C92C-4AEF-BE72-4002AD48848E.png

Messenger_creation_9BFFB952-7763-4643-9505-DE7A9CAB3CE8.png

• Like 2

21 godzin temu, SnajperTBG napisał:

Znalazłem w książce ładne zdjęcie boku rafaela i sami oceńcie czy jest sens rzeźbić jak pójdą siatki.

IMG_20260418_142223.jpg

IMG_20260418_142318.jpg

Merytorycznie pancerz Rafaela ma inny podział paneli bocznego pancerza niż prodult HSW. Dla badaczy pisma to prawie zbrodnia, karana gardłem. Zwykły sklejacz pomaluje, przykurzy i postawi na półkę. Wymiana pancerza to poważna ingerencja w strukturę powierzchni modelu. Tylko płyty fototrawione lub druk 3d są w stanie pokazać prawidłowy wygląd tej wersji Risomaka. Czekamy na konwersję.

Edytowane przez robertmodelarz

robertmodelarz - chciałeś pomóc, ale pomieszałeś wersje i kompletnie mijasz się z prawdą; 

Pancerz na zdjęciach patrząc od góry:

- Rafael (pancerz do przeróbki, poza bokami również tylna płyta)

- HSW (IBG 35032) 

- Rafael (pancerz do przeróbki, poza bokami również tylna płyta )

- Rafael (pancerz do przeróbki, poza bokami również tylna płyta)

- HSW (IBG 35032)

- krajowy bez dodatkowego opancerzenia (pierwsze dostawy do Afagnu) (IBG35033 - nie montujemy tylko falochronu na nosie, a zamiast pędników wodnych wklejamy dodatkowe skrzynki)

- krajowy bez dodatkowego opancerzenia (pierwsze dostawy do Afagnu) (IBG35033 - nie montujemy tylko falochronu na nosie, a zamiast pędników wodnych wklejamy dodatkowe skrzynki )

I wyżej mamy w zasadzie zestawienie 3 typów pancerzy  używanych w trakcie ISAF. 

• Like 1

4 godziny temu, mandrivecs napisał:

robertmodelarz - chciałeś pomóc, ale pomieszałeś wersje i kompletnie mijasz się z prawdą; 

Pancerz na zdjęciach patrząc od góry:

- Rafael (pancerz do przeróbki, poza bokami również tylna płyta)

- HSW (IBG 35032) 

- Rafael (pancerz do przeróbki, poza bokami również tylna płyta )

- Rafael (pancerz do przeróbki, poza bokami również tylna płyta)

- HSW (IBG 35032)

- krajowy bez dodatkowego opancerzenia (pierwsze dostawy do Afagnu) (IBG35033 - nie montujemy tylko falochronu na nosie, a zamiast pędników wodnych wklejamy dodatkowe skrzynki)

- krajowy bez dodatkowego opancerzenia (pierwsze dostawy do Afagnu) (IBG35033 - nie montujemy tylko falochronu na nosie, a zamiast pędników wodnych wklejamy dodatkowe skrzynki )

I wyżej mamy w zasadzie zestawienie 3 typów pancerzy  używanych w trakcie ISAF. 

Na początku dobrze napisałem,a potem źle poprawiłem. Dzięki za  czujność. Poprawione.

Edytowane przez robertmodelarz

W zasadzie, jeśli chcesz montować siatki, które sporo zasłonią, a dla niewtajemnicznych podział bocznych płyt pancerza i tak nie robi różnicy i Twój wewnętrzny Janusz tego nie zauważy to popraw boki w zakresie jak poniżej - to jest najbardziej widoczna różnica na pierwszy rzut oka pomiędzy Rafaelem, a HSW - charakterystyczne wycięcie na ostatniej płycie to znak szczególny pancerza prod. Rafael.

1386490722_RosomakPancerz.png.1072460304fbc96a1b97bbc40bfc448f.png

PR1.png.1f019ee9af105fffeaa10eec7a8f143a.png

Edytowane przez mandrivecs