jajen Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Przedstawiam dwa modele - pierwszy to F-4, ma kilkanascie lat i ostatnio przeszedl lekki remont (naprawilem skoslawione podwozie, poprawilem pekniecia szpachli i malowanie uzbrojenia) Niestety z pozolkla kalkomania niewiele dalo sie zrobic. Drugi model to ostatnio zrobiony A-10 Thunderbolt II. Zapraszam do komentowania. Pozdrawiam, jajen Edytowane 20 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Nooo bardzo sympatyczny T-bolt Delikatny wash by nie zawadził, dla wyciągnięcia linii podziału ale Tamiya ma chyba wypukłe więc jakoś inaczej by trzeba podziałać. Podoba mi się Twoja praca. Ja też już kończę swojego A-10 (Italeri 1:48) i też będzie w kamuflażu Euro 1. mam nadzieję, że jeszcze w styczniu umieszczę zdjęcia w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 No ładne Samolociki. Podobaja mi sie. Ale jest prośba z mej strony. Zamiść zdjecia dołu wszystkich samolotów. Ogólnie ok. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Tak. Wiekszosc linii jest wypukła. Zdjecia spodu dodalem. Pozdrawiam, jajen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 No wreszcie ktoś zrobił Guźca I jeszcze jeden się ujawnił, więc już mu nie odpuszczę A czy mogę prosić o zdjęcie A-10 z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 A gdzie się podział Skyhawk? Wydawało mi się, że w pierwszym poście były jego fotki i znikły Można prosić o więcej informacji na jego temat (firma/skala, jak się sklejało) no i o powrót fotek, bo wyglądał fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 jajen, zestaw uzbrojenia to chyba Twoja inwencja? Taka pokazówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Uzbrojenie A-10 zestawione wg instrukcji modelu. Skyhawk to Italeri 1:48. Sklejalo sie przyzwoicie ale nie obylo sie bez sporej ilosci szpachli. Oto zdjecia: jajen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 A-10 widać, że sporo lepszy. Jednak kalki troche się błyszczą. Ale sposób na to już pewnie znasz O nie, przez te fotki skyhawka strasznie mi sie go zachciało :( Waloryzowałeś go czymś? Sloty są zestawowe? Fajnie wygląda i chyba nie jest duży, może sobie sprawię na urodzinki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Calosc to oryginalny pudelkowy model. Linie podzialu blach cieniowalem natryskujac najpierw ciemniejszym kolorem farby (niestety i tak okazal sie zbyt jasny). Podkreslenie linii zrobione miekkim olowkiem. Zabrudzenia to cien do powiek. Wymiary modelu to jakies 25x18cm. jajen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 To pokaze jeszcze Mirage III HobbyBoss 1:48 (fajnie sie sklejal). jajen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 No to dali czadu w tej instrukcji. Oficjalnie takiego zestawu uzbrojenia na A-10 nie ma i samolot miałby problemy z dojechaniem na pas Poza tym widzę, że na belkach podkadłubowych masz zainstalowane MERy (Multiple Ejector Rack), które nie zostały dopuszczone do użycia na A-10 (był testowany układ 18 bomb właśnie z 12 bombami na MERach i po 1 na 6 pylonach, ale widocznie nie zdał egazminu). Dozwolone są TERy (Triple Ejector Rack), ale one w sumie dają 6 bomb, a nie 12. Dodatkowo nie używa się na tych belkach (5 i 7) bomb Mk82/84, tylko ćwiczebne BDU-33 (zainstalowanych właśnie na TERach). Układ z pojedynczymi GBU-8 i GBU-10 był testowany na drugim przedprodukcyjnym samolocie. Tamiya stworzyła ten model na podstawie przedprodukcyjnej serii A-10 i brakuje w nim wyrzutni flar na końcach skrzydeł oraz w tylnej części obu gondoli podwozia. Również klapy wychylały się 30 stopni w serii przedprodukcyjnej, a w seryjnych 20 stopni. W związku z tym jest różnica długości szyn prowadzących. Fotel wygląda na ESCAPAC, który został potem zmieniony w A-10 na ACES II, łącznie z tymi z serii przedprodukcyjnej (ale szczegółów nie widać, może jakieś zbliżenie na kabinę?) I to tyle, jeśli chodzi o stronę merytoryczną Masz u mnie za to, że w ogóle zrobiłeś Warthoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Imponujaca wiedza o A-10. Wyrazy uznania. Oto zdjecia kabiny: jajen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Fotel zdecydowanie przypomina bardziej ESCAPAC niż ACES II. Również na końcach skrzydeł widać coś przypominającego miejsce na kasety z flarami, ale chyba są zamalowane. Na gondolach nie widać nic Jeśli to nie problem, to prosiłbym jeszcze jedno zdjęcie dzioba, trochę z boku. Niekoniecznie dzisiaj Może jednak kupię ten model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 O kurcze pieczone! Nexus, bo mnie tą wiedzą wystraszysz. Dobrze, że "guźce" są nieźle opancerzone, bo chyba wpadniemy pod ostry ostrzał z ziemi Jeszcze chwila cierpliwości, mało mam ostatnio czasu na lepienie. Ale ja też swojemu hogowi nie odpuszczę Cienie do powiek - fajna alternatywa dla pigmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 7 Stycznia 2009 Share Napisano 7 Stycznia 2009 Fajny Skyhawk, a Mirage jeszcze ładniejszy. Skyhawk u mnie czeka w poczekalni, też Italeri, tylko 1/72, na francuskie odrzutowce nabieram co raz większych chęci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 7 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2009 Zgodnie z prosba zamieszczam zdjecie dzioba A-10 jajen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Niestety z pozolkla kalkomania niewiele dalo sie zrobic Pozwolę sobie na mały OT. Grzebałem (może niedostatecznie) w szukajce lecz nie znalazłem niczego na temat renowacji modeli. Może ktoś zna sposób na odświeżenie malowania lub jak cytowany jajen ma problem ze starymi kalkomaniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi