Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Lipstein a tak na poważnie ,trafiłem przypadkiem na YT filmik o nowym produkcie z palety Tamiyi , po obejrzeniu zrezygnowałem z wydania 100 zł na te farby i kupiłem  w Auchanie za 23 zł zamieszczoną powyżej  folię , którą można znaleźć w apteczkach samochodowych .Z jednej strony jest srebrna folia a z drugiej ,, żółtawa ,, . Wystarczy rozdzielić te dwie warstwy i starczy na teleskopy do końca życia , ten pomysł sprzedał mi jeden z modelarzy na wystawie w Bytomiu , na jego modelu prezentowało się to super. 

Edytowane przez bulik58
Napisano

Nie wiedziałem, że folię NRC można rozdzielić 

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Nie uczynił😛 wielu rzeczy też nie uczyniłem bo miał być model relaksacyjnie bez dłubania i dorabiania każdej śrubki 😉 ten to Twój?

Edytowane przez SnajperTBG
Napisano
W dniu 13.07.2026 o 12:57, makinen napisał:

A tego Pan nie uczynił

W modelu kabiny  więcej rzeczy brakuje , jak wspomina autor wątku - ,, W zestawie niestety brakuje części wnętrza. Kierowca jest dobrze wyposażony, ale operatorzy mają tylko trzy siedzenia i brak wyposażenia., .

Napisano

Tak wczoraj rzeźbiąc model to zauważyłem że tylko nie ma antyslipa na masce a mam kwity na to że na jednych są a na 2gich nie ma wiec nie ma co kruszyć kopii że ktoś zrobił sobie po swojemu 😛 Ja miałem wieczór pełen zabawy w brudzingi :) 

zajęcia 2.jpg

zajęcia 3.jpg

Napisano
18 minut temu, SnajperTBG napisał:

Tak wczoraj rzeźbiąc model to zauważyłem że tylko nie ma antyslipa na masce a mam kwity na to że na jednych są a na 2gich nie ma wiec nie ma co kruszyć kopii że ktoś zrobił sobie po swojemu 😛 Ja miałem wieczór pełen zabawy w brudzingi :) 

zajęcia 2.jpg

zajęcia 3.jpg

Widać, że masz nosa do roboty 🙂

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Jeja ile tam perełek stoi.  Koledze kiedyś "trzasnęła" taka szklana półka i opadła na modele stojące niżej. Cholera wie czemu tak się stało. Ja swoje szklane półki podparłem po tym wypadku na środku okrągłą listeweczką grubości ołówka. Pomalowane na czarno więc nie bardzo je widać.   A Arczerek miodzio

• Like 1
Napisano

Samo z siebie szkło nie walnie. Musiało być walnięte w róg i z czasem poszło. Plastik nie waży nie wiadomo ile. Pozatym ja mam szyby hartowane które kiedyś sam hartowałem więc śpię spokojnie 😉

Napisano
W dniu 31.07.2026 o 19:43, Paweł Czarnocki napisał:

Jeja ile tam perełek stoi.  Koledze kiedyś "trzasnęła" taka szklana półka i opadła na modele stojące niżej. Cholera wie czemu tak się stało. Ja swoje szklane półki podparłem po tym wypadku na środku okrągłą listeweczką grubości ołówka. Pomalowane na czarno więc nie bardzo je widać.   A Arczerek miodzio

Do  samoistnego pękania szkła hartowanego może dojść w wyniku odprysków, wyszczerbień na krawędziach podczas montażu , naprężeń , wad wewnętrznych takich jak wytracanie siarczku niklu , naprężeń termicznych lub grubości niewystarczającej do utrzymania obciążeń